ΣΕΠΕ "Ρόζα Ιμβριώτη":Ανακοίνωση για τη «Τσάντα στο σχολείο»

29/01/2018 - 21:55
Ανακοίνωση για τη «Τσάντα στο σχολείο»

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η έγκριση από το Υπ. Παιδείας της δράσης «Η τσάντα στο σχολείο» έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψηφίζει νέα αντιλαϊκά μέτρα και συνεχίζει την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών (αύξηση ωραρίου-συγχωνεύσεις-αξιολόγηση-απολύσεις συμβασιούχων). Επίθεση που εντάσσεται στο συνολικότερο σχεδιασμό για παραπέρα υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών για την οικοδόμηση του σχολείου της αγοράς.

Η κυβέρνηση στοχεύει να αποπροσανατολίσει γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς και να ενισχύσει μια δήθεν εικόνα «κανονικότητας» στη λειτουργία των σχολείων, τη στιγμή που ομοφωνεί με ΕΕ-ΟΟΣΑ-κεφάλαιο για την υποχρηματοδότηση της παιδείας, τον εξορθολογισμό του εκπαιδευτικού προσωπικού, την αυτονομία, την κινητικότητα, τις ιδωτικοποιήσεις και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Καμιά κουβέντα δεν γίνεται για τα βιβλία, τα αναλυτικά προγράμματα και το περιεχόμενο του σχολείου, που συνεχώς υποβαθμίζεται από τις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις των τελευταίων ετών, γίνεται πιο ταξικό και τσακίζει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Το ενδιαφέρον του Υπουργείου για «..τον μειωμένο χρόνο δημιουργικής επαφής και επικοινωνίας γονέων-μαθητών..» είναι υποκριτικό όταν έχει εξανεμίσει το λαϊκό εισόδημα με περικοπές σε μισθούς και με φοροληστεία και έχει επιβάλει εργασιακές σχέσεις λάστιχο, διαλύοντας κάθε οικογενειακό προσανατολισμό.

Καλούμε τους Συλλόγους διδασκόντων με βάση και τη μη υποχρεωτικότητα της εφαρμογής της εγκυκλίου, να ξαναδούν το θέμα όπου συζητήθηκε και να λάβουν νέες αποφάσεις ή όπου ακόμα δε συζητήθηκε να λάβουν αποφάσεις, με παιδαγωγικά κριτήρια χωρίς καμιά πίεση επιβολής από οποιαδήποτε κατεύθυνση σχετικά με την υλοποίηση ή όχι του προγράμματος και αφού εξεταστούν όλα τα ζητήματα λειτουργίας που ανακύπτουν. Οι εκπαιδευτικοί σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δεσμεύονται για την ασφάλεια των τσαντών των παιδιών κατά το Σαββατοκύριακο (σε σχολεία χωρίς απαραίτητες υποδομές, φύλακες...) . Η δέσμευση δε αυτή δεν μπορεί να αναφέρεται σε ενημερωτικά των σχολείων προς τους γονείς! Όπου έγινε κάτι τέτοιο, παρακαλούμε να το ξαναδεί ο Σύλλογος Διδασκόντων και να σταλεί εκ νέου επιστολή στους γονείς χωρίς τη συγκεκριμένη δέσμευση!

Απέναντι στη δήθεν «κανονικότητά τους», δυναμώνουμε την πάλη για ένα άλλο σχολείο που στο κέντρο και στον προσανατολισμό του θα έχει τη γνώση και όχι τις όποιες δεξιότητες προκρίνει κάθε φορά η αγορά, ένα σχολείο που θα μορφώνει και θα διαπαιδαγωγεί ολόπλευρα. Σε αυτό το σχολείο η τσάντα θα γεμίζει με βιβλία κατάλληλα για παιδιά και τελικά γνώση κι όχι πληροφορία και ληξιπρόθεσμη δεξιότητα!

       Διεκδικούμε μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

      Για οποιοδήποτε πρόβλημα ενημερώνουμε και καλούμε το Δ.Σ. του Συλλόγου.

Για το Δ.Σ.

          Ο Πρόεδρος                                                                                      Η Γ. Γραμματέας

     Κοπριτέλης Απόστολος                                                                           Γλαβίνα Σουζάνα

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα