Σ.Ε.Π.Ε. Ικαρίας - Φούρνων: Για το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Παιδείας

06/09/2017 - 17:05

Δευτέρα 11/9/2017 στάση εργασίας από τις 8 ως 10:30  ενάντια στον υποβιβασμό σχολικών μονάδων (του Δ.Σ. Φούρνων στην περιοχή μας) και με αίτημα την κάλυψη όλων των κενών.

Η πραγματικότητα που ζούμε είναι λίγο-πολύ γνωστή. Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά πάλι με τους χειρότερους οιωνούς, με μηδενικούς διορισμούς στην Εκπαίδευση, σχέδια για την αναμόρφωση του Λυκείου ("Νέο Λύκειο") σε ακόμα πιο ταξική κατεύθυνση, τμήματα πολυπληθή, σχολεία με ελλιπή χρηματοδότηση, μείωση λειτουργικών κενών και αγωνία για εκατοντάδες συναδέλφους (μόνιμους και αναπληρωτές) για το αν και πού θα εργαστούν φέτος (και σε πόσα σχολεία). Όλα αυτά επιτάσσουν την ανάγκη να παλέψουμε για τη ζωή που αξίζει σε εμάς, στις οικογένειές μας, στους μαθητές μας.

 

Σε αυτό το αντιλαϊκό και αντιεκπαιδευτικό πλαίσιο, που επιδιώκει τη μείωση του κόστους της εκπαίδευσης μέσω της κατάργησης οργανικών θέσεων, με έγγραφο προς τις  Διευθύνσεις  Π.Ε και Δ.Ε στις 11/8 για  «Προγραμματισμό ενεργειών με σκοπό την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς» το Υπουργείο Παιδείας καλεί τα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε συνεχείς συνεδριάσεις (από 31/8-8/9) ώστε να ορίσουν υπεραριθμίες και πλεονάζον προσωπικό. Πορίσματα αυτών των συνεδριάσεων για την περιοχή μας είναι ο υποβιβασμός του Δ.Σ. Φούρνων Κορσεών από 6/θέσιο σε 4/θέσιο και κενά τα οποία δεν πρόκειται να καλυφθούν. Το ΠΥΣΠΕ Σάμου εμφανίζει μόνο 13 κενά για δασκάλους στη Β΄ Σάμου, ενώ οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, όπως δάσκαλος ολοημέρου στο Δ.Σ. του Ξυλοσύρτη και 2 δάσκαλοι στο Δ.Σ. Φούρνων.

 

          Η υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου των Φούρνων δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», αφού τον πρόσφατο Ιούνιο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε σε μαζικό κύμα υποβιβάσεων-συμπτύξεων-καταργήσεων σχολικών μονάδων, το μεγαλύτερο μετά από αυτό της Διαμαντοπούλου. «Εξαφάνισε» 363 τμήματα δημοτικών και 106 τμήματα νηπιαγωγείων και καθώς φαίνεται το πηγάδι δεν έχει πάτο.

Μονιμοποιώντας με το ΠΔ 79/2017 όλες τις  αντιεκπαιδευτικές  ρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων σε Γενική-Ειδική και Προσχολική Αγωγή, η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βαδίζει σταθερά στις ράγες της πολιτικής της Ε.Ε-ΟΟΣΑ και  των κελευσμάτων του ΣΕΒ για την παιδεία που απαιτούν εκπαιδευτικούς χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα.

 

            Αντί να καλύψει όλα τα κενά με μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών, καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων σε συνεδριάσεις με σκοπό την κατανομή τάξεων και τη διαπίστωση κενών και πλασματικών (σε σχέση με τις πραγματικές  ανάγκες) πλεονασμάτων οδηγώντας τους συναδέλφους σε υποχρεωτική κινητικότητα.

 

Διατηρώντας το αντιπαιδαγωγικό όριο των μέγιστου αριθμού των 25 μαθητών ανά τμήμα και νομιμοποιώντας την ανάθεση μαθημάτων ειδικοτήτων σε δασκάλους, το Yπουργείο ψάχνει να βρει συνενόχους στο να τσακίσει μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, καταδικάζοντας και τους αναπληρωτές σε χρόνια αδιοριστία και ανεργία.

 

Το Ενιαίο Σχολείο που ισχυρίζεται ότι δημιουργεί η κυβέρνηση, δεν είναι ούτε ενιαίο ούτε καλύπτει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών αφού διαμορφώνει το πρόγραμμά του με όσους εκπαιδευτικούς «περισσεύουν».

Ζητάμε την  κατάργηση όλου του αντιεκπαιδευτικού  πλαισίου σε  Γενική και Ειδική Αγωγή.

 

  • Καμία υποβάθμιση-κατάργηση-συγχώνευση σχολικών μονάδων.
  • Οι Σύλλογοι Διδασκόντων να μην προχωρήσουν σε κατανομή τμημάτων εφόσον λείπουν δάσκαλοι σε τμήματα.
  • Καμία ανάθεση ωρών μαθημάτων ειδικοτήτων σε δασκάλους. Όλα τα μαθήματα των ειδικοτήτων στο Δημοτικό (Φυσική Αγωγή, Μουσική, Πληροφορική, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή, Ξένες Γλώσσες)  να διδάσκονται αποκλειστικά από τις αντίστοιχες ειδικότητες.
  • Καλούμε όλους τους Συλλόγους Διδασκόντων να ζητήσουν συμπλήρωση ωραρίου με ενισχυτική διδασκαλία.
  • Κανένα παιδί έξω από το ολοήμερο, υπεύθυνος δάσκαλος ανά 50 μαθητές στο ολοήμερο.
  • Κανένα τμήμα Νηπιαγωγείου, Α΄και Β΄ Δημοτικού με πάνω από 15 μαθητές, και 20 στις υπόλοιπες. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του κάθε Νηπιαγωγείου να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για την κατανομή τμημάτων και για τη βάρδια των νηπιαγωγών.
  • Καμία υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικών και μαθητών.
  • Να λειτουργήσουν χωρίς καμία περικοπή όλα τα αναγκαία Τμήματα Ένταξης. Στην παράλληλη στήριξη να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός ανά μαθητή που έχει ανάγκη ειδικής εκπαιδευτικής στήριξης.
  • Καμία συμπλήρωση ωραρίου στην Ειδική Αγωγή από μόνιμους εκπαιδευτικούς της Γενικής Αγωγής.

 

Μαζί με τους Συλλόγους Γονέων των μαθητών απαιτούμε με την έναρξη της χρονιάς ΑΜΕΣΑ μέτρα στήριξης της λειτουργίας των σχολείων, έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για την κάλυψη των άμεσων αναγκών καθώς και των απαραίτητων επισκευών, δωρεάν μετακίνηση των μαθητών, ένα δωρεάν γεύμα για όλους τους μαθητές με ευθύνη του Υπουργείου. Άμεση χρηματοδότηση των Νηπιαγωγείων από τις Σχολικές Επιτροπές για όλα τα αναλώσιμα. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών.

 

Με βάση τα παραπάνω καλούμε σε:

  • Την Δευτέρα 11/9/2017 στάση εργασίας από τις 8 ως 10:30  ενάντια στον υποβιβασμό σχολικών μονάδων (του Δ.Σ. Φούρνων στην περιοχή μας) και με αίτημα την κάλυψη όλων των κενών.

                           

Να μην περάσουν η ληστεία των μορφωτικών δικαιωμάτων και οι εργασιακές ανατροπές!!

 

Κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει.

 

Διεκδικούμε αταλάντευτα:

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς, μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών

Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα