ΣΕΠΕ "Μ. Παπαμαύρος"

Ψήφισμα εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης

26/05/2020 - 20:40

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος» συνυπογράφει το παρακάτω ψήφισμα των εργαζομένων στο Δήμο Ηλιούπολης σχετικά με την καθαριότητα, που αφορά άμεσα τους όρους και τις προυποθέσεις επαναλειτουργίας των σχολείων και της υγιηνής και ασφάλειας μαθητών-γονιών-εκπαιδευτικών:

«ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

 ΨΗΦΙΣΜΑ

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ

ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ και προσλήψεις νέου ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού καθαριότητας  για την επαρκή κάλυψη των ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η πανδημία ανέδειξε το ρόλο και την ευθύνη των εργαζομένων στην καθαριότητα. Είναι οι εργαζόμενοι που έχουν το βαρύ καθήκον και την ευθύνη της καθαριότητας και της υγιεινής σε αρκετούς κλάδους, στα νοσοκομεία, στις μεταφορές, στις εκπαιδευτικές μονάδες.

Την ίδια στιγμή όμως και παρά τους θετικούς χαρακτηρισμούς που έλαβαν για τον ηρωισμό τους, χιλιάδες εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα βρίσκονται στον αέρα καθώς με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, οι συμβάσεις τους λήγουν τον Ιούνιο.

Στα σχολεία του δήμου μας έχουν 23 συμβασιούχες καθαρίστριες στη α' βαθμια σχολική επιτροπή και 19 στη β' βαθμια οι οποίες στην πλειοψηφία τους  δουλεύουν πάνω από 15 χρόνια με μισθούς πείνας - αφού πληρώνονται με την αίθουσα -  που ξεκινάνε απο 170e.

Οι 43 συμβασιούχοι στη σχολική καθαριότητα εργάζονται με διαρκείς συμβάσεις ομηρίας που αρχίζουν και τελειώνουν με τη σχολική χρονιά, με άθλιους μισθούς καθώς το ύψος τους υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση τις σχολικές αίθουσες που καθαρίζονται χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιποι χώροι των σχολείων όπως είναι οι αίθουσες εργαστηρίων, οι βοηθητικοί και αύλειοι χώροι, τα γραφεία διδασκόντων, οι τουαλέτες, διάδρομοι κλπ. Επιπλέον δεν έχουν κανένα εργασιακό δικαιώματα (άδειες, ωράριο κλπ).

Το Σεπτέμβριο και με δεδομένο το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος της πανδημίας όπως εκτιμά η επιστημονική κοινότητα, δεν επιτρέπονται πειράματα όσον αφορά την υγιεινή και την καθαριότητα, την επαρκή κάλυψη των σχολικών μονάδων. Το ζήτημα του μόνιμου και του αναγκαίου σε αριθμό προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία ούτε αναβολή παίρνει ούτε μπορεί να αφεθεί σε εργολάβους.

Οι 43 εργαζόμενες συμβασιούχες καθαρίστριες στα σχολεία του δήμου μας, με 15 χρόνια συνεχόμενης εργασίας, δεν επιτρέπεται να παραμένουν στο απαράδεκτο καθεστώς της εργολαβίας και σε διαρκή ομηρία, να γίνονται μπαλάκι μεταξύ φορέων και υπουργείων, από την κάθε κυβέρνηση.

ΤΩΡΑ  να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων μας , που είναι και πάγιο αίτημα εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  •  Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστών – καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  •  Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για ασφαλή και καθαρά σχολεία.
  •  Αυξημένα μέτρα ατομικής προστασίας όλης της σχολικής κοινότητας με έκτακτη οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών.»

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Η   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Χήρα    Αγαθή                    Παρίντα Ηλέκτρα

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα