Γραμματεία Εκπαιδευτικών Καρδίτσας: Για τη δίχρονη προσχολική Αγωγή

18/04/2018 - 20:24

α) Η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή είναι πρώτα και κύρια μία παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα που αφορά την ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού.

β) Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν υλοποιεί το βασικό αίτημα των εκπαιδευτικών σωματείων και των γονιών για «άμεση θεσμοθέτηση Δίχρονης, Δωρεάν και Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο», αφού με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας δεν προβλέπεται η παραμικρή χρηματοδότηση για την ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων και ο διορισμός μόνιμου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού (νόμος 4521, κρατικός προϋπολογισμός) ούτε βέβαια η υποχρεωτική η εγγραφή όλων των παιδιών στο δημόσιο Νηπιαγωγείο.

γ) Σοβαρές ευθύνες έχουν διαχρονικά και όσες Δημοτικές Αρχές, με πρόσχημα τον κίνδυνο να κλείσουν παιδικοί σταθμοί και την απόλυση προσωπικού από αυτούς, συντάσσονται με την απόφαση της ΚΕΔΕ ενάντια στην καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με στόχο το πέρασμα τελικά των νηπιαγωγείων στην Τοπική Διοίκηση ενισχύοντας την επιχειρηματική δράση τους μέσα από τροφεία ή voucher.

δ) Πάγια θέση μας είναι:

  1. Να παρθούν όλα τα μέτρα, να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής. Εγγραφές όλων των Νηπίων και Προνηπίων στο Νηπιαγωγείο με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό μέσα από μαζικούς διορισμούς και μονιμοποίηση των αναπληρωτών.

  2. Δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών, σύγχρονα ασφαλή και λειτουργικά Νηπιαγωγεία, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών με μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα τα 15.

  3. Να λειτουργήσει παντού ολοήμερο με ενιαίο παιδαγωγικό πλαίσιο, να δημιουργηθούν υποδομές για σίτιση και ξεκούραση, να προσληφθεί βοηθητικό προσωπικό (π.χ. τραπεζοκόμοι…).

  4. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Παιδείας.

  5. Καμία κατάργηση ή συγχώνευση νηπιαγωγείων ή συμπτύξεις τμημάτων κάτω από την οποιαδήποτε δικαιολογία.

  6. Η Προσχολική Αγωγή δεν είναι εμπόρευμα για να δίνεται με κουπόνια. Είναι ανάγκη και πρέπει να δίνεται δημόσια και δωρεάν σε όλους!

  7. Κοινωνική αναγκαιότητα είναι επίσης η ύπαρξη Δημόσιων και Δωρεάν Παιδικών Σταθμών για τις ηλικίες πριν τα 4 χρόνια.

Εν κατακλείδι επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις μας ότι:

α) Το επιχείρημα «η ψήφιση του άρθρου 33 από μόνη της δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη γενίκευση της δίχρονης προσχολικής αγωγής σε όλη τη χώρα» είναι παραπλανητικό, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το Υπουργείο Παιδείας, αντί να πάρουν αποκλειστικά όλη την ευθύνη για την θεσμοθέτηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, έριξαν το «μπαλάκι» στους Δήμους και τα Σωματεία, ψάχνοντας συνενόχους ανάμεσα σε φορείς με διαφορετικούς ρόλους και αρμοδιότητες.

β) Στην ουσία, οι όποιες γνωμοδοτήσεις, ειδικά για περιοχές που υπάρχουν οξυμμένα στεγαστικά προβλήματα, θα λειτουργήσουν σαν άλλοθι για την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική, που από τη μια τσακίζει τη ζωή μας και από την άλλη επιδιώκει να παρουσιάσει ότι δήθεν ικανοποιεί λαϊκά αιτήματα, στη λογική ότι «εμείς θέλουμε αλλά κάποιοι Δήμοι δε θέλουν και κάποιοι δεν μπορούν εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και χρηματοδότησης».

Ο αγώνας επομένως, για να γραφεί και το τελευταίο προνήπιο στο δημόσιο νηπιαγωγείο, αντικειμενικά θα δοθεί από κοινού με τους εργαζόμενους γονείς, με τους συλλόγους τους, με όλο το εργατικό κίνημα.

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα