ΣΕΠΕ "Πλουμπίδης": Για την παράσταση διαμαρτυρίας των ΣΕΠΕ Πειραιά στον Δ/ντή Εκπαίδευσης

09/10/2019 - 22:02

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας των Δ.Σ. των Συλλόγων Π.Ε. Πειραιά στον Διευθυντή Εκπαίδευσης, παρουσία και αναπληρωτών συναδέλφων, για τα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στα σχολεία του Πειραιά μετά την ολοκλήρωση της β΄ φάσης πρόσληψης αναπληρωτών. Ακόμα, συζητήθηκαν και μια σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν στα προβλήματα των σχολείων και των εκπαιδευτικών.

Πιο συγκεκριμένα στον Διευθυντή Εκπαίδευσης τέθηκαν τα παρακάτω ζητήματα:

  • Τα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν σε σχολικές μονάδες κυρίως σε ειδικότητες σε πρωινό και ολοήμερο πρόγραμμα, Τμήματα Υποδοχής και παράλληλη στήριξη.

  • Η απόκρυψη κενών κατά τη διαδικασία δήλωσης τοποθέτησης των αναπληρωτών και η τοποθέτησή τους σε πολλές περιπτώσεις χωρίς δήλωσή τους.

  • Οι ελάχιστες βελτιώσεις θέσης που έγιναν δεκτές.

  • Η εγγραφή στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ από 6/09 των 152 συναδέλφων που ενώ παρουσιάστηκαν στις 6/09, δεν ολοκληρώθηκε τη μέρα εκείνη η διαδικασία πρόσληψής τους.

  • Τα προβλήματα που σχετίζονται με την ΚΤΥΠ και την τοποθέτηση προκάτ αιθουσών για παραρτήματα νηπιαγωγείων σε αυλές σχολείων.

  • Υλοποίηση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων.

Για το θέμα των κενών οι εκπρόσωποι των Συλλόγων μετέφεραν εικόνα από τα σχολεία ευθύνης τους.

Ως Σύλλογος με τη σειρά μας επισημάναμε και εμείς ότι υπάρχουν κενά σε ειδικότητες Γενικής και Ειδικής Αγωγής, υπολειτουργία ολοήμερων σχολείων, αδυναμία δημιουργίας πρωινής ζώνης, δεκάδες ελλείψεις σε παράλληλη στήριξη. Ειδικά για τον τρόπο κατανομής της παράλληλης στήριξης καταγγείλαμε την κατεύθυνση που έδωσε η Δ/νση να αποφασίσει ο Σύλλογος διδασκόντων ποιο παιδί θα έχει παράλληλη και ποιο όχι. Διεκδικούμε κάθε παιδί να έχει τη δική του παράλληλη. Να καλυφθούν όλα τα κενά.

Τονίσαμε ότι σε καμία περίπτωση αυτό δεν ονομάζεται κανονικότητα παρά τα όσα εξαγγέλλει και αυτή, αλλά και όσα εξήγγελλε και η προηγούμενη κυβέρνηση.

Καταγγείλαμε τις μεθοδεύσεις απόκρυψης κενών από την πλευρά της Διοίκησης και την άρνησή της να ικανοποιήσει αιτήματα βελτίωσης θέσης των συναδέλφων. Τονίσαμε ότι αυτό είναι κατάφωρη παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων και απαιτήσαμε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα.

Σίγουρα το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φέρει η κυβέρνηση και οι λιγότερες προσλήψεις που έκανε από αυτές που απαιτούνται για την κάλυψη όλων των κενών σε μία φάση, όμως σημαντικές είναι και οι ευθύνες της διοίκησης που φρόντισε να αμβλύνει το πρόβλημα με τέτοιες πρακτικές προς όφελος της κυβέρνησης, αλλά σε βάρος μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ο Δ/ντής Εκπαίδευσης, αφού δήλωσε για άλλη μια φορά ότι είναι απλός διαχειριστής της κατάστασης, υπερασπίστηκε τις πρακτικές που εφάρμοσε λέγοντας πως ήταν προς όφελος των μαθητών και των σχολείων. Τόνισε ότι, εκτός από τις λιγότερες πιστώσεις, πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι η Σαλαμίνα εντάσσεται στην Α’ Πειραιά και όχι στη Β’ αυτοτελώς, όπως θα έπρεπε, πράγμα που δυσχεραίνει τις τοποθετήσεις.

Από τα στοιχεία που έδωσε αποδεικνύεται περίτρανα ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός» και πως η κανονικότητα είναι μόνο σε φαντασιακό επίπεδο.

Ανέφερε ότι στην Α΄φάση ζητήθηκαν 1221 προσλήψεις, προσελήφθησαν 986 και ανέλαβαν 946 και ότι από αυτούς κάποιοι πήραν άδειες. Παραδέχτηκε ότι κατά την πρώτη φάση ζητήθηκαν 127 δάσκαλοι μόνο για την κάλυψη αντίστοιχων πρωινών κενών και όχι ολοήμερου. Στην παράλληλη στήριξη ζητήθηκαν 344 εκπαιδευτικοί και ήρθαν 232.

Στη Β’ φάση ανέφερε ότι ζητήθηκαν 318 εκπαιδευτικοί, προσελήφθησαν 139 και ανέλαβαν 119. Τα κενά μετά τη β’ φάση εξακολουθούν να είναι σε Α,Β, Γ Πειραιά: 3 Δάσκαλοι, 9 νηπιαγωγοί, 3 Γυμναστές, 6 Πληροφορικής, 1 Θεατρικής Αγωγής, 4 Εικαστικών, 2 Μουσικής, 2 Γερμανικών. Στην Ειδική Αγωγή λείπουν 15 ειδικότητες από ειδικά σχολεία και ένας δάσκαλος. Στην παράλληλη στήριξη τα κενά είναι 123 και τοποθετήθηκαν 5 παράλληλες.

Για τις μηδενικές προσλήψεις στα Τμήματα Υποδοχής κατά τη β’ φάση εξήγησε πως δεν είναι αρμόδιος, αφού η περιφέρεια αποφασίζει πόσα και πού από τα εγκεκριμένα από το Υπουργείο θα ιδρύσει.

Ενημέρωσε πως υπάρχει πρόβλημα για τη μεταφορά των προσφυγόπουλων και την ευθύνη για την επίλυση έχει η περιφέρεια, ενώ ανέφερε πως φέτος η μόνη ΔΥΕΠ που θα λειτουργήσει είναι αυτή του νηπιαγωγείου μέσα στη δομή του Σχιστού.

Για το θέμα της «ΕΡΓΑΝΗ» που ρωτήθηκε από τον Σύλλογό μας απάντησε ότι οι 152 αναπληρωτές συνάδελφοι με ευθύνη δική του προσελήφθησαν στις 6/09, αλλά θα πρέπει να πάνε οι ίδιοι στον ΟΑΕΔ να κάνουν διακοπή. Ακόμα, μας ενημέρωσε ότι οι αναπληρωτές πληρώνονται με το Βασικό ΜΚ στην πλειοψηφία τους και ότι αυτό σύντομα θα αλλάξει αποδίδοντας με αναδρομική ισχύ τα σωστά ΜΚ.

Για τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση επανέλαβε αυτά που είχε πει και στην προηγούμενη συνάντηση ότι δηλαδή την ευθύνη για το πού θα μπουν οι προκάτ την έχουν οι δήμοι και η ΚΤΥΠ. Επίσης, ανέφερε ότι και για τον εξοπλισμό των παραρτημάτων (ράφια, καρεκλάκια, τραπεζοκαθίσματα) υπεύθυνη είναι η ΚΤΥΠ.

Θέση του Συλλόγου μας είναι ότι ευθύνες έχει και η προηγούμενη κυβέρνηση που θεσμοθέτησε τη Δίχρονη με μηδενική δαπάνη ψάχνοντας λύσεις «fast track», αλλά και η τωρινή, που συνεχίζει την ίδια πολιτική στο θέμα αυτό. Είναι πλέον βέβαιο ότι, εάν δεν υπάρξει γενναία χρηματοδότηση για την Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση, οι προτεινόμενες λύσεις θα είναι κατώτερες από τις σύγχρονες ανάγκες.

Τέλος, για τα σχολικά γεύματα ανέφερε ότι το πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί η σύσταση των τριμελών επιτροπών παραλαβής. Υπολογίζει ότι τέλος Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη θα ξεκινήσει.

Υπογραμμίσαμε άλλη μια φορά ως Σύλλογος, όπως και οι υπόλοιποι Σύλλογοι, ότι θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες της ΔΟΕ. Δηλαδή τα σχολεία ευθύνης μας να υλοποιούν το πρόγραμμα εντός σχολείου για τα παιδιά που φοιτούν στο Ολοήμερο και τα υπόλοιπα να παίρνουν το γεύμα στο σπίτι. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να υλοποιήσουν αυτή την απόφαση προς όφελος των μαθητών μας. Καλούμε επίσης τους συναδέλφους διευθυντές να μην ασκήσουν καμία πίεση στους συλλόγους Διδασκόντων σε διαφορετική κατεύθυνση.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η αντιεκπαιδευτική, αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, γι’ αυτό αντίστοιχη πρέπει να είναι και η κλιμάκωση των αγώνων μας.

Όλοι μαζί μόνιμοι και αναπληρωτές, μαζί με τους γονείς των μαθητών μας, θα πρέπει να παλέψουμε για το σχολείο των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών. Λέμε όχι στο σχολείο των «περισσευμάτων» και των εργασιακών σχέσεων λάστιχο.

Συμμετέχουμε μαζικά στην έκτακτη Γενική μας Συνέλευση την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στις 2μ.μ. στο 5ο Δ.Σ. Κερατσινίου για τον περαιτέρω σχεδιασμό της δράσης μας.

ΤΟ Δ.Σ.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα