Η εισήγηση από τη χτεσινή σύσκεψη σωματείων και αναπληρωτών (Βίντεο - Φώτο)

18/09/2018 - 15:32

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΛΜΕ-ΣΥΛΛΟΓΩΝ-ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

Σύσκεψη σχεδιασμού και οργάνωσης του αγώνα

Με κύριο θέμα την οργάνωση και το σχεδιασμό της δράσης στο χώρο της εκπαίδευσης, για όλα τα ζητήματα που έχουν ήδη αναδειχθεί, εκπρόσωποι και εκλεγμένοι συνδικαλιστές από ΕΛΜΕ, Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) και αναπληρωτές συμμετείχαν στη σύσκεψη που διοργανώθηκε στα γραφεία της ΔΟΕ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», «Σωκράτης», «Ρ. Ιμβριώτη», Χαϊδαρίου, «Πλουμπίδης», Αγίων Αναργύρων, Αργυρούπολης - Αλίμου - Ελληνικού, οι ΕΛΜΕ Γ’ Αθήνας και Γ' Δυτικής Αττικής, καθώς και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων. Συμμετείχαν επίσης ως παρατηρητές οι ΣΕΠΕ Ηλιούπολης, «Γληνός», Πειραιά «Η Πρόοδος» και οι ΕΛΜΕ Ε' Αθήνας, Πειραιά και Β' Αθήνας.

«Η σύσκεψη αυτή είναι συνέχεια των μαζικών κινητοποιήσεων δεκάδων σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις 13-9 σε όλη την Ελλάδα με προσανατολισμό τη συσπείρωση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για να διεκδικήσουμε αυτά για τα οποία έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί και γονείς: την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων, την ανάκτηση των απωλειών, την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών», τόνισε εισηγητικά η Σουζάνα Γλαβίνα, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Ρ. Ιμβριώτη» (Διαβάστε εδώ ολόκληρη την εισήγηση). 

Στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία που πήραν την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη, αναφέρουν:

«Στη συζήτηση που έγινε αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός, μεταφέρθηκε εμπειρία από τους χώρους δουλειάς, ακούστηκαν σκέψεις για το πώς καλύτερα θα υλοποιηθούν οι αγωνιστικές αποφάσεις που ήδη έχουν πάρει τα σωματεία, αναδείχθηκε ότι ένας μόνο δρόμος υπάρχει: Αυτός της οργάνωσης της κοινής δράσης όλων των εργαζομένων, όλων των λαϊκών στρωμάτων που βασανίζονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΣΕΒ και του ΔΝΤ.

Η σύσκεψη αυτή είναι συνέχεια των μαζικών κινητοποιήσεων δεκάδων σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ, των κινητοποιήσεων στις 13 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, με προσανατολισμό τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση εργαζομένων ενάντια στους αντιλαϊκούς νόμους, την ανάκτηση των απωλειών, την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η "επόμενη μέρα" βρίσκει το διαρκές Μνημόνιο για την Παιδεία σε ισχύ:

  • Η υποχρηματοδότηση των σχολείων και τα σοβαρά προβλήματα στις υποδομές. Τα τεράστια προβλήματα με τα κτίρια όπου στεγάζονται, ειδικά τα Νηπιαγωγεία.

  • Τα 25.000 κενά με τα οποία ξεκινά η νέα χρονιά και όσα καλυφθούν θα είναι με συμβασιούχους αναπληρωτές συναδέλφους για άλλη μια φορά!

  • Όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που ψηφίστηκαν με στόχο τις περικοπές αναγκών σε προσωπικό (ρυθμίσεις για ολοήμερο, ωρολόγια προγράμματα σε Γυμνάσια, Δημοτικά, ολομελή σε ΕΠΑΛ κ.ά.).

  • Χιλιάδες παιδιά έμειναν για άλλη μια φορά έξω από τους παιδικούς σταθμούς, ενώ δεν πάρθηκε ούτε ένα μέτρο για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

  • Είναι οι εδώ οι νόμος 4547 για τις "δομές υποστήριξης", όπου μπαίνει σε εφαρμογή η αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση του σχολείου και ταυτόχρονα δίνει ισχυρό πλήγμα στην Ειδική Αγωγή και ανοίγει το δρόμο στα διάφορα ιδιωτικά κέντρα.

  • Το νέο Λύκειο που ανακοινώθηκε και είναι εξεταστικό κέντρο αποστεωμένο από τη Γενική Παιδεία.

Η επόμενη μέρα που υπόσχονται στους εργαζόμενους είναι χτισμένη με τα υλικά του χθες, με τα παλιά και νέα μνημόνια, που εδώ και χρόνια υπηρετούν τον ίδιο αντιλαϊκό στόχο που είναι η ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων με το μόχθο των πολλών.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα σωματεία της Αττικής να δώσουν τη μάχη:

  • Για την οργάνωση και επιτυχία της πανελλαδικής ημέρας δράσης για τους διορισμούς στις 28 Σεπτέμβρη και τις κινητοποιήσεις στο υπουργείο Παιδείας στις 13.30.

  • Τη συμμετοχή εκατοντάδων εκπαιδευτικών στη συγκέντρωση στην πλατεία Νίκης στο Κερατσίνι στις 18 Σεπτεμβρίου στις 6.30 μ.μ. για τη συμπλήρωση των 5 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

  • Για την πραγματοποίηση συσκέψεων με τις Ενώσεις Γονέων για τα ζητήματα υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων.

  • Της οργάνωσης, με αποφάσεις Σωματείων, Συλλόγων Διδασκόντων του αγώνα για την αποχή των συναδέλφων από κάθε μορφή αξιολόγησης.

  • Της συμμετοχής στην πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ για τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

  • Της κλιμάκωσης με νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων και νέες κινητοποιήσεις, με σκοπό την προετοιμασία γενικής απεργίας.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε, να κερδίσουμε το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή με δικαιώματα, για μας και τα παιδιά μας».

Ακολουθεί η εισήγηση από τη χθεσινή σύσκεψη σωματείων και αναπληρωτών :

Συναδέλφισες,-οι καλή σχολική χρονιά, καλή δύναμη, υγεία και αισιοδοξία, ώστε να δώσουμε με επιτυχία τις μάχες που έχουμε μπροστά μας το επόμενο διάστημα.

Τη σημερινή σύσκεψη κάλεσαν τα σωματεία Σεφέρης, Σωκράτης, Ιμβριώτη, Χαιδάρι και Πλουμπίδης, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και Ωρομισθίων και συμμετέχουν με αποφάσεις τα σωματεία της ΕΛΜΕ Πειραιά, της Γ ΕΛΜΕ Αθήνας, της Β ΕΛΜΕ Αθήνας και οι σύλλογοι Ηλιούπολη, Θουκυδίδης. (.......)

Σκοπός της σημερινής μας σύσκεψης είναι ο σχεδιασμός και η οργάνωση της πάλης στο χώρο της εκπαίδευσης για όλα τα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας τη φετινή χρονιά. Το αγώνα για την άμεση μονιμοποίηση των 25.000 συμβασιούχων στην Εκπαίδευση και την εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων, της διεκδίκηση για σύγχρονες σχολικές κτιριακές υποδομές, για εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, η πάλη για την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Η οργάνωση του αγώνα για να έρθουν στο προσκήνιο οι δικές μας ανάγκες στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή κόντρα στην εξαπάτηση, τα μνημόνια διαρκείας και την λεγόμενη μεταμνημονιακή πραγματικότητα που στόχο έχει της εξασφάλιση των κερδών των λίγων με το μόχθο των πολλών.

Η σύσκεψη αυτή είναι συνέχεια των μαζικών κινητοποιήσεων δεκάδων σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις 13-9 σε όλη την Ελλάδα με προσανατολισμό τη συσπείρωση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για να διεκδικήσουμε αυτά για τα οποία έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί και γονείς: την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων, την ανάκτηση των απωλειών, την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών. Να σηκωθεί ένα ρωμαλέο εργατικό, λαϊκό κίνημα που θα συγκρούεται με μια πολιτική που τσακίζει τις ανάγκες μας, που συνθλίβει το δικαίωμα για την ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών μας στο όνομα της αντοχής της οικονομίας των επιχειρηματικών κερδών.

Πολλά εκπαιδευτικά σωματεία συμμετείχαν σε αυτά τα συλλαλητήρια με αίτημα να βάλουμε μπροστά να βάλουμε τις ανάγκες μας!

  • Σύγχρονες υποδομές σε όλα τα σχολεία! Άμεσα μέτρα αντιπυρικής – αντιπλημμυρικής - αντισεισμικής θωράκισης!
  • Γενναία χρηματοδότηση όλων των σχολικών επιτροπών!
  • Τώρα μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών! 25 χιλιάδες μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των σχολείων!
  • Αυξήσεις στους μισθούς! Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού! Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων!
  • Ικανοποίηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας!
  • Πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας. Ενάντια σε ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – Ε.Ε. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Σήμερα συνεχίζουμε, βάζουμε μπροστά την οργάνωση της πάλης, την συσπείρωση δυνάμεων, για την επιτυχία των αγωνιστικών αποφάσεων των σωματείων. Κάθε σωματείο έχει το δικό του σχεδιασμό, διαμορφώνει τις αποφάσεις του και έχει την αυτοτέλεια στη δράση του. Νομίζουμε ότι μέσα από τη σημερινή σύσκεψη είναι χρήσιμο να καλέσουμε όλα τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους να δώσουν τη μάχη: 

  • Για την οργάνωση και επιτυχία της Πανελλαδικής ημέρας δράσης  για τους διορισμούς στις 28/9 και της κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Παιδείας στις 13:30.
  • Τη συμμετοχή εκατοντάδων εκπαιδευτικών στη συγκέντρωση στην πλατεία Νίκης στο Κερατσίνι στις 18 Σεπτεμβρίου στις 6.30 μ.μ. για τη συμπλήρωση των 5 χρόνων από το θάνατο του Παύλου Φύσσα.
  • Για την πραγματοποίηση συσκέψεων με τις Ενώσεις Γονέων για τα ζητήματα υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων.
  • Της οργάνωσης, με αποφάσεις σωματείων, συλλόγων διδασκόντων του αγώνα για την αποχή των συναδέλφων από κάθε μορφή αξιολόγησης. Καλούμε τις Ομοσπονδίες να πάρουν αποφάσεις αποχής.
  • Της συμμετοχής στην πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ για τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.
  • Της κλιμάκωσης  με νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων και νέες κινητοποιήσεις, με σκοπό την προετοιμασία γενικής απεργίας.

Συνάδελφοι, έχουμε μπροστά μας δύσκολη και απαιτητική δουλειά. Να απαντήσουμε στον κυβερνητικό σχεδιασμό, που στοχεύει στον παραπέρα εγκλωβισμό και την εξαπάτηση των εργαζομένων,  στο να σκύψουν το κεφάλι και να ρίξουν στα τάρταρα τον πήχη των αναγκών τους. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα, να υποταχθούμε στη λογική του μικρότερου κακού, να διαγράψουμε με ένα σφουγγάρι δικαιώματα που κατακτήθηκαν με μεγάλους, μαζικούς, πολλές φορές αιματηρούς ταξικούς αγώνες. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τη λογική σου πήρα δέκα, σου δίνω μισό και για αυτό πρέπει να σκύψεις το κεφάλι στη μιζέρια και στην εκμετάλλευση.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δείχνουν το σταθερό προσανατολισμό της κυβέρνησης στο στόχο της ανάπτυξης για τα κέρδη των λίγων και για τα συμφέροντα των ΕΕ-ΝΑΤΟ- ΗΠΑ στην περιοχή.

Για τους εργαζομένους και τους εκπαιδευτικούς παραμένει η δύσκολη πραγματικότητα και αυτή τη ζούμε κάθε μέρα, μέσα και έξω από το σχολείο.

  • Παρά την αποκαλούμενη έξοδο από τα μνημόνια την “επόμενη μέρα” θα είναι εδώ οι πάνω από 700 μνημονιακοί νόμοι που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
  • Στην “νέα εποχή” που μας λένε ότι ανοίγεται, μέχρι το 2062 υπάρχουν ψηφισμένα ματωμένα πλεονάσματα 2% για κάθε χρόνο, η δέσμευση όλων ότι όλες οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις θα τηρηθούν απαρέγκλιτα. Μνημόνια λοιπόν για άλλα 44 χρόνια.
  • Ξεκίνησε το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, που έλεγαν πως θα καταργούσαν.
  • Έρχεται η ήδη ψηφισμένη μείωση του αφορολόγητου. Ένα αναπληρωτής εκπαιδευτικός θα χάσει κοντά έναν μισθό (περίπου 670€ το χρόνο) από την αύξηση σου αφορολόγητου.
  • Παρά το αποπροσανατολιστικό σόου για την “μη εφαρμογή της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στο Ασφαλιστικό”, οι 13 μνημονιακές μειώσεις στις συντάξεις ισχύουν στο 100% για παλιούς και νέους συνταξιούχους. Το ΕΦΑΠΑΞ για χιλιάδες συναδέλφους έχει κάνει ήδη φτερά, ενώ το όριο ηλικίας έχει πάει στα 67 χρόνια!

Η “επόμενη μέρα” βρίσκει το διαρκές Μνημόνιο για την Παιδεία σε ισχύ:

  • Η υποχρηματοδότηση των σχολείων και τα σοβαρά προβλήματα στις υποδομές. Τα τεράστια προβλήματα με τα κτήρια που στεγάζονται ειδικά τα Νηπιαγωγεία.
  • Τα 25.000 χιλιάδες κενά με τα οποία ξεκινά η νέα χρονιά και όσα καλυφθούν θα είναι με συμβασιούχους αναπληρωτές συναδέλφους για άλλη μια φορά!
  • Όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που ψηφίστηκαν με στόχο τις περικοπές αναγκών σε προσωπικό (ρυθμίσεις για ολοήμερο, ωρολόγια προγράμματα σε Γυμνάσια, Δημοτικά, ολομελή σε ΕΠΑΛ κ.α.).
  • Χιλιάδες παιδιά έμειναν για άλλη μια φορά έξω από τους παιδικούς σταθμούς ενώ δεν πάρθηκε ούτε ένα μέτρο για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.
  • Είναι οι εδώ οι νόμος 4547 για τις “δομές υποστήριξης” που δίνει ισχυρό πλήγμα στην Ειδική Αγωγή και ανοίγει το δρόμο στα διάφορα ιδιωτικά κέντρα.
  •  Το νέο Λύκειο που ανακοινώθηκε και είναι εξεταστικό κέντρο αποστεωμένο από τη γενική παιδεία.

Η επόμενη μέρα που υπόσχονται στους εργαζόμενους είναι χτισμένη με τα υλικά του χθες, με τα παλιά και νέα μνημόνια, με την ανακύκλωση των προσώπων (βλέπε πρόσφατο ανασχηματισμό) που εδώ και χρόνια υπηρετούν τον ίδιο αντιλαϊκό στόχο που είναι η ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων με το μόχθο των πολλών. Η ανάπτυξη αυτή σε όλες τις χώρες απαιτεί νέα πακέτα χρηματοδότησης για το κεφάλαιο, που θα εξασφαλίζονται από τον μόχθο των εργαζομένων και τη φοροληστεία. Απαιτεί κράτος φιλικό προς τις επενδύσεις και εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις ανάγκες της αγοράς. Το αποδεικνύουν και τα παραδείγματα άλλων χωρών που βγήκαν από τα Μνημόνια”. Στην “μεταμνημονιακή Κύπρο” των “θετικών ρυθμών ανάπτυξη” η κυβέρνηση εφαρμόζει “μνημονιακά μέτρα”, όπως και στην Ελλάδα (βλ. αύξηση ωραρίου, μείωση προσωπικού, χτύπημα συνδικαλιστικών δικαιωμάτων). Στην πανίσχυρη καπιταλιστική Γερμανία, που δεν είχε ποτέ μνημόνια, η σχολική χρονιά ξεκινάει με 40.000 κενά στα σχολεία! Εκεί είναι σε πλήρη ισχύ το αυτόνομο κατηγοριοποιήμενο σχολείο που “οραματίζονται” ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ!

Δίπλα, δίπλα μπορεί να βάλει κανείς τις δηλώσεις Τσίπρα και Μητσοτάκη στη ΔΕθ και θα δυσκολευτεί να βρει τις διαφορές. Και οι δυο είναι προσηλωμένοι στο μνημονιακό πλαίσιο, στη συνέχιση των αναδιαρθρώσεων που έχουν ανάγκη οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

  • ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, Τσίπρας και Μητσοτάκης συμφωνούν στο εξής βασικό για την επόμενη μέρα: “Δεν πρέπει να γυρίσουμε στις παθογένειες του παρελθόντος”. Όταν μιλάνε για παθογένειες, εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναφέρονται στους κομμένους μισθούς, στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες κ.ά. Αυτά δεν τα “διαπραγματεύονται. 13ος, 14ος μισθός και σύνταξη είναι στα εκ των ουκ ανευ…
  •  Οι διαθεσιμότητες των συναδέλφων στα ΕΠΑΛ, οι 25.000 χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών κάθε Ιούνη, η συνταξιοδότηση χιλιάδων εκπαιδευτικών (30.000 τα τελευταία 8 χρόνια) και οι μηδενικοί διορισμοί (ούτε το μνημονιακό 1:5 ή 1:10 δεν τήρησαν) αποδεικνύουν την συνέχεια της στρατηγικής για “πιο μικρό και ευέλικτο κράτος”.
  •  Η αντιλαϊκή - αξιολόγηση στο Δημόσιο και την εκπαίδευση, που ακυρώθηκε μέσα από την πάλη των δημοσίων υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών, όταν ήταν κυβέρνηση η Ν.Δ., επανήλθε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να περάσει τις αντιδραστικές αλλαγές στο σχολείο. Παραμένει συνδεδεμένη με τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών. Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη Ν.Δ. ψήφισαν την τιμωρητική τροπολογία Γεροβασίλη που ποινικοποιεί τη συμμετοχή την “αποχή από την αξιολόγηση” (και ενσωματώθηκε στο ν. 4547).

Μαζι υπηρετούν τη στρατηγική της γεωπολιτικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης που είναι κίνδυνος θάνατος για το λαό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδείχτηκε ο καλύτερος “ντίλερ” των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που έχουν βάλει την φαρδιά-πλατιά την σφραγίδα τους σε γκρίζες ζώνες, σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Ουσιαστικά από κοινού με την ΝΔ στηρίζουν την στρατηγική της  “Ευρωατλαντική ολοκλήρωση” στα Βαλκάνια, ειδικά με την συμφωνία για την ΠΓΔΜ. Η στάση της κυβέρνησης και της ελληνικής αστικής τάξης, που επιδιώκει αναβαθμισμένο ρόλο και κέρδη από την κατάσταση που διαμορφώνεται, είναι συνέχεια της πολιτικής της στο εσωτερικό. Για αυτό άλλωστε μπορούν να δίνουν 4 δις € για το ΝΑΤΟ αλλά δεν κάνουν μόνιμους διορισμούς στην Εκπαίδευση. Γι’ αυτό απαιτείται από τα σωματεία να εντάξουν πιο οργανικά την αντιιμπεριαλιστική τους πάλη στο σύνολο της δράσης τους.

Να προβάλουμε πιο αποφασιστικά τα αιτήματα για καμία εμπλοκή της χώρας μας, να κλείσουν οι βάσεις, να γυρίσουν πίσω οι Έλληνες αξιωματικοί που βρίσκονται σε ΝΑΤΟικές αποστολές, για έξοδο από ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Το σύνθημα “εχθροί μας δεν είναι οι γείτονες λαοί είναι οι βάσεις και οι ΝΑΤΟικοί”. Να μιλήσουμε με τους μαθητές για τις πραγματικές αιτίες του πολέμου και της προσφυγιάς. Δυναμώνουμε αποφασιστικά το μέτωπο στον εθνικισμό και τον ρατσισμό, στην εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής.

Συνεχίζουμε τη μάχη της υποδοχής, της εκπαίδευσης και της στήριξης των προσφυγόπουλων και τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από τα σωματεία και τα ίδια τα παιδιά. Φέτος η πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ είναι αφιερωμένη στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης. Είναι μια καλή ευκαιρία να παρθούν πρωτοβουλίες σε εκατοντάδες σχολεία, να συμμετέχουν δεκάδες  ΣΥΛΛΟΓΟΙ και ΕΛΜΕ.

Συνάδελφοι, δε μπορούμε να συμβιβαστούμε με μια ζωή που συνεχώς θα απειλείται. Να πνιγόμαστε όταν βρέχει, να καιγόμαστε όταν υπάρχουν πυρκαγιές. Δεν μπορεί να περάσει έτσι το γεγονός ότι περίπου 100 άνθρωποι πέθαναν το καλοκαίρι στις φονικές πυρκαγιές στην Αττική. Το γεγονός ότι πριν λίγους μήνες είχαμε νεκρούς από τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Η ανθρώπινη ζωή και οι κόποι μιας ζωής θυσιάζονται στον βωμό μιας οικονομίας και μιας ανάπτυξης που σκοπό έχει το κέρδος. Δε συμβιβαζόμαστε με αυτή την πραγματικότητα, ειδικά τη σημερινή εποχή, όπου οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορούν να λύσουν βασικά προβλήματα, που αφορούν τους όρους και την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης. Δεν μπορεί να δεχόμαστε μετά την πυρκαγιά στο Μάτι οι πυρόπληκτοι να πληρώνουν ακόμα και συσσίτια και τα σχολεία να αναζητούν χορηγούς  μπας και μπαλώσουν τις ζημιές από τις φωτιές.. Δε μπορεί μια ολόκληρη περιοχή όπως η ανατολική Αττική που κατοικούν πάνω από 500.000 κάτοικοι, υπάρχει το διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, δυο λιμάνια και μεγάλη βιομηχανική ζώνη, να μην υπάρχει ένα νοσοκομείο και μάλιστα προσανατολισμένο στην αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Η περιβόητη «συμμαχία ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΔΥ που ίδρυσαν μεγαλοεργοδότες και εργατοπατέρες στις 30 του Μάη ούτε που νοιάστηκε για τους πνιγμένους και τους καμένους. Κάποιοι από αυτούς δεν έβγαλαν ούτε μια ανακοίνωση για τα μάτια του κόσμου. Πόσο μάλλον όλοι μαζί συνεχίζουν να βγάζουν λάδι αυτό το σύστημα της αδικίας και της εκμετάλλευσης.

Δεν υπάρχουν σωτήρες για τους εργαζομένους! Δεν περιμένουμε από καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση να μας χαρίσει τίποτα!

  • Δεν μπορούμε να περιμένουμε  τίποτα και από συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΟΛΜΕ, ΔΟΕ , που  
  • παζαρεύουν κριτήρια απολύσεων,
  • ευθυγραμμίζονται με τη στρατηγική του αυτόνομου σχολείου της αγοράς και καμώνονται ότι δήθεν μπορεί να υπάρχει μια καλή αξιολόγηση,
  • στρώνουν το χαλί της κυβέρνησης για τα σχέδια του νέου λυκείου
  • πηγαίνουν στα σαλόνια της ΕΕ για να ζητήσουν μαζικούς διορισμούς, αθωώνοντας ένα οργανισμό που ζητά πλεονάσματα μέχρι το 2060, έχει θεσπίσει το 1/10, τον κόφτη στις μισθολογικές δαπάνες του δημοσίου, αποθεώνει την ελαστική εργασία και πρόσφατα ψήφισε στο ευρωκοινοβούλιο ότι πρέπει να πεθαίνουμε στην δουλειά (dying to work).

Είναι λοιπόν κρίσιμο να μην περάσει μέσα στα σχολεία κλίμα αναμονής. Τα ΔΣ των σωματείων με σχέδιο, με συλλογικές διαδικασίες να δουλέψουν, ώστε το επόμενο διάστημα οι αγωνιστικές αποφάσεις που έχουν λάβει τα σωματεία να συζητηθούν από όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους, να γίνουν υπόθεση τους. Η 28η Σεπτεμβρίου πρέπει να γίνει υπόθεση μάχης από όλους τους συναδέλφους αναπληρωτές, αλλά και μόνιμους.  Μέσα από περιοδείες, συσκέψεις με αναπληρωτές, ΓΣ να είναι μαζικό δυναμικό βήμα  διεκδίκησης διορισμού 25.000 αναπληρωτών για την κάλυψη των άμεσων αναγκών της εκπαίδευσης. 

Οι ανάγκες αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν χωρίς τις απαραίτητες υποδομές. Χρειάζεται κάθε Σύλλογος και ΕΛΜΕ να έχει εικόνα και να μαζέψει στοιχεία για τα σχολεία της περιοχής του. Να διατυπώσει συγκεκριμένες διεκδικήσεις για τις σχολικές υποδομές.  Να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, σε Δήμους, Περιφέρειες, Υπουργείο. Να πραγματοποιήσει συσκέψεις και κοινές πρωτοβουλίες με τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων. Να προχωρήσουμε σε κοινή πρωτοβουλία, σύσκεψη γονέων-εκπαιδευτικών για αυτά τα οξυμμένα προβλήματα.

Συνάδελφοι και συναδέλφισες η  επιτυχία της 28ης Σεπτεμβρίου πρέπει να είναι ένα ηχηρό μήνυμα αγώνα, αλλά και ένα βήμα κλιμάκωσης με νέες ΓΣ με την προετοιμασία δυνάμεων για νέες κινητοποιήσεις, με παραστάσεις διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, καταλήψεις, απεργίες και κλιμάκωση με  συντονισμένη πανελλαδική απάντηση. Πολλά πράγματα περνάνε από το χέρι μας το επόμενο διάστημα, ώστε να δυναμώσει η δράση των σωματείων, η λειτουργία των επιτροπών αναπληρωτών μέσα σε αυτά, η συμμετοχή των συναδέλφων στις συλλογικές διαδικασίες, να μαζικοποιηθεί το κίνημα με σημαία τις σύγχρονες ανάγκες μας. Να μην αφήσουμε τίποτα στην τύχη του. Κανένας εργαζόμενος εκπαιδευτικός, κανένας αναπληρωτής δεν πρέπει να νιώθει μόνος του, έρμαιο μιας αντιλαϊκής πολιτικής και μιας αυταρχικής διοίκησης. Τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, το κλείσιμο τμημάτων, η σαρδελοποίηση των τμημάτων, οι δυσκολίες που ζουν και έξω από το σχολείο είναι υπόθεση του εκπαιδευτικού κινήματος. Μέσα από ένα τέτοιο πλαίσιο διεκδικήσεων, με μαζικές διαδικασίες, με αγωνιστικό σχεδιασμό, με συντονισμό και κοινή δράση με εργαζόμενους γονείς και μαθητές, με την αλληλεγγύη άλλων κλάδων και λαϊκών στρωμάτων μπορούμε να τα καταφέρουμε, μπορούμε να δημιουργούμε όρους ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής. Μπορούμε να βάζουμε μπροστά τις ανάγκες μας!

            Σας καλούμε να πάρετε το λόγο, να μεταφέρετε την εικόνα από τα σχολεία των Συλλόγων σας, να μεταφέρετε την εμπειρία από τις πρώτες προσπάθειες οργάνωσης της πάλης σε κάθε περιοχή του λεκανοπεδίου. Η σημερινή σύσκεψη μπορεί να αποτελέσει μια καλή αφετηρία για να  την πιο αποφασιστική, πιο δυναμική παρέμβαση των  σωματείων μας στις εξελίξεις κόντρα στην προσπάθεια να περάσει κλίμα ανοχής!

            Στην  βάση των αγωνιστικών σταθμών που καταθέσαμε και είναι από όσο γνωρίζουμε αποφάσεις αρκετών σωματείων πιστεύουμε ότι στο τέλος της σημερινής δουλείας μπορεί να βγει ένα κοινό δελτίο τύπου που να καλεί στη δράση όλες τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους της Αττικής. Κάθε σωματείο έχει τις αποφάσεις του και το πλαίσιό του τώρα κατά τη γνώμη μας είναι η ώρα της οργάνωσης του αγώνα.   

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα