ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ στις ΓΣ των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων (Νοέμβρης 2010)

16/11/2010 - 19:16

Συνάδελφοι-συναδέλφισσες

Σας καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων. Ούτε λεπτό χαμένο! Τώρα είναι η ώρα της αντεπίθεσης, τώρα είναι η ώρα να δώσουμε απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης-πλουτοκρατίας-ΕΕ-ΔΝΤ που δυναμώνει!

Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι φωτιά για την εργατική-λαϊκή οικογένεια, υπηρετούν το στρατηγικό στόχο της πλουτοκρατίας για τη συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης, για την αύξηση της κερδοφορίας της.Τα μέτρα που παίρνονται εναντίον των εργαζομένων στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα είναι μέτρα που παίρνονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μέτρα που παίρνονται και σε χώρες «εκτός ΔΝΤ» και χωρίς μνημόνιο, αλλά με καπιταλιστική κρίση. Ήρθαν όχι πρόσκαιρα για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά «ήρθαν για να μείνουν»!

Κυβέρνηση-ΝΔ-ΛΑΟΣ και τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι τα μέτρα είναι αναγκαία για τη σωτηρία της χώρας. Στην πραγματικότητα είναι αναγκαία για τη σωτηρία των δανειστών μας, του καπιταλισμού και της κερδοφορίας τους. Ήδη με τα μέτρα αυτά η εργατική λαϊκή οικογένεια χρεοκοπεί!

Να πτωχεύσει η πλουτοκρατία-όχι ο λαός!

Μόνο με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Μάρτης-Μάης 2010 (περικοπή 30% του 13ου και του 14ου μισθού στο δημόσιο, μείωση 20% όλων των επιδομάτων, κατάργηση τιμαριθμοποίησης) και με το Μνημόνιο (περικοπή 13ης-14ης σύνταξης και αντ’ αυτού ένα ποσό 400ευρώ για τα Χριστούγεννα και 200ευρώ για Πάσχα και επίδομα αδείας) ένας εκπαιδευτικός-δημόσιος υπάλληλος έχασε στο χρόνο, πάνω από τρεις μισθούς!!! Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται οι τεράστιες απώλειες από την αύξηση ΦΠΑ, ΕΦΚ, κ.α.

Η «πιο δύσκολη χρονιά στην εκπαίδευση» που υποκριτικά υπογραμμίζει η κυβέρνηση είναι σχεδιασμένη και συνειδητή της επιλογή.

Το κεφάλαιο και τα κόμματα του, αρπάζουν την «ευκαιρία» της καπιταλιστικής κρίσης. Υποτάσσουν την εκπαίδευση στην αγορά και την επιχειρηματικότητα, κάνουν την παιδεία ακόμα πιο ταξική, ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα.  Το μορφωτικό περιεχόμενο του σχολείου γίνεται ακόμα πιο αντιδραστικό.

Οι μαθητές στοιβάχθηκαν σε 27αρια και 30αρια τμήματα, οι εκπαιδευτικοί οδηγούνται σε υποχρεωτικές υπερωρίες, σε υποχρεωτικές μετακινήσεις υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στα ΙΕΚ, από σχολείο σε σχολείο, από νομό σε νομό. Καταργήθηκε  η ΠΔΣ. Οι αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία, εργάζονται σε συνθήκες σκλαβοπάζαρου, χωρίς εργασιακά-μισθολογικά δικαιώματα, με αμοιβή από το ΕΣΠΑ και αβέβαιο το μέλλον…

Τα χειρότερα έρχονται! Με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο και το πρόσχημα της αναθεώρησης του ελλείμματος, η κυβέρνηση ετοιμάζει:

 • Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με το οποίο υπολογίζει να εξασφαλίσει περικοπές 2,5 δις ευρώ!
 • Την κατάργηση εξ’ ολοκλήρου ή μέρους όλων των επιδομάτων (εξωδιδακτικής απασχόλησης, διδακτικής προετοιμασίας, δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, κ.α.).
 • Τη θεσμοθέτηση ενός ενιαίου μισθού-πλαφόν γύρω στα 700 ευρώ και από κει και πέρα, μισθολογική εξέλιξη, συνδέοντας το μισθό με την παραγωγικότητα (τώρα με ποια κριτήρια θα αξιολογείται το παιδαγωγικό-μορφωτικό έργο ενός εκπαιδευτικού, ουδείς γνωρίζει). Είναι προφανές ότι η σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας θα έχει άμεση και απόλυτη σχέση με την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού, με την «ικανότητα» του Διευθυντή και του συλλόγου Διδασκόντων να βρουν σπόνσορες και επιχειρηματίες-χορηγούς για τα σχολεία, να γίνουν καλοί μάνατζερ (νόμος 3848/2010). Εδώ ακριβώς θα βρίσκεται η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα∙ στην εφαρμογή των προγραμμάτων της ΕΕ στα σχολεία, στην προώθηση της επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση. Αυτός είναι ο «καινοτόμος εκπαιδευτικός» που σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας θα αμείβεται και θα επιβραβεύεται!
 • Τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της εκπαίδευσης στις Περιφέρειες και στους Δήμους μέσω του Καλλικράτη η οποία θα γιγαντώσει την επιχειρηματική δράση και την ταξική διαφοροποίηση στα σχολεία. Θα κάνει τα σχολεία να λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια. Θα ανατρέψει άρδην τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών (πρόσληψη, μισθοδοσία, προγράμματα σπουδών από το Δήμο και την Περιφέρεια)!!!

Άμεσοι στόχοι  πάλης για να μην πληρώσει την κρίση ο λαός

 • Όχι στο νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο τομέα.
 • Όχι στη σύμβαση της ντροπής του ΕΣΠΑ. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί από το ΥΠΕΠΘ. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης. Κατάργηση του ΑΣΕΠ. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (ωρομίσθιοι-αναπληρωτές) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • 1900 ευρώ πρώτος μισθός σε Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση. Γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
 • Δημόσια κοινωνική καθολική ασφάλιση. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας (30/30)  και στο 80% του τελευταίου μισθού. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες. Να προσμετράται ως συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας-αδιοριστίας.
 • Όχιστην αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.
 • Όχιστην ένταξη εκατοντάδων προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ, όταν την ίδια στιγμή επισπεύδεται η μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών.
 • Όχιστις ανατιμήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.
 • Όχιστην επιβολή του λεγόμενου «πράσινου φόρου».
 • Πρόσθετοι μόνιμοι διορισμοί, με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο, που να καλύπτουν όλα τα κενά!
 • Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Δωρεάν ρεύμα και πετρέλαιο σε όλα τα σχολεία.
 • Αφορολόγητο όριο ο μισθός του νεοδιόριστου. Να ανέβει η φορολογία για το μεγάλο κεφάλαιο στο 45% άμεσα.
 • Απαλλαγή από φόρους για κάθε ωρομίσθιο και αναπληρωτή. Δωρεάν στέγαση και εισιτήριο σε όλα τα μεταφορικά μέσα για όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς. Επίδομα θέρμανσης σε όλους τους ωρομίσθιους και αναπληρωτές. Ειδικά για τις παραμεθόριες περιοχές, επίδομα παραμεθορίου και στους ωρομισθίους.
 • Μείωση 30% των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, κατάργηση του ΦΠΑκαι του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη υγείας, διατροφής, εκπαίδευσης, βιβλία, στα τιμολόγια ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΥΔΡΕΥΣΗ. Να καταργηθούν όλα τα διόδια.
 • Να μη γίνεται καμιά κατάσχεση ή πλειστηριασμός περιουσιακών στοιχείων για χρέη στεγαστικών δανείων που αφορούν την πρώτη και δεύτερη κατοικία. Να παγώσουν τα δάνεια.
 • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένωνσε ΠΕΚ, ΠΔΣ, βαθμολογικά κέντρα, υπερωρίες, οδοιπορικά, κ.α.
 • Άμεση πάλη ενάντια στην επέκταση των ιδιωτικοποίησεων και τις απολύσεις σε ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ.

Δράση τώρα!Οργάνωση της πάλης για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα στην πράξη!

 • Άρνηση ανάληψης υποχρεωτικών υπερωριών, που σε αυτές τις συνθήκες σημαίνει αφαίρεση θέσεων εργασίας. Να αποτραπεί κάθε υπονόμευση των εργασιακών σχέσεων, του ωραρίου, των οργανικών θέσεων. Άρνηση υλοποίησης κυλιόμενων ωραρίων.
 • Καμιά μετακίνηση εκπαιδευτικού από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια που συνοδεύεται από την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Κανένας συνάδελφος με μετακίνηση από Νομό σε Νομό και από Γραφείο Εκπαίδευσης σε Γραφείο Εκπαίδευσης. Συμπλήρωση ωραρίου στα πλαίσια του ίδιου Γραφείου Εκπαίδευσης. Καμία υποχρεωτική μετακίνηση στα ΙΕΚ.

Πάλη για την παιδεία και την κοινωνία των λαϊκών αναγκών

 • Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά.Βασική-γενική εκπαίδευση έως τα 18 χρόνια, που ο άνθρωπος ενηλικιώνεται ψυχικά, πνευματικά, κοινωνικά και βιολογικά, μέσα από ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο. Καθιέρωση συστήματος δημόσιων, δωρεάν επαγγελματικών σχολών,  μετά την ολοκλήρωση της δωδεκάχρονης εκπαίδευσης.
 • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία παιδεία για όλους. Όχι στον «Καλλικράτη», στο αποκεντρωμένο-διαφοροποιημένο σχολείο της αγοράς. Έξω οι επιχειρήσεις και οι χορηγοί από τα σχολεία. Όχι στα ΑΕΙ «ΑΕ».

Πρόγραμμα δράσης

-15 Δεκέμβρη συμμετοχή στην Πανελλαδική Απεργία.

-Σε περίπτωση ανακοίνωσης νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, εξουσιοδότηση στα ΔΣ ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για κήρυξη απεργίας.

Εννοείται ότι η συγκεκριμένη εισήγηση και το συγκεκριμένο απεργιακό πρόγραμμα δράσης είναι ενιαίο σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και ιδιωτική εκπαίδευση.

Κλιμάκωση με απεργιακές μορφές πάλης, δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Ενιαιοποίηση της πάλης όλων των κλάδων. ΓΕΝΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ.

ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ-ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα 16 Νοέμβρη 2010

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα