ΣΕΠΕ "Ρόζα Ιμβριώτη": Για τη συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή του Δ. Βύρωνα για νέο Διδακτήριο στο 4ο, Δίχρονη Προσχολική, κτηριακά, στέγαση Ειδικού Σχολείου

26/02/2020 - 11:43

Για τη συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας με τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Βύρωνα για νέο Διδακτήριο στο 4ο, Δίχρονη Προσχολική, κτηριακά, στέγαση Ειδικού Σχολείου Βύρωνα

Τη Δευτέρα 17 Φλεβάρη 2020, μετά από αίτημα του Συλλόγου μας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του με τη Δημοτική Αρχή Βύρωνα. Στη συνάντηση από μεριάς Δήμου παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Βύρωνα κος Κατωπόδης και οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών κος Καραγιάννης, Πολιτισμού Παιδείας και Νέας Γενιάς κα Κλωνάρη και ο  κος Τέγος Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Π.Ε.

Από το Δ.Σ. του Συλλόγου μας τέθηκαν τα θέματα συζήτησης, που είχαν σταλεί ήδη στη Δημοτική Αρχή, για να μας δοθούν απαντήσεις. Επισημάνθηκε η μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στην ανέγερση του νέου Διδακτηρίου για τα 4ο Δημοτικό και 4ο Νηπιαγωγείο Βύρωνα και ότι εξ αιτίας αυτού δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα από τη μετακίνηση των μαθητών στις οικογένειές τους αλλά και στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς. Τονίστηκε η ανάγκη να τρέξουν οι διαδικασίες πιο γρήγορα και ταυτόχρονα να δοθεί λύση για τη στέγαση του 4ου νηπιαγωγείου για την περίοδο της ανέγερσης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκαν προβλήματα σχολείων, όπως αυτά έχουν σταλεί κατά καιρούς και από τους δ/ντές/τριες των σχολείων στις υπηρεσίες του Δήμου. Αναφέρθηκε το έντονο πρόβλημα στέγασης που υπάρχει στα σχολεία της Αγίας Τριάδας και επαναφέραμε τη λύση που είχαμε προτείνει εδώ και πολλά χρόνια ως Σύλλογος για νέα πτέρυγα επί πυλωτής για να φύγουν και τα προκάτ! Τέθηκαν προβλήματα φωτισμού και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων σε μια σειρά σχολεία (7ο Δημοτικό..), μονώσεων, προαυλίων, κατασκευών κλπ. Και φυσικά η συζήτηση περιστράφηκε πολύ γύρω από την ουσιαστική εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής, που είναι υποχρεωτική από την επόμενη χρονιά και πού θα στεγαστούν τα παιδιά που πρέπει να πάνε πλέον στα Νηπιαγωγεία, τονίζοντας ότι η Δημ. Αρχή δεν έχει κάνει καμία κτηριακή υποδομή στα 2 και πλέον αυτά χρόνια!

Συγκεκριμένα  ζητήθηκαν απαντήσεις:

  • Για  το στάδιο  υλοποίησης της κατασκευής του νέου διδακτηρίου των 4ου Δημοτικού/4ου Νηπ/γείου.
  • Για το πώς θα εφαρμοστεί η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή την επόμενη χρονιά και στον Βύρωνα.
  • Για τα κτηριακά προβλήματα των σχολείων και τα έργα που γίνονται από ΣΑΤΑ και προγράμματα.
  • Για τη στέγαση του Ειδικού Σχολείου Βύρωνα που εκκρεμεί εδώ και πάνω από 10 χρόνια!

Για τα παραπάνω θέματα η Δημοτική αρχή απάντησε:

  • Όσον αφορά το στάδιο υλοποίησης του νέου διδακτηρίου του 4ου Δημοτικού/4ου Νηπιαγωγείου, μετά από 2 χρόνια από την ώρα που έκλεισε το σχολείο κι αφού ως γνωστόν κωλυσιέργησε για μήνες σε κάθε βήμα, ο Δήμος Βύρωνα βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, όπου, αφού εγκρίθηκε ένα γραφείο, έγινε ένσταση και περιμένουν την εκδίκαση της ένστασης μέχρι τέλους Φλεβάρη. Θα ακολουθήσουν καλώς εχόντων των πραγμάτων 8 μήνες για την ολοκλήρωση της μελέτης και μετά θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τον εργολάβο ανέγερσης του Σχολείου. Υπολογίσαμε χονδρικά, αν όλα πάνε καλά, τουλάχιστον μια τριετία. Θεωρούμε ότι η Δημοτική Αρχή έχει τεράστια ευθύνη για την καθυστέρηση αυτή! Επιμείναμε για αξιοποίηση όλου του οικοπέδου με γκρέμισμα και του σημερινού χώρου του νηπιαγωγείου προκειμένου να ανεγερθεί ένα σύγχρονο διδακτήριο και η απάντηση ήταν ότι αυτό εξαρτάται από τη μελέτη. Μετά από επιμονή μας η Δημοτική αρχή δεσμεύτηκε ότι το έργο θα γίνει με επίβλεψη του Δήμου και χρηματοδότηση από κάποιον κρατικό φορέα (ΚΤΥΠ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ) και όχι πάντως με μορφή ΣΔΙΤ με την οποία διαφωνούμε κάθετα! Επιπλέον, ζητήσαμε να δούμε τα σχέδια, όταν ετοιμαστούν, και να πούμε γνώμη και η Δημοτική Αρχή υποσχέθηκε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει. Τέλος διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά, όπως είχαμε τονίσει και σε πολλά Δημοτικά Συμβούλια, ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη στέγαση του 4ου Νηπιαγωγείου.
  • Ενημερωθήκαμε ότι συνεχίζονται τα έργα από το πρόγραμμα ΦΙΟΛΟΔΗΜΟΣ: αυλή 9ου Δημοτικού Σχολείου και σκέπαστρο, αυλή 10ου Δημοτικού. Επίσης θα γίνει προσπάθεια ένταξης του 3ου Δημοτικού σε πρόγραμμα του πράσινου Ταμείου, γιατί απορρίφθηκε από το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του Σχολείου, προκειμένου να γίνουν έργα που χρειάζονται και κυρίως η αντικατάσταση των αλουμινίων των παραθύρων. Θα συνεχιστεί η αντικατάσταση των φωτιστικών των σχολείων με LED νέου τύπου, που εκκρεμούσε χρόνια, και έχει γίνει προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού από τη ΣΑΤΑ αξίας 25.000 €! Για τα υπόλοιπα έργα που θέσαμε, με βάση αιτήματα των σχολείων, δεν υπήρξε απάντηση.
  • Στην ερώτησή μας τι έργα έγιναν με τα χρήματα της ΣΑΤΑ σχολείων (χρήματα που έρχονται κάθε χρόνο από το Κεντρικό κράτος για έργα συντήρησης των σχολείων προκειμένου να μην πηγαίνουν εκεί τα πενιχρά έσοδα των σχολείων για αναλώσιμα υλικά) μας απάντησε ότι δεν πάει χωριστά η ΣΑΤΑ των σχολείων αλλά ενοποιείται με την υπόλοιπη ΣΑΤΑ του Δήμου. Έτσι όμως δεν ελέγχεται και τι γίνεται και αν όλο το ποσό πηγαίνει στα σχολεία!
  • Απαντώντας στο αίτημά μας για πρόσληψη εργαζομένων Γενικών Καθηκόντων η Δημοτική Αρχή είπε ότι έχει ζητήσει 11 τέτοιους εργαζόμενους για τα Δημοτικά Σχολεία. Θέση μας είναι η θεσμοθέτηση της θέσης αυτής σε όλα τα σχολεία και η κάλυψή της με μόνιμους εργαζόμενους.
  • Προχωρώντας στο φλέγον θέμα της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και πώς θα υλοποιηθεί στον Βύρωνα από την επόμενη σχολική χρονιά, κατά τη Δημοτική Αρχή το έχει λύσει σε μεγάλο βαθμό η υπογεννητικότητα! Και ενώ μέχρι πέρσι απαιτούνταν 15 νέες αίθουσες (έτσι έλεγε στις τριμερείς!) φέτος έγιναν 5 το πολύ 7! Κι αυτές θα τις βρει η Δημοτική Αρχή ως εξής:
  • Έχει ζητήσει 2 αίθουσες προκάτ από την ΚΤΥΠ πρώην ΟΣΚ, που θα τοποθετηθούν στα 10ο, 11ο Νηπιαγωγεία στα Νταμάρια, που όμως δεν ξέρουν καν τι τύπου είναι (βαρέως ή ελαφριού άρα ανάλογης ποιότητας). Δηλ. το 2020 θα στεγάσουν νήπια-προνήπια σε προκάτ αντί να χτίσουν!
  • Τις υπόλοιπες θα τις «εξασφαλίσουν» από αίθουσες των παιδικών σταθμών, που κατά την αντιδήμαρχο Παιδείας θα αδειάσουν. Έτσι η Δημοτική Αρχή προτείνει να στεγαστούν Νηπιαγωγεία ή παραρτήματά τους στους εξής παιδικούς σταθμούς: σε 1 αίθουσα στον Παιδικό Σταθμό Καρέα, σε 2 αίθουσες στον 4ο Παιδικό Σταθμό Χειμάρας και Ταύρου (πλατεία Τσιρακοπούλου) και σε 2 αίθουσες στον 5ο Παιδικό Σταθμό δίπλα από το Ντάνκαν.
  • Τέλος, θα αναζητήσουν είπαν και κτήριο να νοικιάσουν για τις ανάγκες του κέντρου Βύρωνα.

Τονίσαμε και στη Δημοτική Αρχή αυτό που λέγαμε από την αρχή και που διαπιστώσαμε και στη συνάντηση, ότι δηλ. την πρώτη ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που η πρώτη ψήφισε και η δεύτερη εφαρμόζει έναν νόμο, που καθιερώνει τη Δίχρονη Προσχολική χωρίς το κράτος να προβλέπει χρηματοδότηση, υποδομές και διορισμούς! Ευθύνη όμως φέρουν και οι Δήμοι και συγκεκριμένα και η Δημοτική Αρχή Βύρωνα, που, ενώ έλεγε ναι στη Δίχρονη από την αρχή, δεν πήρε ούτε ένα μέτρο για την ουσιαστική εφαρμογή της με τις αναγκαίες υποδομές μέσα σε δύο και πλέον χρόνια! Και φτάσαμε λίγους μήνες πριν τις εγγραφές και ακόμα μιλάνε με θα, θα, θα… και τελικά προτείνουν μια ανακατανομή αιθουσών μεταξύ Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι εκατοντάδες παιδιά και στον Βύρωνα μένουν απέξω από τους Παιδικούς Σταθμούς! Δηλ. η Δημοτική Αρχή μέσα σε δύο και πλέον χρόνια δε διεκδίκησε και δεν έχτισε ούτε μια αίθουσα, ακόμα και σε ήδη υπάρχοντες χώρους, όπως στα Νταμάρια και στον Καρέα (δίπλα στο υπάρχον Νηπιαγωγείο) και σήμερα καταλήγει σε προκάτ (που …θα εξασφαλιστούν) για τα Νταμάρια και σε στέγαση τμήματος στον Παιδικό Σταθμό Καρέα, που είναι μακριά από το Νηπιαγωγείο. Για δε τις υπόλοιπες αναγκαίες αίθουσες καταλήγει σε αίθουσες Παιδικών Σταθμών, που και χωροταξικά δεν εξυπηρετούν, ενώ το κέντρο του Βύρωνα μένει εντελώς ακάλυπτο.

Τονίσαμε επίσης ότι η πρόταση της Δημοτικής Αρχής θα δημιουργήσει πρώτον τεράστια προβλήματα στις οικογένειες (θα πηγαίνουν το ένα παιδί τους σε ένα Δημοτικό και μετά θα διανύουν σημαντική απόσταση για να φτάνουν στο Νηπιαγωγείο). Δεύτερο, οι αίθουσες τις οποίες σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν θα διασπάσουν την αναγκαία ενιαία λειτουργία των Νηπιαγωγείων. Κι επιπλέον η πρόταση αυτή δεν εξυπηρετεί την περιοχή του Βύρωνα που έχει οξυμένο πρόβλημα (από την Αγ. Τριάδα, όπου τα Νηπιαγωγεία είναι πηγμένα, ως το 2ο Νηπιαγωγείο Σωκίων και τα 6ο, 7ο  πλατεία Φατσέα…). Η «υπόσχεση» για ενοικίαση χώρου, αν και όποτε βρεθεί, είναι στον «αέρα»!

Συμπερασματικά, λέμε ξεκάθαρα ότι η Δημοτική Αρχή Βύρωνα δεν έκανε τίποτα ως τώρα για την εφαρμογή της Δίχρονης και απλά επιχειρεί να «λύσει» το ζήτημα εκ των …υπαρχόντων, ό,τι δηλαδή λένε και κάνουν και οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις, που τέτοιες Δημοτικές Αρχές στηρίζουν εκ των πραγμάτων με την τακτική τους! Στην ουσία προχωρά στην εφαρμογή της Δίχρονης με όρους υποβάθμισης! Ταυτόχρονα, υπάρχει σημαντικό πρόβλημα χρόνου, είμαστε στο παρά πέντε και ακόμα μιλάνε με το «θα» χωρίς να έχουν καταλήξει πουθενά! Φοβόμαστε ότι και στον Δήμο μας θα ζήσουμε ό,τι έζησαν γονείς και εκπαιδευτικοί στους Δήμους που εφαρμόστηκε η Δίχρονη Προσχολική τη 2η χρονιά, όπου έγραφαν τα παιδιά τον Ιούνη αλλά ως τον Σεπτέμβρη δεν ήξερε κανείς αν και πού θα φοιτήσουν! Απαράδεκτη κατάσταση που γέμισε με άγχος τις λαϊκές οικογένειες και δεν έπρεπε να επαναληφθεί και την 3η χρονιά πουθενά!

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας επισήμανε για άλλη μια φορά την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης και να χτιστεί νέο κτήριο στην οδό Βουτζά, περιοχή Αγ. Τριάδος, που θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή λύση, γενικά και χωροταξικά, για τη στέγαση Νηπιαγωγείων. Φυσικά αυτό είναι δυστυχώς μελλοντικό και ανακουφίζει αλλά δε λύνει συνολικά το πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση χτυπάμε καμπανάκι και θεωρούμε ότι πρέπει να «τρέξει» ο Δήμος και να δώσει ουσιαστική λύση στην εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής και όχι μπαλώματα! Το 2020 υπάρχει πλούτος, γνώση και τεχνολογία που θα μπορούσε, αν είχε φροντίσει, να αναβαθμίσει την Προσχολική Αγωγή! Αυτό όμως απαιτεί σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική και όχι συμφωνία με αυτήν!

  • Αλγεινή εντύπωση έκανε για άλλη μια φορά η θέση του Δημάρχου αλλά και όλης της Δημοτικής αρχής του κ. Κατωπόδη (όπως παλιότερα του κ. Χαρδαλιά) στο αίτημά μας να στεγαστεί επιτέλους το Ειδικό Σχολείο Βύρωνα, που έχει δημιουργηθεί εδώ και 10 περίπου χρόνια και δεν έχει βρεθεί χώρος για να στεγαστεί, μιας και για τις δημοτικές αρχές τα παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι κόστος και δεν μπορεί ο Δήμος να το αντέξει! Ειπώθηκε ξεκάθαρα ότι δε θα αναλάβει ο Δήμος Βύρωνα ένα σχολείο που αφορά ευρύτερη περιοχή! Την ίδια στιγμή όμως ο Δήμος Καισαριανής εδώ και πολλά χρόνια φιλοξενεί στο ιστορικό σχολείο ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ (το πρώτο Ειδικό σχολείο της Ελλάδας) παιδιά από τον Βύρωνα και άλλους δήμους! Π.χ. στα 61 παιδιά που φοιτούν φέτος τα 15 είναι παιδιά που ανήκουν στον Δήμο Βύρωνα! Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα Ειδικά Σχολεία! Άρα, γιατί αποτελεί εξαίρεση άραγε ο Δήμος Βύρωνα και δεν πρέπει να συμβάλλει στην ενίσχυση της Δημόσιας Ειδικής Αγωγής; Γιατί πρέπει τα παιδιά του Βύρωνα να «φιλοξενούνται» πάντα κάπου αλλού και να μην αναλαμβάνει και ο Δήμος Βύρωνα μέρος αυτής της ευθύνης; Απαράδεκτη και καταδικαστέα απάντηση!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου  θεωρεί ότι οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής Βύρωνα είναι αναμενόμενες, αφού η πολιτική της είναι στήριξη των αντιλαϊκών κυβερνήσεων. Άλλωστε τη χρονιά που ήταν Υπουργός Παιδείας ο κ. Φίλης και παρέμειναν κλειστά εκατοντάδες σχολεία για πάνω από 2 μήνες, η Δημοτική Αρχή Βύρωνα είχε πει σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την Παιδεία ότι «φέτος ξεκινάμε με …καλύτερες προϋποθέσεις»! Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, θα σας ενημερώνει, συνάδελφοι, και θα συνεχίσουμε αταλάντευτα να διεκδικούμε ένα Νηπιαγωγείο και ένα Δημοτικό, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας! Από το αίτημα αυτό δεν κάνουμε βήμα πίσω!

Για το Δ.Σ.

 Η  Πρόεδρος                                                               Ο Γ. Γραμματέας

Δριμάλα Θεοδώρα                                                   Κοπριτέλης Απόστολος

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα