Αθήνα

Ζ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας: για τις πιέσεις και τις απειλές των σχολαρχών σε εκπαιδευτικούς για τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος στα ιδιωτικά σχολεία

23/05/2020 - 10:29

Μέσα σε κλίμα αντιδράσεων από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην ψήφιση τροπολογίας και αποστολής εγκυκλίου που επιτρέπει τη χρήση κάμερας στην τάξη. Πρόκειται για πρωτοφανή διαδικασία που παραβιάζει κατάφωρα τα προσωπικά δεδομένα ανήλικων μαθητών καθώς και εκπαιδευτικών, αφήνοντάς τους  εκτεθειμένους σε τυχόν κακόβουλες ενέργειες, αφού δεν υπάρχει καμία δικλείδα ασφαλείας σχετικά με την ακούσια καταγραφή ή μαγνητοσκόπηση του μαθήματος. Πρόκειται για μια απαράδεκτη διαδικασία που υπονομεύει την παιδαγωγική σχέση που αναπτύσσεται εντός της σχολικής τάξης.

Αρκετοί ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, «σαν έτοιμοι από καιρό» «έλαβαν το δώρο» της Κυβέρνησης και προχώρησαν από την πρώτη μέρα στην εγκατάσταση εξοπλισμού αναμετάδοσης του μαθήματος, πιέζοντας τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς χρησιμοποιώντας άμεσους ή έμμεσους εκβιασμούς  προκειμένου να αποδεχθούν τη χρήση κάμερας κατά τη διάρκεια του μαθήματός τους.

Καταγγέλλουμε το κλίμα τρομοκρατίας, που δημιουργείται από τους σχολάρχες το οποίο αίρει  ακόμα και την έννοια της προαιρετικότητας που –σε αυτή τουλάχιστον τη φάση- θέτει η εγκύκλιος. Οι σχολάρχες αποφασίζουν οι ίδιοι για όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου-επιχείρησής τους, αφαιρώντας από τους συναδέλφους το δικαίωμα να διαθέτουν κρίση, παιδαγωγική και επιστημονική άποψη, πόσο μάλλον να την εκφράζουν!

Τα επιχειρήματα που απορρίπτουν τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος είναι πολλά και σχετίζονται και  με τον αντιπαιδαγωγικό της χαρακτήρα. Οι νέες παιδαγωγικές μέθοδοι που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο σχολιασμού από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με αυτές. Ούτε επίσης ο ρόλος του εκπαιδευτικού  στηρίζεται στο διαχωρισμό παράδοσης – εξέτασης, αποκλείοντας τη συμμετοχή των μαθητών καθιστώντας τους έτσι βουβά πρόσωπα ενός «θλιβερού» μονολόγου.

Θεωρούμε ότι αυτές οι πρακτικές ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους για την παγίωση μέτρων που ήρθαν για να αντιμετωπίσουν δήθεν έκτακτες περιπτώσεις, την παγίωση δηλαδή της κάμερας μέσα στη σχολική αίθουσα και τελικά την αμφισβήτηση της αξίας της ζωντανής διδασκαλίας, όχι μόνο στα ιδιωτικά αλλά και στα δημόσια σχολεία.

Καλούμε τους συναδέλφους να αρνηθούν την εμπλοκή τους σ` αυτή τη διαδικασία και να προσφεύγουν στο σωματείο τους κάθε φορά που παραβιάζεται η ελεύθερη βούλησή τους.

Κατανοώντας τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουν οι συνάδελφοί μας που εργάζονται σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, καλούμε όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία, τις ενώσεις και τους συλλόγους γονέων, να βρίσκονται σε επαγρύπνηση ώστε να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη τροπολογία που μετατρέπει τη σχολική ζωή σε big brother.

Απαιτούμε να σταματήσει εδώ και τώρα  η εργοδοτική τρομοκρατία!

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα