Συλλαλητήριο Προπύλαια

Γονείς, εκπαιδευτικοί και Συνδικάτα απαίτησαν υγιεινή και ασφάλεια στα σχολεία (VIDEO-ΦΩΤΟ)

25/08/2020 - 17:45

Απαίτησαν υγιεινή και ασφάλεια στα σχολεία (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Το σύνθημα «αίθουσες, προσλήψεις, δωρεάν Παιδεία, πάρτε μέτρα για την πανδημία», ακούστηκε μεταξύ άλλων δυνατά στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της μαχητικής κινητοποίησης εκπαιδευτικών, γονέων και εργαζομένων. Απαίτησαν τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να είναι ασφαλές το αναγκαίο άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη.

Στο επίκεντρο της κινητοποίησης βρέθηκαν μέτρα όπως:

 • Επισκευή σχολείων-εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Άμεση αξιοποίηση σχολείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και άλλων κρατικών υποδομών, ή ακόμα και ιδιωτικών, που πληρούν τις προϋποθέσεις. Άμεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτίρια που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη.

 • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.

 • Πρόσληψη όλων των αναπληρωτών σε μία φάση, στα τέλη Αυγούστου. Κανένας συνάδελφος να μην αποκλειστεί από τους πίνακες. Μέτρα στήριξης των συναδέλφων που εργάζονται μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους (στέγαση, σίτιση, μετακίνηση). Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.

 • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

 • Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο, χωρίς να απαιτείται η συνοδεία συγγενικού προσώπου.

 • Προστασία των συναδέλφων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

 • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.)

 • Άμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων.

 • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.

 • Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

 • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on - line μετάδοση των μαθημάτων.

Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκε ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος στη συνέχεια συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με θέμα το άνοιγμα των σχολείων.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα Προπύλαια, όπου εκπρόσωποι εκπαιδευτικών γονέων και εργατικών συνδικάτων και Ομοσπονδιών, τόνισαν την ανάγκη να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενώ παράλληλα τόνισαν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που στην ουσία έχασε τον πολύτιμο χρόνο που κέρδισε κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, για να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε ΘεσσαλονίκηΚαβάλαΛάρισαΗράκλειοΙκαρίαΚεφαλλονιά.

Βασική Κατηγορία: 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΟΝΕΩΝ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Γ. ΔΕΛΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΟΜΙΛΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα