ΑΣΕ στην Α΄, Β΄ και Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας: Σχετικά με την παράσταση εκπαιδευτικών - γονέων και μαθητών

10/03/2018 - 22:25
Σχετικά με την παράσταση εκπαιδευτικών – γονέων και μαθητών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχετικά με την παράσταση εκπαιδευτικών – γονέων και μαθητών

στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας για τη «στάση πληρωμών»

από τη σχολική επιτροπή προς τα σχολεία

Εκπαιδευτικοί – γονείς και μαθητές από το διαπολιτισμικό γυμνάσιο Αθήνας, καθώς και συνδικαλιστές από τη Α΄, τη Β΄ και τη Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας παραβρέθηκαν σήμερα 8-3-2018 στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, όπου συζητήθηκε προ ημερήσιας διάταξης θέμα που τέθηκε από τη Λαϊκή Συσπείρωση σχετικά με το διαπολιτισμικό και άλλα 95 σχολεία. Έγινε από τους παρισταμένους διαμαρτυρία για το καθεστώς «επιτροπείας» και «capital control» στο οποίο τέθηκαν άδικα το διαπολιτισμικό και άλλα σχολεία από τη σχολική επιτροπή, δηλαδή για την άρση της χρηματοδότησης μέχρι να αποπληρωθούν τα χρέη στις πρώην ΔΕΚΟ (κύρια τη ΔΕΗ), ακόμη και για στοιχειώδη τρέχοντα έξοδα (π.χ. φωτοτυπικό χαρτί, χαρτί υγείας για τις τουαλέτες κοκ.)!!! Όπως τονίστηκε στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προστίθενται τα υπερχρεωμένα σχολεία, των οποίων οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τιμωρούνται με την περικοπή λειτουργικών δαπανών. Έτσι, η Δημοτική Αρχή της Αθήνας οδηγεί τα σχολεία αυτά (συνήθως με μεγάλο αριθμό προσφυγόπουλων) στην υποβάθμιση και στην επαιτεία αλλά και βάλλει ευθέως ενάντια στην εκπαιδευτική διαδικασία, τη στιγμή που σε όλους τους τόνους δηλώνει την ευαισθησία της για τους πρόσφυγες.

Η αντιδήμαρχος παιδείας κ. Ηλιουπούλου, παίρνοντας το λόγο και απαντώντας στους παραβρισκόμενους, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, υπερασπίστηκε τις αποφάσεις τής σχολικής επιτροπής και είπε πως το διαπολιτισμικό καταναλώνει πολύ ρεύμα και το βράδυ μοιάζει με «φωτισμένο καράβι». Η κ. αντιδήμαρχος σιώπησε στην πιεστική ερώτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Σοφιανού για το τι θα γίνει με τα 78 σχολεία που προβλέπεται να πάρουν μηδέν (0) ευρώ. Από αυτά τα 42 με χρέος προς τη σχολική επιτροπή, εκ των οποίων τα 27 κατατάσσονται στα υπερχρεωμένα με χρέη από 800 ως 3800 ευρώ. Επίσης, σιώπησε στην πρόταση τα λεφτά για ΔΕΗ κλπ. να πληρώνονται από τους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους) κι όχι από τα σχολεία και τις σχολικές επιτροπές. Αναγνώρισε την τεράστια μείωση της κρατικής χρηματοδότησης από τη μία, ενώ από την άλλη η φιλοσοφία που ανέπτυξε έχει μετακυλήσει αυτή τη μείωση στις συνθήκες λειτουργίας των σχολείων με όρους αυτόνομης μονάδας, χορηγιών και ανταποδοτικότητας.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ) στηρίζει τη διεκδίκηση για την πλήρη και απρόσκοπτη κάλυψη των αναγκών των σχολείων και έχει καταθέσει σχετικό ψήφισμα προς τις ΕΛΜΕ της Αθήνας. Καλούμε τους διευθυντές των σχολείων να ενημερώσουν για τα δεδομένα, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να ενεργήσουν πριν είναι αργά. Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την ανάγκη άμεσης μαζικής και συντονισμένης κινητοποίησης. Τα σχολεία να διεκδικήσουν χρηματοδότηση με ευθύνη του κράτους. Να λειτουργήσουν χωρίς κατηγοριοποιήσεις, χωρίς οι γονείς να βάλλουν το χέρι στην τσέπη, χωρίς σπόνσορες και χωρίς επιχειρηματική λειτουργία.

Αθήνα 8 Μάρτη 2018

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα