ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

22/10/2010 - 16:16
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε "χορηγοί" του δημόσιου σχολείου»!
Κάλεσμα στους συλλόγους γονέων, αλλά και στους συλλογικούς φορείς εκπαιδευτικών, μαθητών και στις υπάρχουσες σχολικές επιτροπές να προτάξουν τις βασικές ανάγκες του υποχρηματοδοτούμενου σχολείου απευθύνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) καταγράφοντας σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που εμφανίζονται φέτος στα σχολεία και που σε συνδυασμό με την αφαίμαξη του εισοδήματος της λαϊκής οικογένειεας κάνουν τους γονείς να δηλώνουν: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε "χορηγοί" του Δημόσιου Σχολείου».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΑΣΓΜΕ έχει ως εξής:

«Για άλλη μια χρονιά τα εκρηκτικά προβλήματα στην εκπαίδευση συνεχίζουν να παραμένουν και να οξύνονται παραπέρα οδηγώντας γονείς και μαθητές στους δρόμους του αγώνα για τη διεκδίκηση λύσεων που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Φέτος, υπό τη σκιά του μνημονίου Κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, τον Καλλικράτη, το "νέο σχολείο", αλλά και την αυξανόμενη φτώχεια, τα χρόνια προβλήματα παίρνουν τη μορφή καταιγίδας!

1. Μείωση περίπου κατά 60% των επιχορηγήσεων των σχολικών επιτροπών, για τη λειτουργία των σχολείων. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2009 πανελλαδικά είχαν εισπράξει οι Σχολικές Επιτροπές 178 εκατ. ευρώ και τώρα μόλις 55 εκατ. ευρώ.

2. Επιβολή νέου φόρου 3% για κάθε αγορά από το σχολείο. (Μετοχικό ταμείο).

3. Αύξηση του κόστους των λογαριασμών των ΔΕΚΟ.

4. Αύξηση του ΦΠΑ σε όλες τις αγορές.

5 Αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης.

6. Κατάργηση των σχολικών επιτροπών (ΝΠΔΔ), από 1-1-2011 για κάθε σχολική μονάδα. Δημιουργείται μια μεγάλη σχολική επιτροπή για την Πρωτοβάθμια και αντίστοιχα άλλη μια για τη Δευτεροβάθμια. Αυτό σημαίνει πως για κάθε έξοδο θα απαιτείται απόφαση της νέας Σχολικής Επιτροπής, που λόγω του μεγέθους της θα είναι ένα δυσκίνητο όργανο, που θα προσθέτει προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων, αντί να τα λύνει.

Εκτός των παραπάνω
  • Είχαμε 50% λιγότερες προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών από πέρυσι. Γι' αυτό δρομολογήθηκαν συμπτύξεις τμημάτων ή και αύξηση των παιδιών ανά τάξη.
  • Είναι στον αέρα οι συμβασιούχες καθαρίστριες των 4 ωρών, που φέτος εργάζονται χωρίς να έχουνε υπογράψει ακόμα σύμβαση, αφού με την διάλυση του ΟΣΚ (που κακώς ήταν ο εργοδότης τους) και το πέρασμα των αρμοδιοτήτων του στην Τοπική Διοίκηση, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί αν θα έχουν αύριο δουλειά ή αν τη θέση τους θα πάρουν εργολάβοι καθαριότητας. Στο ν.3870/2010 άρθρο 18 αναφέρεται ότι: "το προσωπικό που έχει καταταγεί ...σε οργανικές θέσεις καθαριστριών με σύμβαση εργασίας Ιδ. Δίκαιου αορίστου χρόνου και απασχολείται στον καθαρισμό Σχ. Μονάδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μεταφέρεται από 1.1.2011, με την ίδια σχέση εργασίας, σε προσωποπαγείς θέσεις στους αντίστοιχους δήμους".

Και βέβαια οι Σχολ. Επιτροπές οφείλουν να ζητήσουν από τον ΟΣΚ τα χρήματα που κατέβαλαν, ως διευκόλυνση, για την πληρωμή των καθαριστριών. Για κάθε συμβασιούχο καθαρίστρια (οι μόνιμες όλο και μειώνονται...) μια Σχολ. Επιτροπή (κακώς!) πληρώνει περίπου 500 ευρώ/μήνα για μισθό και ασφάλιση από τα έξοδα που προβλέπονται για την λειτουργία του σχολείου. Μετατρέπεται έτσι σε εργοδότη και μάλιστα πολύ κακό, απαλλάσσοντας το κράτος από την ευθύνη του να εξασφαλίζει μόνιμες καθαρίστριες (σε κάθε εξαθέσιο σχολείο μια πρωινή και μια απογευματινή), που θα βρίσκονται μέσα στα σχολεία καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, για την εξασφάλιση των κανόνων υγιεινής.

Το Υπουργείο Παιδείας απαιτεί από τα σχολεία, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τους σε τεχνολογικό εξοπλισμό, να εμπλακούν σε προγράμματα ΕΣΠΑ, κάνοντας έτσι το σχολείο επιχείρηση και το διοικητικό του προσωπικό managers!!!

Δείτε τι γίνεται με την απαίτηση της ΕΕ να τους επιστραφούν τα περυσινά χρήματα για τους φορητούς Η/Υ, επειδή δεν αξιοποιήθηκαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα...

Σε Σχ. Επιτροπές αναφέρθηκε ως άμεση ανάγκη η πρόσληψη λογιστή (150 ευρώ/μήνα) για να τα βγάλουμε πέρα με τα σύνθετα οικονομικά του "νέου" σχολείου που θα πρέπει να συναλλάσσεται με χορηγούς και να συντάσσει προτάσεις επιδότησης ΕΣΠΑ ...τη στιγμή που τα σχολεία μας δεν έχουν τραπεζοκόμους, βιβλία κ.ο.κ.!

Με βάση όλα αυτά τα στοιχεία και το ότι με τον "Καλλικράτη", τα σχολεία μας περνούν εξ ολοκλήρου στην ευθύνη των υπερχρεωμένων Δήμων, κάτι που θεωρούμε πως ουσιαστικά θα λειτουργήσει σαν "ταφόπλακα" της Δημόσιας - Δωρεάν Εκπαίδευσης των παιδιών μας.

Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι το "αποκεντρωμένο" σχολείο (το πέρασμα δηλαδή των σχολείων στους Δήμους) οδήγησε σε σχολεία πολλών ταχυτήτων (για τους φτωχούς και τους πλούσιους μαθητές), αλλά και σε κλείσιμο πολλών σχολείων που δεν υπήρχε ούτε επαρκής κρατική - δημοτική χρηματοδότηση, ούτε και ενδιαφέρον από τους ιδιώτες να το επιχορηγήσουν...( Αμερική, Αυστραλία, Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, Δανία, Πορτογαλία κ.ο.κ.)

Σε μια εποχή πολύ δύσκολη για τη λαϊκή οικογένεια

ΚΑΛΟΥΜΕ:

"Να μην πληρώσει ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του ο γονιός" για πληρωμή βιβλίων, λειτουργικών εξόδων, τραπεζοκόμων & καθαριότητας, εκπαιδευτικών εκδρομών, τροφείων κ.λπ.

ΑΜΕΣΑ:

Προτείνουμε όλοι οι αρμόδιοι φορείς (Σύλλογοι Γονέων - Σύλλογοι Διδασκόντων - Εκπαιδευτικοί Σύλλογοι Πρωτοβάθμιας & ΕΛΜΕ, Μαθητικές Κοινότητες και τέλος οι υπάρχουσες Σχολικές Επιτροπές), να αποφασίσουν "ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ", των λογαριασμών των ΔΕΚΟ και να προτάξουν τις βασικές ανάγκες του υποχρηματοδοτημένου σχολείου!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

1) Να καταργηθεί ο Φ.Π.Α., σε όλες τις αγορές του Δημόσιου Σχολείο.

2) Nα τροφοδοτηθούν, με ευθύνη της Πολιτείας, όλα τα σχολεία με πετρέλαιο & φυσικό αέριο.

3) Κατάργηση των δημοτικών τελών και φόρων σε όλα τα σχολεία.

4) Να καταργηθεί το νέο "χαράτσι" του 3% για το μετοχικό ταμείο.

5) Αύξηση των κρατικών δαπανών για την παιδεία στο 15% του Προϋπολογισμού.

6) Μόνιμη πρόσληψη φυλάκων, καθαριστριών (1 πρωινή και 1 απογευματινή για κάθε 6θέσιο σχολείο), επιστάτη, διοικητικού προσωπικού, βιβλιοθηκονόμων, και ειδικού επιστημονικού προσωπικού για τη στήριξη του εκπαιδευτικού έργου και τη λειτουργία της σχολικής μονάδας.

7) Nα εξασφαλιστεί η σίτιση όλων των μαθητών με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και τη δημιουργία όλων των αναγκαίων υποδομών.

8) Nα εξασφαλιστεί δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους τους μαθητές και φοιτητές, ανεξάρτητα από την ασφάλιση των γονιών τους.

Εμείς οι Γονείς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε

να είμαστε "χορηγοί" του Δημόσιου Σχολείου.

Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους».

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα