Φοιτητικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης

Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο Θεσσαλονίκη: Μαζική, μαχητική και οργανωμένη απάντηση στο νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης (VIDEO-ΦΩΤΟ)

10/02/2021 - 16:05

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 Μαζική, μαχητική και οργανωμένη απάντηση στο νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης (VIDEO-ΦΩΤΟ)


Μαζική, μαχητική και οργανωμένη απάντηση δόθηκε από τη Θεσσαλονίκη στο νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση μέσα από το συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονιών και των εργατικών σωματείων.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση, στην οποία χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΔΠΤΕ, του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως ο αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο θα συνεχιστεί ακόμα και αν αυτό ψηφιστεί από την βουλή, σημειώνοντας πως δεν θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που η πάλη του κινήματος δεν θα επιτρέψει την εφαρμογή του.

Την κεντρική ομιλία έκανε η Αντζελα Λάρδα, πρόεδρος του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο φοιτητικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, το οποίο επιχειρήθηκε να διαλυθεί από την αστυνομία έξω από το ΥΜΑΘ όπου έγινε χρήση χημικών. Διαβάζοντας την αντίστοιχη ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων είπε χαρακτηριστικά: «Το σχέδιο καταστολής και φίμωσης του φοιτητικού συλλαλητηρίου δεν πέρασε!», και πρόσθεσε: «Οι ίδιοι οι φοιτητές μέσα από το μπλοκ τους οργανωμένα περιφρούρησαν την πορεία τους. Ο στόχος της κυβέρνησης να μας τρομοκρατήσει έχει μείνει εδώ και καιρό ανεκπλήρωτος. Συνεχίζουμε γιατί έχουμε δίκαιο! Γιατί οι ανάγκες για μόρφωση και υγεία δεν υποχωρούν παρά την καταστολή και την τρομοκρατία», και κάλεσε τη νεολαία μαζί με τον λαό και τους εργαζόμενους να υψώσει το ανάστημά της και να μην πάει ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις της.

Μαζική και μαχητική ήταν και η συμμετοχή των μαθητών που πήραν τη θέση τους στο μπλοκ του Συντονιστικού και διαδήλωσαν «Κεραμέως μάθε εσύ το μάθημά σου, μαθητές θα βρίσκεις συνεχώς μπροστά σου». την κινητοποίηση συμμετείχαν και μαθητές από το 1ου Γυμνάσιο Μενεμένης και το 1ο Γυμνάσιο Συκεών που βρίσκονται σε κατάληψη.

Μαχητικά ήταν και τα μπλοκ των εκπαιδευτικών και της Ομοσπονδίας Γονέων, που ακολουθούσαν, ενώ ξεχώρισαν για τη μαζικότητά τους τα μπλοκ των εργατικών σωματείων που μπήκαν αποφασιστικά στη μάχη για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και των σχολών, ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση και αποτελούν οδοστρωτήρα για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της εργατικής τάξης.

Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία, όπου ακούστηκαν δυνατά συνθήματα όπως «Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μαζί, δίδακτρα μας έφεραν και καταστολή» αλλά και συνθήματα ενάντια στην καταστολή όπως «δώστε λεφτά για ΜΕΘ και παιδεία, όχι για καταστολή και τρομοκρατία», κατευθύνθηκε μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης στο ΥΜΑΘ και κατέληξε αργότερα στο άγαλμα Βενιζέλου στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Περνώντας από το Προξενείο των ΗΠΑ, η πορεία σταμάτησε και το σύνθημα «Δώστε λεφτά για την παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία» αντήχησε στους δρόμους της πόλης, με τους φοιτητές να καταγγέλλουν από τα μεγάφωνα την υποκρισία της κυβέρνησης που χρυσοπληρώνει με δισεκατομμύρια πολεμικούς εξοπλισμούς, οι σχολές τους παραμένουν κλειστές και η χρηματοδότηση της παιδείας μειώνεται. Παράλληλα μέλη της ΚΝΕ έγραψαν στην είσοδο του προξενείου το σύνθημα «Δώστε λεφτά για την παιδεία, όχι στο ΝΑΤΟ».

Στη συνέχεια, η πορεία κατευθύνθηκε στο ΥΜΑΘ, όπου οι φοιτητές έγραψαν στην πύλη του ΥΜΑΘ το σύνθημα που είχαν και στη κεφαλή της πορείας τους, «30 εκατομμύρια για τους φοιτητές και όχι για αστυνομία και διαγραφές».

Οι φοιτητές ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για το αυριανό συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων στη 1 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Βασική Κατηγορία: 

ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΟΡΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Γ. ΚΟΥΡΜΟΥΛΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΖ. ΛΑΡΔΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα