ΣΕΠΕ - ΕΛΜΕ - Αναπληρωτές: Μαζική παναττική σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης (vid)

13/09/2019 - 21:19

Την Τρίτη 10 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΔΟΕ, πραγματοποιήθηκε μαζική Σύσκεψη Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ και Επιτροπών Αγώνα Αναπληρωτών της Αττικής με στόχο την οργάνωση του αγώνα απέναντι στην κυβερνητική πολιτική (κενά, «αξιολόγηση», δίχρονη Προσχολική Αγωγή, ολιγομελή τμήματα, υποδομές κ.ά.).

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν με βάση το πλαίσιο και τις αποφάσεις τους οι εκπρόσωποι των εξής σωματείων και φορέων:

ΣΕΠΕ: «Γ. Σεφέρης», «Σωκράτης», «Ν. Πλουμπίδης», «Θουκυδίδης», «Ρ. Ιμβριώτη», Ηλιούπολης, «Περικλής», Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου- Φυλής, «Αριστοτέλης», Αγ. Αναργύρων, Χαϊδαρίου.

ΕΛΜΕ: Πειραιά, Δ' Αν. Αττικής, Β' ΕΛΜΕ Αθήνας, Ε' ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, Νότιας Αθήνας.

Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, το Συντονιστικό Αναπληρωτών, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.

Στη μαζικότατη αυτή σύσκεψη έγινε πλούσια συζήτηση στην οποία μεταφέρθηκε αγωνιστική εμπειρία η οποία συμβάλλει στον εμπλουτισμό του σχεδιασμού της δράσης των σωματείων για το επόμενο διάστημα.

Στην αρχική τοποθέτηση, αλλά και στην ολοκλήρωση της συζήτησης, από τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Πειραιά, κατατέθηκε η ανάγκη να κηρυχθεί συναγερμός και να δημιουργηθεί απεργιακό κλίμα σε όλους τους χώρους δουλειάς ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει τα συνδικάτα με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και το φακέλωμα των εργαζομένων με σκοπό να τσακίζει τη συνδικαλιστική δράση που υπερασπίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ότι χωρίς συνδικάτα, πραγματικά σπίτια των εργαζομένων, δεν θα είχαν κηρυχθεί οι απεργίες και οι δράσεις ενάντια σε απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα,  αλλά και στο δημόσιο (διαθέσιμοι, απολύσεις συμβασιούχων).

Video of Εισήγηση στη σύσκεψη ΕΛΜΕ - ΣΕΠΕ - Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών

Αξίζει να αναφερθεί η τοποθέτηση ότι η υπεράσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων είναι αγώνας που αφορά τους εργαζόμενους μαθητές στα ΕΠΑΛ, στα απογευματινά, αλλά και στα πρωινά σχολεία, ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τη νέα γενιά έρμαιο μιας ανάπτυξης που απαιτεί οι εργαζόμενοι να δουλεύουν χωρίς σύγχρονα δικαιώματα, χωρίς ωράριο, με μισθούς πείνας για να θησαυρίζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και με τσακισμένα εργατικά δικαιώματα.

Πλαστή η «κανονικότητα»

Από πολλές τοποθετήσεις μεταφέρθηκε εικόνα πως η δήθεν «κανονικότητα» για την οποία επαίρεται η κυβέρνηση είναι πλαστή. Τα προβλήματα των σχολείων είναι οξυμένα: Μεγάλα κενά, έλλειψη χρηματοδότησης, μοίρασμα των συναδέλφων της παράλληλης στήριξης σε 2-3 μαθητές, αυθαιρεσίες στις τοποθετήσεις των αναπληρωτών, κτιριακά και υποδομές Νηπιαγωγείων, μαθητές του Δημοτικού που έμειναν χωρίς σχολείο λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν εξαιτίας των σεισμών στο Μενίδι, στο Ν. Ηράκλειο, στο Αιγάλεω και αλλού.

Τον τόνο στη συζήτηση έδωσαν οι συνάδελφοι αναπληρωτές που τόνισαν την ανάγκη οργάνωσης των αναπληρωτών στα σωματεία, την ανάγκη διεκδίκησης για όλα τα ζητήματα από την πρώτη μέρα ανάληψης υπηρεσίας και πάνω απ΄ όλα την ανάγκη συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία και την κατάργηση του νόμου 4589/19 που οδηγεί σε απολύσεις, ανακύκλωση της ανεργίας και ατέλειωτο κυνηγητό «προσόντων».

Από την πλευρά των φοιτητών και των γονιών επισημάνθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί και άλλο η κοινή δράση της νεολαίας, των εργατικών συνδικάτων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών για την Παιδεία και τη ζωή που μας αξίζει στον 21ο αιώνα.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχτηκε ότι παρ' όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν στο συνδικαλιστικό κίνημα το σωματείο είναι το βασικό εργαλείο πάλης για κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς.

Επισημάνθηκε η ανάγκη παρέμβασης για όλα τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα που υπάρχουν στις περιοχές της Αττικής όπως η μάχη ενάντια στα καζάνια που μολύνουν τα πνευμόνια των παιδιών μας, η μάχη ενάντια στη νέα χωματερή που ετοιμάζουν στη Φυλή.

Τονίστηκε επίσης ότι τα συνδικάτα χάνουν τον πραγματικό τους σκοπό όταν γίνονται ουρά της εναλλαγής μεταξύ αντιλαϊκών κυβερνήσεων που από τον νόμο Κατρούγκαλου μας οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση των επικουρικών ταμείων και από το 50+1 για την κήρυξη απεργίας στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων.

Κάλεσμα αγωνιστικής δράσης

Με βάση την πλούσια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη σύσκεψη και στη βάση των αποφάσεων και των προτάσεων των σωματείων που παραβρέθηκαν συζητήθηκε και προτείνεται να απευθυνθεί ενωτικό, αγωνιστικό κάλεσμα σε όλα τα σωματεία της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας για βασικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και συνολικά τους εργαζόμενους.

Καλούνται λοιπόν τα ΔΣ Σωματείων να αποφασίσουν την κοινή δράση στα παρακάτω ζητήματα:

  • Κάτω τα χέρια από τα Σωματεία, τη συλλογική οργάνωση και δράση. Απαντάμε με απεργία πριν την ψήφιση του αντισυνδικαλιστικού νόμου. Απαιτούμε εδώ και τώρα ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να κηρύξουν απεργία ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια.

  • Συμμετοχή στην κινητοποίηση των συνδικάτων της Αττικής, με αφορμή τα 6 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την Τετάρτη, 18 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλ. Ζαρντέν στο Κερατσίνι. Να ολοκληρωθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής. Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι.

  • Απόφαση για πανελλαδική ημέρα κινητοποίησης και παναττική - πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 4 Οκτώβρη στη 1 μ.μ. για όλα τα μεγάλα προβλήματα των σχολείων (διορισμοί, υποδομές, εργασιακά, προσχολική, ολιγομελή κ.ά.).

  • Πρόσκληση σε όλους τους Συλλόγους και τις ΕΛΜΕ της χώρας για πανελλαδική σύσκεψη, με σκοπό την ανάπτυξη της κοινής δράσης και την παραπέρα κλιμάκωση της πάλης το τελευταίο 10ήμερο του Οκτώβρη.

  • Κάλεσμα σε όλους τους Συλλόγους και της ΕΛΜΕ για υπογραφή του κειμένου που έχει καταθέσει ο Σύλλογος ΠΕ Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης» και άλλα σωματεία υπέρ της απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση.

  • Ανάπτυξη τοπικών κινητοποιήσεων για όλα τα ζητήματα (κενά στα σχολεία, τοποθετήσεις αναπληρωτών, κτιριακά - υποδομές κ.ά.) σε δήμους και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Βασική Κατηγορία: 

Εισήγηση στη σύσκεψη ΕΛΜΕ - ΣΕΠΕ - Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών

Αποσπάσματα παρεμβάσεων και κλείσιμο από τη σύσκεψη ΕΛΜΕ - Συλλόγων - Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα