Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ «βάζουν πλάτη» στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας!

24/11/2020 - 22:13

ΟΤΑΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΑΛ «ΒΑΖΟΥΝ ΠΛΑΤΗ» ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Με τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε στις 5 Νοέμβρη με τις ψήφους ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, αποφασίστηκε η επανάληψη και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του αίσχους της αγοράς από το κράτος υπηρεσιών υγείας από τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Αντί της αναγκαίας επίταξης του ιδιωτικού τομέα της υγείας σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, τα αστικά κόμματα αποφάσισαν «σαν μια γροθιά» να «μπουκώσουν» με πακτωλό χρημάτων την παρασιτική καπιταλιστική δράση σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα. Και αυτό την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επικαλείται την «έλλειψη πόρων» όταν πρόκειται για μαζικά τεστ, για την αραίωση των Μέσων Μεταφοράς, για τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μείνουν ανοιχτά και ασφαλή τα σχολεία και να στηριχτεί η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.

Αυτή η επιλογή, μάλιστα, βαφτίζεται ορισμένες φορές προκλητικά και «επίταξη» του ιδιωτικού τομέα της υγείας επειδή οι καπιταλιστές της υγείας «υποχρεώνονται» να πουλήσουν πανάκριβα στο κράτος κλίνες ΜΕΘ και άλλες υπηρεσίας υγείας. Ακόμα θυμόμαστε την «επίταξη» του πρώτου κύματος όταν οι καπιταλιστές της υγείας «υποχρεώνονταν» να πουλάν σε περίπτωση ανάγκης στο κράτος την παροχή των κλινών ΜΕΘ σε τιμή διπλάσια της κανονικής (1.600 ευρώ ημερησίως αντί για 800)!

Για άλλη μία φορά, αποδεικνύεται η σύμπνοια των κομμάτων του «καπιταλιστικού τόξου» στην κρατική υποβοήθηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας σε όλους τους τομείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας προς όφελος του κεφαλαίου, γι’ αυτό και η κριτική τους περιορίζεται αναγκαστικά στο βαθμό ικανότητας του ενός ή του άλλου υπουργού ή του ίδιου του πρωθυπουργού. Αποκρύβουν ότι οι ιεραρχήσεις που αποτυπώνονται στην κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας αποτελούν αναγκαίο προϊόν ενός συστήματος που έχει για θεό του το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, γι' αυτό άλλωστε και υιοθετούνται από όλες τις κυβερνήσεις και σε όλες τις περιστάσεις.

Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι δεν μπορεί να κερδίζει και το κεφάλαιο και οι εργαζόμενοι. Ό,τι κερδίζει ο ένας, το χάνει ο άλλος. Τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών στον τομέα της υγείας τα πληρώνουν μέσω του προϋπολογισμού οι εργαζόμενοι, οι οποίοι σε όλες τις διεκδικήσεις τους αντιμετωπίζουν το επιχείρημα της «έλλειψης πόρων». Αλήθεια, τι θα παθαίναν οι καπιταλιστές της υγείας αν μειωνόντουσαν για ένα χρόνο τα –κυριολεκτικά- αιμοτοβαμμένα κέρδη τους;  Έτσι λειτουργεί, όμως, ο καπιταλισμός. 

Η από κοινού απόφαση των αστικών κομμάτων για αδρή στήριξη των καπιταλιστών της υγείας σε αυτές τις δύσκολες για το λαό ώρες αποτελεί άμεση συνέπεια της από κοινού αποδοχής της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της υγείας, δηλαδή της ικανοποίησης των υγειονομικών αναγκών του λαού με «μεζούρα» το πορτοφόλι.

Τα πρόσφατα παζάρια των κλινικαρχών της Θεσσαλονίκης με την κυβέρνηση για τους όρους πώλησης των υπηρεσιών υγείας στο κράτος αποδεικνύουν πόσο επιζήμια ήταν η θέση όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για δήθεν «αρμονική συνύπαρξη» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και πόσο τραγικά επίκαιρη είναι η ανάγκη για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας που να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες. Στο έδαφος αυτής της σύμπλευσης των αστικών κομμάτων και στην υγεία, ήταν πολύ λογική η πρόταση του Α. Τσίπρα προς τον Κ. Μητσοτάκη για το διορισμό «κοινού υπουργού υγείας». Τόσο μεγάλο είναι το χάσμα που χωρίζει τα αστικά κόμματα…

Δεν θα ανεχτούμε να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και αυτή την κρίση!

Απαιτούμε:

1) Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξή του στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών. Εξασφάλιση των αναγκαίων ΜΕΘ, των μαζικών δωρεάν τεστ, του δημόσιου ελέγχου σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας. Να  μη μετατραπεί το δημόσιο σύστημα Υγείας σε σύστημα της μίας νόσου. Να ξανανοίξουν αμέσως τα νοσοκομεία που έκλεισαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις καταργώντας περίπου 10.000 κλίνες.

2)  Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών.

3)  Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Άνοιγμα των σχολείων με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, με 15 παιδιά ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξασφάλιση του εξοπλισμού που απαιτείται για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όσο αυτή διαρκέσει.

4) Αποσυμφόρηση των Μέσων Μεταφοράς, με προσλήψεις προσωπικού και με επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων, που σήμερα βρίσκονται σε απραξία. 2.000 τουριστικά λεωφορεία «σκουριάζουν», ενώ μπορούν να ενταχθούν στο κεντρικό σχέδιο για τη βελτίωση των συγκοινωνιών.

5) Κανένας εργαζόμενος, άνεργος, επαγγελματίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα, γιατί πλέον δεν βρισκόμαστε ούτε καν στο Μάρτη, αλλά σε συνθήκες που έχουν συσσωρευτεί βάρη και συνέπειες από την προηγούμενη περίοδο.

6) Εδώ και τώρα να αποσυρθεί το νέο αντεργατικό έκτρωμα που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση και το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει 10ωρη εργασία χωρίς πληρωμή υπερωριών και περαιτέρω εμπόδια στην απεργιακή πάλη.

 

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ\

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΤΗΣ 26ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΗ

20/11/2020

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα