ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΜΕ (16,17,18 Μάρτη 2011)

15/03/2011 - 02:10

Συνάδελφοι-συναδέλφισσες,

Συμμετέχουμε μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων. Αντεπίθεση!Ούτε λεπτό χαμένο! Τώρα είναι η ώρα της αντεπίθεσης, τώρα είναι η ώρα να δώσουμε απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης-πλουτοκρατίας-ΕΕ-ΔΝΤ που δυναμώνει!

1.Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση 1933 σχολείων και τη συνένωσή τους σε 877.

Πρόκειται για αντιδραστική, αντιπαιδαγωγική εξέλιξη, που θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στη  μόρφωση των παιδιών του λαού μας. Θα τσακίσει και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών! Συγχωνεύουν τα σχολεία, τα θέλουν «πολυδύναμα και εύρωστα», με μεγάλο αριθμό μαθητών, για να:

 • Ετοιμάσουν το έδαφος για τη λειτουργία του «νέου σχολείου», την εφαρμογή του Ενιαίου Αναμορφωμένου Προγράμματος, των νέων Προγραμμάτων Σπουδών και τις «καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας» (βλ. δελτίο τύπου υπουργείου Παιδείας 13/3/2011). Έτσι, για παράδειγμα, τους βολεύει καλύτερα να λειτουργήσουν τα πολλά μαθήματα επιλογής σε λύκειο με 400 μαθητές, απ’ ότι σε λύκειο με 150 μαθητές. Τους βολεύει καλύτερα να μπουν Πληροφορική και Αγγλικά στην Α’ Δημοτικού σε 12/θεσια δημοτικά και όχι σε ολιγοθέσια.
 • Προσελκύουν πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά χορηγούς-επενδυτές, να δουλεύουν σαν εταιρείες! Γι’ αυτό μιλάνε για «αυτόνομη σχολική μονάδα», που πρέπει να βρίσκει πόρους, να ιδιοσυντηρείται και από αυτή την άποψη να έχουν διευθυντή-μάνατζερ (βλέπε 3848/2010). Με αυτό τον τρόπο, απαλλάσσεται το κράτος από την ευθύνη που έχει για τη λειτουργία των σχολείων. Η μόρφωση, όπως και η υγεία, γίνονται ατομική υπόθεση.
 • Για να παραδώσουν πλευρές της λειτουργίας των σχολείων σε ιδιώτες, όπως έγινε στα νοσοκομεία, που συγχωνεύτηκαν (καθαριότητα, φύλαξη, κυλικεία).

Είναι φανερό ότι θα χτυπήσουν αλύπητα τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών (μονιμότητα, οργανικότητα, μεταθέσεις, αποσπάσεις). Το σχολείο, που δουλεύει με επιχειρηματικά κριτήρια δεν λογαριάζει εργασιακά δικαιώματα. Θέλει εκπαιδευτικούς με σκυμμένο κεφάλι.

2. Η κυβέρνηση με τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ προωθεί το νέο μισθολόγιο όπου όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν βασικό μισθό-πλαφόν 700-800 ευρώ και από εκεί και πέρα σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας.Μέσω του «προσχέδιου μελέτης» της κυβέρνησης προαναγγέλλεται: η καθολική περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, η περικοπή όλων των επιδομάτων (εκτός από οικογενειακό, ευθύνης-θέσης, ειδικών συνθηκών, αποδοτικότητας), η δραστική μείωση των μισθών από 25% έως 40% μέσα στην τριετία (2011-2013), η μείωση των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο έως το 2013 μέχρι 125.000 εργαζομένων, στη λογική φεύγουν 5, έρχεται 1. Στην εκπαίδευση, αυτή η εξέλιξη συνδέεται με την αξιολόγηση του σχολείου και του εκπαιδευτικό με κριτήριο το κατά πόσο ευθυγραμμίζονται με τα κελεύσματα της αγοράς (βλέπε ν. 3848/2010)! Με το νέο μισθολόγιο και την αξιολόγηση ο μισθός του εκπαιδευτικού θα συνδέεται με την αποδοτικότητα (;;!!), με την ικανότητά του να λειτουργεί το σχολείο με επιχειρηματικά κριτήρια, με την ικανότητά του να καλλιεργεί στα παιδιά «ευρωπαϊκή συνείδηση» (βλέπε δηλώσεις Άννας Διαμαντοπούλου, όταν ήταν ευρωπαϊκή επίτροπος). Είναι πρόκληση και «χοντρό δούλεμα» ότι η κυβέρνηση θα δώσει αύξηση στους χαμηλόμισθους, κάτι που προκλητικά σιγοντάρει και η ΠΑΣΚ σαν να είναι Γραφείο Τύπου της Κυβέρνησης. Αν δώσει η κυβέρνηση 1 θα πάρει πίσω 10 φορές περισσότερα. Μας αφαιρεί 3 μισθούς και μας δίνει πίσω-αν μας δίνει-μισό χαρτζιλίκι!

3.Συντελείται έγκλημα με τις εξετάσεις και τα φάρμακα των ασφαλισμένων στο Δημόσιο. Ασφαλισμένοι με βιβλιάριο του Δημοσίου πάνε για περίθαλψη και οι γιατροί δεν τους εξετάζουν, ενώ οι φαρμακοποιοί δεν τους  χορηγούν φάρμακα γιατί η κυβέρνηση τους χρωστάει χρήματα για αρκετούς μήνες. Έτσι, γιατροί και φαρμακοποιοί βάζουν τους ασφαλισμένους να προπληρώνουν για περίθαλψη και φάρμακα και μετά να πάρουν τα λεφτά τους πίσω από το κράτος (αν τα πάρουν!!!). Πρόκειται για εξέλιξη αρνητική και απαράδεκτη. Σήμερα η κυβέρνηση, με νέες ρυθμίσεις, δίνει τη χαριστική βολή στον όποιο δωρεάν χαρακτήρα είχε απομείνει στην περίθαλψή μας. Συγκεκριμένα, η εισφορά του 2,55% που δίνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για την περίθαλψή τους, θα πάψει να παρακρατείται στο Γενικό Λογιστήριο όπως γίνεται μέχρι τώρα και θα αποδίδεται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας). Αυτός ο οργανισμός, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα μετατρέψει ακόμα περισσότερο την υγεία, από δικαίωμα σε εμπόρευμα και θα φορτώνει το κόστος της περίθαλψης και των φαρμάκων, πάνω μας. Θα λειτουργήσει σαν εργαλείο περαιτέρω μείωσης των παροχών που μέχρι τώρα είχαμε «δωρεάν» και θα μεγαλώσει το τμήμα των εξετάσεων, θεραπειών, φαρμάκων κλπ που θα πληρώνουμε κατευθείαν απ’ την τσέπη μας. Ήδη καταργήθηκαν 280 ιατρικές εξετάσεις που μέχρι τώρα ήταν δωρεάν.

4. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δίνει νέα «κίνητρα»,νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, όταν και οι ίδιοι παραδέχονται αμύθητα κέρδη (πάνω από 600 δις στις ελβετικές τράπεζες και 250 δις στις ελληνικές κι αυτό είναι ένα μικρό μέρος μόνο)! Το αστρονομικό αυτό ποσό, πάνω από το διπλάσιο του κρατικού χρέους, απαντάει και στο γνωστό ερώτημα «πού πήγαν τα λεφτά». Δεν μπορούν, λοιπόν, να έρχονται οι άρπαγες του παραγόμενου πλούτου του λαού και να του ζητάνε να πληρώσει την κρίση τους.

Όχι άλλη αναμονή-καμία ώρα χαμένη-καμία αυταπάτη!

Τα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα δε θα έχουν τέλος, όσο το κεφάλαιο παραμένει απείραχτο και όσο η αντίσταση του λαού δε δυναμώνει.Οι θυσίες ούτε τέλος, ούτε αποτέλεσμα θα έχουν για το λαό.

Καμμιά θυσία-την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία!

Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στις 11/3 και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ στις 14/3 αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να γίνουν κινητοποιήσεις. Ο Παναγόπουλος με το αιτιολογικό, πως οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής είναι θετικές για την Ελλάδα (!) και η ΑΔΕΔΥ με το γνωστό κόλπο, το να δούμε τι λέει η ΓΣΕΕ.

Καμιά εμπιστοσύνη στις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίεςΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, είναι μέρος του προβλήματος! Καμιά εμπιστοσύνη και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΔΟΕ-ΟΛΜΕ! Στηρίζουν τον πυρήνα των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση, το περιεχόμενο των συγχωνεύσεων στα σχολεία, το «Καλλικρατικό σχολείο της αγοράς». Δεν μπορούν και δεν θέλουν να οργανώσουν την ενιαία λαϊκή αντεπίθεση.

 

Μαζική φυγή από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ! Γενικός παλλαϊκός ξεσηκωμός

για να μην πληρώσει την κρίση ο λαός!

 • Κανένα σχολείο να μην κλείσει!Καμμιά τάξη πάνω από 20 μαθητές.
 • Όχι στο νέο μισθολόγιο-λαιμητόμο. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εκπαιδευτικούς. 2000 ευρώ (μεικτά) ο πρώτος μισθός σε Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση.
 • Συνολική απόρριψη της νέας διοικητικής δομής. Όχι στον «Καλλικράτη», στο αποκεντρωμένο-διαφοροποιημένο σχολείο της αγοράς. Έξω οι επιχειρήσεις και οι χορηγοί από τα σχολεία.
 • Μόρφωση για όλους, δουλειά, Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία. Η υψηλή κερδοφορία τους, οι τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις και οι φοροαπαλλαγές δημιούργησαν το κρατικό χρέος. Αυτοί να πληρώσουν και όχι ο λαός.Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με 45%. 
 • Κάτω τα χέρια από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τις συντάξεις, τους μισθούς, τα Σχολεία και τα Νοσοκομεία. Να καλύψει τώρα η κυβέρνηση και η πλουτοκρατία τα τεράστια χρέη που έχουν προς τα Ταμεία και τους Οργανισμούς. Να εξοφληθούν ΑΜΕΣΑ, με ευθύνη του κράτους, τα οφειλόμενα από τον Ο.Π.Α.Δ. στους φαρμακοποιούς και τους συμβεβλημένους γιατρούς.
 • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί από το ΥΠΕΠΘ. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης. Κατάργηση του νόμου 3848/2010 και του ΑΣΕΠ. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Απαλλαγή από φόρους για κάθε ωρομίσθιο και αναπληρωτή. Δωρεάν στέγαση και εισιτήριο σε όλα τα μεταφορικά μέσα για όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς. Επίδομα θέρμανσης σε όλους τους ωρομίσθιους και αναπληρωτές. Ειδικά για τις παραμεθόριες περιοχές, επίδομα παραμεθορίου και στους ωρομισθίους.
 • Δημόσια κοινωνική καθολική ασφάλιση. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας (30/30)  και στο 80% του τελευταίου μισθού. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες. Να προσμετράται ως συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας-αδιοριστίας.
 • Έκτακτο κονδυλιαπό τον κρατικό προϋπολογισμό για όλες τις ανάγκες των σχολείων! Μηδενικό ΦΠΑ στους λογαριασμούς και τις δαπάνες των σχολικών επιτρόπων. Αποκλειστικά δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία.
 • Ούτε ένα ευρώαπό την τσέπη των γονιών για πληρωμή λειτουργικών εξόδων, τραπεζοκόμων & καθαριότητας, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων κ.λ.π.

Πάλη για την παιδεία και την κοινωνία των λαϊκών αναγκών

 • Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά.Βασική-γενική εκπαίδευση έως τα 18 χρόνια, που ο άνθρωπος ενηλικιώνεται ψυχικά, πνευματικά, κοινωνικά και βιολογικά, μέσα από ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο. Καθιέρωση συστήματος δημόσιων, δωρεάν επαγγελματικών σχολών, μετά την ολοκλήρωση της δωδεκάχρονης εκπαίδευσης. Δημιουργία ενιαίων παιδαγωγικών πανεπιστημιακών σχολών (ΕΠΠΣ) για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με πλήρη απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, που θα δίνουν πλήρη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια σε τμήματα αντίστοιχα με την ειδικότητα.
 • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία παιδεία για όλους.

Πρόγραμμα δράσης

 • 24ωρη απεργία στις 30 Μάρτη με αιχμή τις συγχωνεύσεις σχολείων, ΟΠΑΔ, νέο μισθολόγιο.
 • Μέχρι τις 30 Μάρτη συνεχείς συγκεντρώσεις, πορείες, παραστάσεις, ενημερώσεις σε κάθε τόπο και χώρο δουλειάς.
 • Κλιμάκωση με Γενική Απεργία Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα μέσα στον Απρίλη (1ο δεκαπενθήμερο).

 

Αθήνα 15 Μάρτη 2011

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα