ΨΗΦΙΣΜΑ Γ.Σ. ΚΑΙ Δ.Σ. ΔΕΚΑΔΩΝ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ : «Να σταματήσουν οι διώξεις των συναδέλφων που απήργησαν στις 21 Απρίλη». Συνεχίζεται με αποφασιστικότητα η ψήφισή του από όλο και περισσότερους Συλλόγους.

30/04/2010 - 14:27

Η Γ.Σ. καταδικάζει με το πιο αποφασιστικό τρόπο την προσπάθεια εκφοβισμού και δίωξης συναδέλφων που απήργησαν στις 21 Απρίλη , ημέρα απεργίας που κήρυξαν τα συνδικάτα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ .

Με έγγραφά τους οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Θεσσαλίας , Στερεάς Ελλάδας , Κρήτης , Αιγαίου , Έβρου και Πύλου καλούν σε απολογία συναδέλφους που απήργησαν .

Οι πρακτικές αυτές συνιστούν ευθεία ανάμιξη του κράτους στις υποθέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος , είναι παραβίαση κάθε αρχής ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης .

Καλούμε τους συναδέλφους να μην παραβρεθούν σε καμία απολογία . Για την πράξη τους και τη στάση τους δεν έχουν να απολογηθούν για τίποτα και σε κανέναν .

Η επιλογή στην απεργία είναι υπόθεση συλλογική όπως και ατομική , είναι επιλογή συνείδησης , κι όταν κάποιος δηλώνει απεργία οφείλουμε τουλάχιστον να το σεβαστούμε , πόσο μάλλον που εκείνη την ημέρα με τον έναν ή άλλο τρόπο είχαν κηρύξει απεργία 17 ΕΛΜΕ και Σύλλογοι σε όλη τη χώρα .

 • Καλούμε τα ΔΣ των ΕΛΜΕ και τις Γενικές Συνελεύσεις να απαιτήσουν να σταματήσουν τώρα οι διώξεις των απεργών συναδέλφων .
 • Να αποσυρθεί η εγκύκλιος της ντροπής και των διώξεων
 • Η υπεράσπιση του δικαιώματος ενός ανθρώπου να δηλώνει « απεργός » είναι υπόθεση όλων .

Το ψήφισμα για τις Γ.Σ. και τα Δ.Σ. ΔΕΚΑΔΩΝ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ : « Να σταματήσουν οι διώξεις των συναδέλφων που απήργησαν στις 21 Απρίλη » . Συνεχίζεται με αποφασιστικότητα η ψήφισή του από όλο και περισσότερους Συλλόγους .

Το ψήφισμα αυτό έχει ήδη υιοθετηθεί απο τις εξής ΕΛΜΕ και Συλλόγους Δασκάλων και Νηπιαγωγών .

Οι Σύλλογοι Δασκάλων και Νηπιαγωγών :

 • Ηλιούπολης , " Γ. Σεφέρης " Νέας Ιωνίας - Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης , " ΑΘΗΝΑ " , " Αλ . Δελμούζος » , Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου « Ρόζα Ιμβριώτη » , Αιγάλεω , Νίκαιας , Πειραιά η « ΠΡΟΟΔΟΣ » , Παρθενώνας , Ηλείας , " Σωκράτης " Μενιδίου , Ναυπλίου , Σπάρτης , Κερατσινίου " Ν . ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ » , Κεφαλλονιάς , Πύργου , Αμαλιάδας , Γυθείου , Κέρκυρας , Θεσπρωτίας , Καβάλας , « Μακρυγιάννης » , Αγίων Αναργύρων , Αργυρούπολης , Δορίδας με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων .
 • Στους Συλλόγους Φθιώτιδας και Χαλκίδας , " απαγορεύτηκε " απ τα προεδρεία να μπει το ψήφισμα σε ψηφοφορία , οπότε το ψήφισμα διακινήθηκε και μαζεύτηκαν υπογραφές πολύ περισσότερες απ το 50% των παρόντων μελών των συλλόγων αυτών .

 

Οι Σύλλογοι Δασκάλων και Νηπιαγωγών :

 • Περιστερίου « Έλλη Αλεξίου » , Ηλιούπολης , " Γ. Σεφέρης " Νέας Ιωνίας - Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης , " ΑΘΗΝΑ " , " Αλ . Δελμούζος » , Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου « Ρόζα Ιμβριώτη » , Αιγάλεω , Νίκαιας , Πειραιά η « ΠΡΟΟΔΟΣ » , Παρθενώνας , Ηλείας , " Σωκράτης " Μενιδίου , Ναυπλίου , Σπάρτης , Κερατσινίου " Ν . ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ » , Κεφαλλονιάς , Πύργου , Αμαλιάδας , Γυθείου , Κέρκυρας , Θεσπρωτίας , Καβάλας , Μακρυγιάννης » , Αγίων Αναργύρων , Αργυρούπολης , Δορίδας , Μεσσηνίας , Μολάων , « Κ. Σωτηρίου » με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων .
 • Στους Συλλόγους Φθιώτιδας και Χαλκίδας , απαγορεύτηκε απ τα προεδρεία να μεπι το ψήφισμα σε ψηφοφορία , οπότε το ψήφισμα διακινήθηκε και μαζεύτηκαν υπογραφές πολύ περισσότερες απ το 50% των παρόντων μελών των συλλόγων αυτών .

Οι Σύλλογοι Δασκάλων και Νηπιαγωγών

 • Αγίας Βαρβάρας - Κορυδαλλού , Λέσβου , Ικαρίας , Γρεβενών , Λήμνου , Ροδόπης , Ξάνθης , με αποφάσεις Δ.Σ.

Οι ΕΛΜΕ

 • Γ Αθήνας , Ε Αθήνας , Δ Ανατ . Αττικής , Β Δυτ . Αττικής , Γ Δυτ . Αττικής , Άνω Λιόσια , Νότιας Αθήνας , Καλλιθέας - Νέας Σμύρνης , Ηλείας , Κεφαλλονιάς - Ιθάκης , Φωκίδας , Πιερίας , Δράμας , Α Θεσ / κης , Β Θεσ / κης , Δ Θεσ / κης , Μαγνησίας , Α Δωδεκανήσου , Β Δωδεκανήσου , με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων .

Οι ΕΛΜΕ

 • ΕΛΜΕ Α Αθήνας , Β Ανατ . Αττικής , Φθιώτιδας , Λακωνίας , Ζακύνθου με αποφάσεις Δ.Σ.
 • Τα Νομαρχικά Τμήμματα της ΑΔΕΔΥ της Σάμου - Ικαρίας , της Λήμνου και της Θεσσαλονίκης
 • Παρόμοιο ψήφισμα έχει εκδόσει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ .
 • Οι Σύλλογοι Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών « ΒΥΡΩΝΑΣ » , Ιδιωτικών Εκπ / κών Πάτρας και Ιδ . Εκπ / κών Θεσσαλίας

Η προώθηση του ψηφίσματος σε ΕΛΜΕ , Συλλόγους και Νομαρχιακά Τμήμματα της ΑΔΕΔΥ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση .

..................

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ

« Να σταματήσουν τώρα οι διώξεις των εκπαιδευτικών

που απήργησαν στις 21 Απρίλη »

 

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Νομαρχιακού Διαμερίσματος Αθήνας , σε συνεδρίασή του στις 25-05-2010 , αποφάσισε την καταδίκη με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο της προσπάθεια εκφοβισμού και δίωξης εκπαιδευτικών που άσκησαν το δικαίωμά τους στην απεργία .

Πιο συγκεκριμένα , μετά από έγγραφα των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Θεσσαλίας , Στερεάς Ελλάδας , Αιγαίου , Κρήτης , κ.α. , κλήθηκαν σε απολογία εκπαιδευτικοί διότι « δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις » και απήργησαν στις 21 Απρίλη , ημέρα απεργίας που κήρυξαν τα ταξικά συνδικάτα του ΠΑΜΕ . Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις , δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας , προειδοποιούν τους απεργούς εκπαιδευτικούς πως « ... Η συμμετοχή σε απεργίες που δεν κηρύσσονται από τα επίσημα συνδικαλιστικά όργανα των ΔΟΕ , ΟΛΜΕ , είναι παράνομες ... » και ως εκ τούτου καλούν « ... Να εφαρμοστεί ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας ...».

Οι πρακτικές αυτές συνιστούν συνέχεια των γνωστών διώξεων κάθε αγωνιστικής στάσεις είτε των εργαζομένων ( βλ. την αυτόματη πλέον κήρυξη των απεργιών ως παράνομων και καταχρηστικών ) , είτε των μαθητών ( βλ. μαθητοδικία ) . Φαίνεται ότι μέσα στο όραμα του Υπουργείο για το « ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ » , δεν χωράνε αντιρρήσεις !

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους γονείς και εκπαιδευτικούς να δυναμώσουμε το ρεύμα της ανυπακοής , ενάντια σε όποιο εμπόδιο και αν σταθεί μπροστά μας , μέσα και έξω από τους 4 τοίχους ενός σχολείου , για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους . Έχουμε κάθε λόγο να το κάνουμε αυτό , τη στιγμή που η δική μας ζωή και αυτή των παιδιών μας , μπαίνουν υποθήκη για την εξασφάλιση της κερδοφορίας κάποιων λίγων . Όταν δεχόμαστε ολομέτωπη επίθεση , πρέπει να οργανώνουμε την ολομέτωπη αντεπίθεσή μας . Αλίμονο στους ανθρώπους και στα κινήματα , στους εργάτες του πνεύματος και το δάσκαλο που θα ζητήσουν την άδεια των αφεντικών και του συστήματος για να αγωνιστούν , για να διεκδικήσουν την ταξική τους χειραφέτηση . Είναι γνωστό εξάλλου από την ιστορική καταγραφή , που τόσο ενοχλεί το σύστημα , ότι :

Όταν ο δάσκαλος ήταν σκυφτός , ο λαός έμενε στην αμορφωσιά !

 • Να σταματήσουν τώρα οι διώξεις των απεργών εκπαιδευτικών .
 • Να αποσυρθεί η εγκύκλιος της ντροπής και των διώξεων

..............................

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΔΟΘ

Η Ε.Ε. της ΕΔΟΘ - Ν / Τ ΑΔΕΔΥ Θεσσαλονίκης καταδικάζει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την προσπάθεια εκφοβισμού και δίωξης εργαζομένων που απήργησαν στις 21 και 22 Απρίλη / 2010 , ημέρες απεργίας που κήρυξαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στο Δημόσιο .

Καταγγέλλουμε την πρακτική κλήσης σε απολογία συναδέλφων που απήργησαν .

Ζητάμε οι ανακληθούν άμεσα ν ' εγκύκλιοι που αναφέρονται στο θέμα . Τέλος να σταματήσουν οι πρακτικές αυτές που συνιστούν ευθεία ανάμιξη του κράτους στις εσωτερικές λειτουργίες των συνδικάτων .

.................................

Η σχετική ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ έχει ως εξής :

Να μην τολμήσουν να πειράξουν ούτε έναν απεργό στην εκπαίδευση !
Με έγγραφα των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Θεσσαλίας , Στερεάς Ελλάδας , Αιγαίου , Κρήτης , κ.α. , κλήθηκαν σε απολογία εκπαιδευτικοί διότι « δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις » και απήργησαν στις 21 Απρίλη , ημέρα απεργίας που κήρυξαν τα ταξικά συνδικάτα . Πρόκειται για συντονισμένη προσπάθεια εκφοβισμού των απεργών εκπαιδευτικών .

Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις , δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας, Προειδοποιούν τους απεργούς εκπαιδευτικούς πως « ... Η συμμετοχή σε απεργίες που δεν κηρύσσονται από τα επίσημα συνδικαλιστικά όργανα των ΔΟΕ , ΟΛΜΕ , είναι παράνομες ... » και ως εκ τούτου καλούν « ... Να εφαρμοστεί ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας ...».

Οι πρακτικές αυτές εκφοβισμού συνάντησαν τη σθεναρή και αποφασιστική στάση των απεργών εκπαιδευτικών που όχι μόνο αρνήθηκαν να απολογηθούν αλλά έκαναν απολύτως σαφές ότι θα ξανααπεργήσουν στις απεργίες που καλεί το ΠΑΜΕ .

Δηλώνουμε ότι η συμμετοχή στις απεργίες της απειθαρχίας , στις απεργίες που κηρύσσουν τα ταξικά συνδικάτα , είναι στάση ζωής , είναι « τέκνο της ανάγκης και ώριμο τέκνο της οργής » !

Είναι ζήτημα συνείδησης , ελεύθερης σκέψης και δράσης . Είναι ζήτημα ταξικής συνείδησης , ατομικής , συλλογικής πάλης και αλληλεγγύης . Είναι πόλεμος στον πόλεμο των καπιταλιστών ! Και πίσω απ αυτό δεν πρόκειται να κάνουμε πόντο!

Αλίμονο στους ανθρώπους και στα κινήματα , στους εργάτες του πνεύματος και το δάσκαλο που θα ζητήσουν την άδεια των αφεντικών και του συστήματος για να αγωνιστούν , για να διεκδικήσουν την ταξική τους χειραφέτηση .

Όταν ο δάσκαλος είναι σκυφτός , ο λαός μένει στην αμορφωσιά !

Νόμιμο είναι ό , νομιμότητα τη αυτή τι υπηρετεί τα λαϊκά δικαιώματα και γι ' δε χρειαζόμαστε την άδεια ούτε του αστικού κράτους , ούτε του εργοδότη , ούτε των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών .

Φοβούνται την εξάπλωση της απειθαρχίας στους νόμούς τους και το σύστημά τους . θωράκισης μέτρα παίρνουν και αυτό Γι ' του συστήματος , ασκούν βία και καταστολή σε όποιον αντιστέκεται .

Ευθύνες γι ' αυτή την εξέλιξη έχουν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και κυρίως οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού , ΠΑΣΚ-ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ . Στην κυριολεξία έστρωσαν το δρόμο για την εγκύκλιο - φόβητρο των Περιφερειακών Διευθύνσεων . Στο ΔΣ της ΟΛΜΕ , ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ( πρωτίστως ) αλλά και η ΠΑΣΚ , σε ρόλο εισαγγελέα και πριν τον εισαγγελέα ήταν αυτοί που έκριναν παράνομες τις απεργίες των συνδικάτων του ΠΑΜΕ !

Δωδεκανήσου Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Β ' ΕΛΜΕ !

Καλούμε τα ΔΣ , τις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων και των ΕΛΜΕ , όλων των Σωματείων και των Συνδικάτων να καταδικάσουν τις πρακτικές εκφοβισμού των απεργών εκπαιδευτικών , να εκφράσουν άμεσα και έμπρακτα την αλληλεγγύη τους .

 • Να αποσυρθεί τώρα η εγκύκλιος του εκφοβισμού , των διώξεων και της κρατικής καταστολής .

 • Να μην τολμήσουν να πειράξουν ούτε έναν απεργό ! Θα έχουν να κάνουν με ολόκληρο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα , με τη μαχόμενη εργατική τάξη .

 Η υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία είναι υπόθεση όλων !

..............

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΚΟΥ ΤΜΗΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ - ΙΚΑΡΙΑΣ

Να σταματήσουν οι διώξεις των συναδέλφων που απήργησαν στις 21 Απρίλη

Το ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ καταδικάζει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την προσπάθεια εκφοβισμού και δίωξης συναδέλφων που απέργησαν στις 21 Απρίλη , ημέρα απεργίας που κήρυξαν τα συνδικάτα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ , καθώς στην άγρια επίθεση που ξεδιπλώνονταν ενάντια στους εργαζόμενους οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ , ΑΔΕΔΥ αλλά και ομοσπονδίες , πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία αρνήθηκαν να καλύψουν την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων - μελών τους , να αντιπαλέψουν αυτά τα άγρια μέτρα . 

Με έγγραφά τους οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Θεσσαλίας , Στερεάς Ελλάδας , Κρήτης , Αιγαίου , καλούν σε απολογία συναδέλφους που απέργησαν .

Οι πρακτικές αυτές συνιστούν ευθεία ανάμιξη του κράτους στις υποθέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος , είναι παραβίαση κάθε αρχής ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης .

Καλούμε τους συναδέλφους να μην παραβρεθούν σε καμία απολογία . Για την πράξη τους και τη στάση τους δεν έχουν να απολογηθούν για τίποτα και σε κανέναν .

Η επιλογή στην απεργία είναι υπόθεση συλλογική όπως και ατομική , είναι επιλογή συνείδησης , κι όταν κάποιος δηλώνει απεργία οφείλουμε τουλάχιστον να το σεβαστούμε , πόσο μάλλον που εκείνη την ημέρα με τον έναν ή άλλο τρόπο είχαν κηρύξει απεργία 17 ΕΛΜΕ και Σύλλογοι και Νομαρχιακά Τμήματα , σε όλη τη χώρα .

 • Καλούμε τα ΔΣ των ΕΛΜΕ και τις Γενικές Συνελεύσεις να απαιτήσουν να σταματήσουν τώρα οι διώξεις των απεργών συναδέλφων .
 • Να αποσυρθεί η εγκύκλιος των διώξεων
 • Η υπεράσπιση του δικαιώματος ενός ανθρώπου να δηλώνει « απεργός » είναι υπόθεση όλων .

 Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου ΑΔΕΔΥ

13/6/2010

 

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα