Πανελλαδική Γραμματεία: Πρόταση αγώνα προς τους εκπαιδευτικούς, τις Γ.Σ. και τα Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΩΝ και ΕΛΜΕ

15/01/2016 - 21:00

Παίρνουμε θέση μάχης!

Το νομοσχέδιο που κατεδαφίζει την Κοινωνική Ασφάλιση να μείνει στα χαρτιά!

Δε θα χαρίσουμε την κοινωνική ασφάλιση που κατακτήθηκε με αίμα!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 4 ΦΛΕΒΑΡΗ

Όλοι και όλες στις Απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο Π.Α.ΜΕ.

 Να μη λείψει κανείς από τις Γενικές Συνελεύσεις!

Στις Γενικές Συνελεύσεις να πει ο συνάδελφος τη γνώμη του, τον προβληματισμό του για τις ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση και κυρίως για το πώς θα οργανώσουμε την Απεργία, πώς θα δώσουμε την πιο ισχυρή, την πιο αποφασιστική απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε. Στην Απεργία να μην ανοίξει ούτε ένα σχολείο. Κανένας εκπαιδευτικός στην τάξη! Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές μια φωνή – μια γροθιά!

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Η Κοινωνική Ασφάλιση, δίκαια, χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη κατάκτηση των εργαζομένων στον 20ο αιώνα. Σήμερα, βάζουν ταφόπλακα σε ότι κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες τα προηγούμενα χρόνια.

Η Ασφάλιση δεν είναι μόνο το δικαίωμα στη σύνταξη. Κυρίως είναι το δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη και την πρόνοια. Είναι η προστασία της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της, η προστασία της μητρότητας, των αναπήρων, η προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο, τα ατυχήματα, τις επαγγελματικές ασθένειες. Για την εργοδοσία και το κράτος το Ασφαλιστικό είναι νούμερα και υπολογισμοί κόστους, για εμάς είναι η ίδια μας η ζωή!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που θα έδινε δήθεν την 13η σύνταξη, όχι μόνο δεν κατήργησε κανέναν αντιασφαλιστικό νόμο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά αναλαμβάνει τη βρώμικη δουλειά να ολοκληρώσει το έγκλημα που άφησαν στη μέση οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε! !

Σχεδιάζουν νέες ανατροπές στα εργασιακά, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα, προχωρούν σε νέο νόμο για τη Δημόσια Διοίκηση και την «αξιολόγηση», προωθούν βήμα – βήμα τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση. Όλες οι αντιλαϊκές ανατροπές που δρομολογούνται υπηρετούν τον κοινό και ενιαίο στρατηγικό στόχο Κυβέρνησης – Ε.Ε.- Δ.Ν.Τ - Σ.Ε.Β.: Τσάκισμα του λαού για την ανάκαμψη των κερδών της πλουτοκρατίας.      

Με το νομοσχέδιο για την κατεδάφιση της Κοινωνική Ασφάλισης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ:

 • Στέλνει τους εκπαιδευτικούς στα 67 χρόνια ή στα 40 χρόνια δουλείας μέσα στην τάξη.
 • Διατηρεί και διευρύνει όλο το αντιασφαλιστικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, αξιοποιώντας και επεκτείνοντας προς το χειρότερο το ν. 3863 Λοβέρδου – Κουτρουμάνη.
 • Σπάει τη σύνταξη σε Εθνική και αναλογική. Δίπλα στην Εθνική σύνταξη των 384€ που θα δίνεται και αυτή υπό προϋποθέσεις, θα «χτίζεται» η αναλογική σύνταξη η οποία θα βασίζεται μόνο στις εισφορές των εργαζομένων, ανάλογα με τα χρόνια δουλειάς και το μισθό. Το ποσοστό αναπλήρωσης της αναλογική σύνταξης θα υπολογίζεται στο σύνολο τους εργασιακού βίου και όχι για την τελευταία 5ετία. Ικανοποιεί πάγιο αίτημα του μεγάλου κεφαλαίου για την απεμπλοκή του κράτους και εργοδοσίας από την ευθύνη τους στο Ασφαλιστικό.
 • Το ποσοστό αναπλήρωσης συρρικνώνεται με αποτέλεσμα μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις. Για 35 χρόνια Ασφάλισης π.χ. φτάνει στο 38,68%, όταν στο ισχύον σύστημα έφταναν το 70% και στον Ν3863/2010 το 45,85%. Στην περίπτωση 15ετίας, που είναι σήμερα το όριο για να βγει κάποιος στη σύνταξη (4.500 ένσημα), το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης θα είναι μόλις 12%.Εδώ μιλάμε για τη σφαγή των νέων εργαζομένων, των συναδέλφων που μπαίνουν στην Εκπαίδευση σε μεγαλύτερη ηλικία στα 35 και 40 τους χρόνια, των αναπληρωτών και ελαστικά εργαζόμενων συνάδελφων που εργάζονται λίγους μήνες το χρόνο. Για παράδειγμα ένας αναπληρωτής που εργάζεται  περίπου 7 μήνες το χρόνο και κολλάει 25 ένσημα το μήνα (150 το χρόνο) και έχει μέσο μισθό το 800€, θα χρειαστεί 30 χρόνια δουλειάς για εξασφαλίσει το όριο των 4500 χιλιάδων ενσήμων και να πάρει αναλογική σύνταξη 96€!!!

Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη για τους εργαζόμενους σε Προγράμματα ΕΣΠΑ, Voucher, 5μηνα κ.τ.λ. για τους οποίους κράτος και εργοδοσία δεν καταβάλλουν ούτε 1 € για σύνταξη.

 • Οι μειώσεις θα είναι μεγάλες και για τους νυν συνταξιούχους, μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων για τους οποίους από το 2018 και μετά δεν θα ισχύει η προσωπική διαφορά. Για αυτούς που θα βγουν στη σύνταξη μετά την 1η Γενάρη 2016 οι μειώσεις υπολογίζονται από 5% έως 30%.
 • Οι επικουρικές συντάξεις κυριολεκτικά μπαίνουν σε πορεία εξαφάνισης. Το ποσοστό αναπλήρωση ορίζεται σε 0,45% για κάθε χρόνο Ασφάλισης. Δηλαδή, για να πιάσει κάποιος το προηγούμενο ποσοστό αναπλήρωσης που ήταν 20%, θα πρέπει να δουλεύει 44,5 χρόνια!!!
 • Καταργείται το ΕΚΑΣ μέχρι το τέλους του 2019 και μπαίνει μαχαίρι στις αναπηρικές συντάξεις και τα προνοιακά  επιδόματα. 
 • Προβλέπεται νέα μείωση των εφάπαξ κατά 10%. Στις συσσωρευμένες αιτήσεις 5ετίας που υπάρχουν και περιμένουν όπως αντίστοιχα και στις επικουρικές συντάξεις, ο υπολογισμός τους θα γίνεται με βάση τον νέο τρόπο, δηλαδή προβλέπονται νέες μειώσεις.
 •  Δημιουργείται ένα υπέρ-Ταμείο που ενσωματώνει όλα τα Ταμεία κύριων συντάξεων, εφάπαξ, παροχών σε χρήμα λόγω ασθένειας ή άλλα βοηθήματα. Οι εργαζόμενοι ξέρουν καλά τι φέρνουν αυτές οι ενοποιήσεις: αποψίλωση όλων των παροχών προς τους ασφαλισμένους που έδιναν μέχρι τώρα τα Ταμεία, με τη δημιουργία νέων κανονισμών παροχών.

Η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση δεν εξαιρεί κανέναν. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε το δηλητήριο της διαίρεσης που έσπερναν τόσα χρόνια κυβερνήσεις αλλά και φορείς του εργοδοτικού–κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ). Όλοι μαζί έβαλαν πλάτη στο νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη. Από τις πλειοψηφίες σε ΔΟΕ – ΟΛΜΕ δεν κουνιέται φύλλο όλο αυτό το διάστημα. Τα προηγούμενα χρόνια καλλιέργησαν τη λογική της «ιδιαιτερότητας των εκπαιδευτικών» δημιουργώντας αυταπάτες ότι θα «εξαιρεθούμε». Σήμερα δέχονται να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου για την Παιδεία μαζί με την κυβέρνηση που στέλνει τους εκπαιδευτικούς στα 67 χρόνια μέσα στην τάξη. 

Αγωνιζόμαστε και Απαιτούμε Κοινωνική Ασφάλιση

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 • Καμιά νέα περικοπή στις συντάξεις, επαναφορά στα επίπεδα του 2009. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων που μειώνουν συντάξεις και παροχές. Όρια ηλικίας στα 60 χρόνια για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες, στα 55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ο χρόνος ανεργίας να προσμετράται ως συντάξιμος χρόνος. 
 • Να πληρώσουν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία για τα ελλείμματα στα Ταμεία, αυτοί που τα λήστεψαν. ΟΧΙ στην περικοπή κατά 50% του «μερίσματος» του ΜΤΠΥ που αποτελεί προαναγγελία κατάργησης των επικουρικών συντάξεων.
 • Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των απωλειών από το κούρεμα (PSI) με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
 • Επιστροφή των ταμειακών αποθεματικών με τα οποία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου πλήρωσε τις δόσεις προς το ΔΝΤ «στην ώρα τους». Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής «τζόγο».
 • ΚΑΤΩ το νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο. Κάλυψη των απωλειών μας, αυξήσεις στους μισθούς μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, κατάργηση της φοροληστείας του ΕΝΦΙΑ κ.τ.λ.
 • Κάλυψη όλων των κενών εδώ και τώρα! Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα για τους αναπληρωτές και τους ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς. Καμιά τάξη πάνω από 20 παιδιά.
 • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για λειτουργικά έξοδα του σχολείου, αποκλειστική χρηματοδότηση των σχολείων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τις Σχολικές Επιτροπές.
 • Κανένα παιδί έξω από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Δίχρονη Προσχολική Αγωγή, ενιαίο 12χρονο σχολείο για όλα τα παιδιά.
 • Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Μπλόκο στους πλειστηριασμούς!
 • Αγώνας ενάντια στη λεγόμενη αξιολόγηση, ενάντια σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση και τη ληστεία του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους.
 • Να μη διανοηθεί η κυβέρνηση να φέρει νόμο που θα χτυπά τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, το δικαίωμα στην Απεργία.

Όλοι στον αγώνα ξεσηκωμός! Δυναμώνουμε την ενότητά μας, τα σωματεία μας, συσπειρωνόμαστε, συμπορευόμαστε με το ΠΑΜΕ. Όλοι μαζί, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, γυναίκες, νέοι, στον αγώνα για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας, για σύγκρουση με την ΕΕ και τους μονοπωλιακούς ομίλους, για ανάπτυξη προς όφελος του εργαζόμενου λαού όχι μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.

Προχωράμε σε αγωνιστική κλιμάκωση για να μην περάσει το νέο έγκλημα!!!

 • ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στην Πανεργατική Απεργία στις 4 Φλεβάρη.
 • Οργανώνουμε εκστρατεία ενημέρωσης για το Ασφαλιστικό με επίκεντρο τα Σωματεία και τους χώρους δουλειάς αξιοποιώντας όλες τις μορφές(περιοδείες, συσκέψεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις).
 • Την Πέμπτη 21 Γενάρη στη 1μ.μ. συμμετέχουμε στη στάση εργασίας και την κινητοποίηση Πρωτοβάθμιών σωματείων εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Εργασίας.
 • Το Σάββατο 23 Γενάρη δίνουμε βροντερό παρόν στα Παλλαϊκά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα και στην Αθήνα στις 11 π.μ. στην Ομόνοια.
 • Κλιμακώνουμε την πάλη το επόμενο διάστημα με νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες και  απεργιακά βήματα, με στόχο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε το νομοσχέδιο – λαιμητόμος να μην φτάσει στη Βουλή, και αν φτάσει να απαιτήσουμε να καταψηφιστεί.                                          

   Αθήνα, 15-1-2016

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα