Π.Α.ΜΕ Εκπαιδευτικών Κοζάνης: Για την παράσταση διαμαρτυρίας για τα τμήματα ένταξης

17/03/2016 - 00:28

Στις 9 Μαρτίου 2016 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης για την πρόσφατα θεσπισμένη τροπολογία με την οποία ουσιαστικά καταργούνται τα τμήματα ένταξης. Στο κάλεσμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Κοζάνης ανταποκρίθηκαν δάσκαλοι της γενικής εκπαίδευσης και αναπληρωτές ειδικοί παιδαγωγοί. Με ένταση τέθηκαν επί τάπητος τόσο οι σοβαρές ανησυχίες των εκπαιδευτικών σε ότι αφορά τις συνέπειες από την εφαρμογή της τροπολογίας στην εκπαίδευση, την στήριξη των μαθητών και την εργασία των εκπαιδευτικών όσο και η κάθετη αντίθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας  σε κάθε μεθόδευση για την κατάργηση των Τμημάτων Ένταξης.

   Ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατέβαλλε προσπάθειες να υπερασπιστεί την κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις αιτιάσεις των εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής αγωγής. Είπε πως στο Νομό Κοζάνης λειτουργούν αρκετά τμήματα ένταξης καθώς και τα ειδικά σχολεία, και πως ο υπουργός ζητάει από τους Διευθυντές εκπαίδευσης να καταθέσουν προτάσεις την επόμενη εβδομάδα για τη δημιουργία κι άλλων τμημάτων.

   Σε κάποιο σημείο μάλιστα, κι ενώ είχαν αποχωρήσει τα ΜΜΕ, με έκπληξη όλοι παρακολούθησαν τον πρόεδρο του συλλόγου και εκπρόσωπο του Ενωτικού Ψηφοδελτίου να δίνει τα διαπιστευτήριά του ενώπιον του Διευθυντή Α/θμιας Εκπαίδευσης. Ο πρόεδρος παρενέβη και επιτακτικά και με αυταρχικό τρόπο δεν άφηνε την εκπρόσωπο των αναπληρωτών ειδικών παιδαγωγών να θέσει υπόψη του Διευθυντή Εκπαίδευσης τις αιτιάσεις των ειδικών παιδαγωγών. Έφτασε στο σημείο να της πει « δε σου δίνω το λόγο, δεν θα κάνουμε πολιτική εδώ, μας τα ‘πες και στο ΔΣ, σε λίγο θα μας πεις ότι θα κλείσουν και τα σχολεία, πού τα είδες εσύ αυτά……». Άλλο δε μέλος του ΔΣ του συλλόγου, συνεργαζόμενος στο ίδιο ψηφοδέλτιο, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το πανό που κρατούσαν οι συνάδελφοι .

   Φυσικά, είναι δικαίωμα του καθενός, θα έλεγε κανείς, να κάνει «δηλώσεις νομιμοφροσύνης» και να «χτυπάει προσοχή» μπροστά στον εκάστοτε διευθυντή. Όμως, η επίθεση σε νέους ανθρώπους που διεκδικούν τα δικαιώματα των μαθητών τους όπως το ρόλο τους ως εκπαιδευτικών, είναι τουλάχιστον αθλιότητα.  Φαίνεται ότι ορισμένοι κρατάνε γερά δεμένο τον «ομφάλιο λώρο» που τους συνδέει με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, δεν ξεχνάνε τα «χούγια» τους. Οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

   Στη συνέχεια έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και πάλι σχετικά με την αντιεκπαιδευτική τροπολογία και την ειδική αγωγή. Παράλληλα με τα επιχειρήματα για την διαμορφωθείσα κατάσταση στο χώρο της ειδικής αγωγής τέθηκαν επί τάπητος από τις αναπληρώτριες ειδικούς παιδαγωγούς και η αντιδραστική νομοθεσία που έχει αφαιρέσει από τους αναπληρωτές μια σειρά δικαιωμάτων όπως η μόνιμη εργασία, η αναρρωτική άδεια κ.α.

   Ο Περιφερειακός Διευθυντής αναγνώρισε το δίκαιο των διεκδικήσεων και δήλωσε πως προτίθεται να ζητήσει τροποποίηση καθώς όπως είπε «…αν αυτό εφαρμοστεί θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου». Υποσχέθηκε να μεταφέρει στο υπουργείο παιδείας αυτούσιο το ψήφισμα του συλλόγου που του κατατέθηκε και παράλληλα αναγνώρισε την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο χώρο της ειδικής αγωγής, χρόνια ελαστική εργασία, κατάργηση βασικών δικαιωμάτων.

   Γνωρίζουμε καλά πως η τροπολογία αυτή δεν έρχεται να βελτιώσει την ειδική αγωγή ή το παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο αλλά να την συρρικνώσει, να μετατρέψει τις παρεχόμενες εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε εμπόρευμα που οι ίδιοι οι γονείς των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θα πρέπει να πληρώσουν στους ιδιώτες. Γνωρίζουμε καλά την ίδια την κοινωνική – πολιτική ουσία του ζητήματος. Ότι δηλαδή το ίδιο το εκμεταλλευτικό πολιτικό σύστημα, ούτε θέλει ούτε μπορεί να δώσει σχεδιασμένη και επιστημονική απάντηση στην ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες γιατί τα βλέπει σαν βάρος και κόστος. Εμείς όμως θεωρούμε ότι είναι δικαίωμα όλων των παιδιών με ειδικές ανάγκες για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ειδική αγωγή και εκπαίδευση μέσα από τη δομή που το καθένα έχει ανάγκη (ειδικό σχολείο, τμήμα ένταξης, παράλληλη στήριξη)

 Ως ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, αντιπαλεύουμε τις αντιλαϊκές αντιεκπαιδευτικές  πολιτικές, χαιρετίζουμε τη συμμετοχή των συναδέλφων ειδικών παιδαγωγών στην παράσταση διαμαρτυρίας και από κοινού γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί γενικής και ειδικής αγωγής σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματά στον αγώνα μας.

                                                                                15 Μαρτίου 2016

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα