ΠΑΛΙΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΛΜΕ

20/07/2015 - 23:57

Την Πέμπτη 16 Ιούλη 2015, συνεδρίασε το Δ.Σ.  που προέκυψε από το 17ο συνέδριο της ΟΛΜΕ με θέμα τη συγκρότηση του. Θυμίζουμε ότι οι συσχετισμοί όπως αποτυπώθηκαν στο συνέδριο είναι οι εξής: ΣΥΝΕΚ/ΜΕΤΑ  4 έδρες, ΔΑΚΕ 3 έδρες, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 2 έδρες, ΑΣΕ (το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ) 2 έδρες.

Είχαν προηγηθεί 2 άκαρπες συνεδριάσεις. Για τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ  και στις 3 συνεδριάσεις προτείναμε την πάγια θέση που έχουμε για αντιπροσωπευτικό, αναλογικό προεδρείο, με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων, με βάση τη δύναμη της κάθε παράταξης. Με αυτό τον τρόπο εκφράζεται η βούληση των συναδέλφων και μπορεί να λειτουργήσει η Ομοσπονδία. Αυτό σημαίνει ότι οι θέσεις ευθύνης στο προεδρείο πρέπει να διατεθούν ως εξής: η πρώτη δύναμη τον πρόεδρο, η δεύτερη το γραμματέα και ούτω καθεξής.

Οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ αναφέρθηκαν στις κρίσιμες συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι ιδιαίτερα τη στιγμή που υπογράφεται από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τη στήριξη και των υπόλοιπων κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΠΟΤΑΜΙ το 3ο μνημόνιο. Γι’ αυτό και από τώρα πρέπει να οργανωθεί ο αγώνας και οι διεκδικήσεις τους στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, παντού. Τόνισαν την αναγκαιότητα να συγκροτηθεί αντιπροσωπευτικό και αναλογικό προεδρείο, ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η Ομοσπονδία.

Η πρόταση μας δεν έγινε αποδεκτή από τις υπόλοιπες δυνάμεις. Οι ΣΥΝΕΚ/ΜΕΤΑ και η ΔΑΚΕ κατέθεσαν κείμενα σχεδόν πανομοιότυπα στα οποία αποτυπώνονταν η συμφωνία τους σε βασικές εκτιμήσεις για τις εξελίξεις και για τον προσανατολισμό του κινήματος, όπως ο "εκβιασμός της κυβέρνησης για την υπογραφή του 3ου μνημονίου". Βγάζουν λάδι δηλαδή τη συγκυβέρνηση που διαπραγματεύτηκε για το κεφάλαιο και όχι για το λαό, όπως αποδεικνύεται και απο τις δικές της προτάσεις προς τους θεσμούς που ήταν κι αυτές μνημόνιο.

Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ πρότειναν να σχηματιστεί «αγωνιστικό-προγραμματικό» προεδρείο απευθυνόμενοι προφανώς και στον κυβερνητικό-μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό τον τρόπο θέλησαν να ξεπλύνουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την έως τώρα σύμπλευση τους με το νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό. Έδιναν το αριστερό, ριζοσπαστικό προφίλ στα παιχνίδια της κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΟΟΣΑ, με τη στήριξη τους στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, με τις αυταπάτες που έσπερναν εδώ και ένα 6μηνο για τον ρόλο και το χαρακτήρα της «πρώτη φορά αριστερής» κυβέρνησης. Έριχναν στάχτη στα μάτια, υπονόμευαν την αντίσταση και την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων.

Μετά από ανούσιες αντιπαραθέσεις τελικά οι ΣΥΝΕΚ/ΜΕΤΑ και η ΔΑΚΕ πρότειναν αντιπροσωπευτικό προεδρείο με τουλάχιστον 3 παρατάξεις. Κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών όμως δεν είχαν κανένα πρόβλημα να μοιράσουν μεταξύ τους τις βασικές θέσεις του προεδρείου (πρόεδρος ΣΥΝΕΚ/ΜΕΤΑ, γραμματέας και ταμίας ΔΑΚΕ) και ν’ αφήσουν κενές τις υπόλοιπες.

Οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ ξεκαθάρισαν ότι δεν επιλέγουμε ούτε τον παλιό ούτε το νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό, έχουμε επιλέξει πλευρά: αταλάντευτα με το λαό ενάντια σε Ε.Ε. – κεφάλαιο και κυβερνήσεις του, για να διαγραφεί το χρέος και να πάρει ο λαός την οικονομία στα χέρια του και να διαφεντέψει το μέλλον του. Μέσα από το ΠΑΜΕ καθημερινά θα παλέψουμε για να οργανωθούν οι εργαζόμενοι στους τόπους δουλειάς και να περάσουν στην αντεπίθεση, για να γκρεμίσουν όλα τα μνημόνια και τα αφεντικά!

ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΤΩΣΑΜΕ! ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΛΑΕ!

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

17 Ιούλη 2015

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα