ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : «Ειλημμένη απόφαση» οι αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση!

12/01/2011 - 10:18

«Η αλλαγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η αλλαγή στο σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος, είναι μια ειλημμένη απόφαση και κεντρικός πυρήνας του εθνικού σχεδίου της κυβέρνησης». Με τα παραπάνω λόγια η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, διαμήνυσε σε όποιον αντιστέκεται στις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, ότι θα περάσουν με οποιονδήποτε τρόπο!

Κατά τ' άλλα, η υπουργός εμφανίστηκε ...διαλλακτική απευθυνόμενη, προφανώς, στους τάχα «διαφωνούντες» συνομιλητές της κυβέρνησης. Μάλιστα, στάθηκε στα περί «απαξίωσης» των πανεπιστημιακών και πανεπιστημίων που καταλογίζει στο υπουργείο Παιδείας η διοίκηση της ΠΟΣΔΕΠ, υποστηρίζοντας ότι το «αποκρούει μετά βδελυγμίας». Με αυτόν τον τρόπο και με τα περί «συζήτησης» σε ζητήματα διοίκησης και προγραμμάτων σπουδών, έκανε ένα κάλεσμα μεγαλύτερης «συναίνεσης» στις αναδιαρθρώσεις σε αυτούς που συμφωνούν επί της ουσίας και «διαφωνούν» επί τις διαδικασίας ή «αντιδρούν» γιατί πλήττονται στο νέο μοίρασμα της «πίτας».

Τέλος, η υπουργός προσπάθησε να προσδώσει «δημοκρατικότητα» (!) στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με προγραμματικές συμφωνίες με το κράτος, σύμφωνα με κριτήρια ανταγωνιστικότητας (προσέλκυση εξωτερικών πόρων και χορηγιών, βαθμός αξιοποίησης πόρων του Ιδρύματος, αποδοτικότητα διαχείρισης επιπλέον εσόδων, αριθμός απλών συμμετοχών σε διεθνή ανταγωνιστικά προγράμματα έρευνας της ΕΕ κ.ά.). Υποστήριξε πως «σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να γίνεται με τον ίδιο τρόπο και ο υπουργός να έχει την απόλυτη ευθύνη της υπογραφής της χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου. Αυτό είναι δημοκρατία; Αλλάζουμε και το μοντέλο χρηματοδότησης και περιμένουμε προτάσεις»!

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα