Εκπαιδευτικοί στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

ΟΙΕΛΕ: Μια ηχηρή απουσία από τον αγώνα για την υγεία και τη δουλειά με δικαιώματα

24/11/2020 - 21:45

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ

ΟΙΕΛΕ: Μια ηχηρή απουσία από τον αγώνα για την υγεία και τη δουλειά με δικαιώματα

Συνεδρίασε σήμερα, σε τηλεδιάσκεψη, το Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ για να πάρει θέση απέναντι στην πρόταση της ΑΣΚΙΕ για τη λήψη απόφασης συμμετοχής της Ομοσπονδίας  στην απεργία που έχουν ήδη κηρύξει πλήθος Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Σωματείων σε όλη τη χώρα για  την 26η Νοέμβρη. Η πρόταση του ΠΑΜΕ απορρίφθηκε ...μετ΄ επαίνων από τους εκπροσώπους της πλειοψηφούσας παράταξης.

Συνάδελφοι, παρά τις διαφωνίες και τη σκληρή αντιπαράθεση που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μας με την ηγεσία της Ομοσπονδίας, ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα φτάσει στο σημείο να δηλώσει απούσα από την πιο κρίσιμη απεργιακή μάχη των τελευταίων ετών.

Συνάδελφοι, σκεφτείτε:

- Εν μέσω της χειρότερης φάσης της πανδημίας στη χώρα μας, με 100 νεκρούς ημερησίως, η κυβέρνηση με απύθμενο θράσος καταθέτει προϋπολογισμό για το 2021 με περικομμένες κατά 600.000.000 ευρώ τις δαπάνες για την Υγεία, ενώ με στοιχεία του ΟΟΣΑ βρισκόμαστε στην προτελευταία θέση σε όλη την ΕΕ σε δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας! Το κυβερνητικό μήνυμα είναι σαφές: Δεν δίνουν φράγκο για την υγειονομική κρίση. Δεν κάνουν βήμα πίσω στην πορεία διάλυσης της δημόσιας Υγείας, που έχουν από χρόνια χαράξει. Μας κουνάνε συνεχώς το δάχτυλο μετακυλίοντας τις δικές τους ευθύνες στους πολίτες, επαναλαμβάνοντας ξεδιάντροπα την ευτελισμένη πλέον έννοια της “ατομικής ευθύνης”

- Βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και η κυβέρνηση με τη λογική “βρήκαμε παπά, να θάψουμε πεντ΄ έξι” ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο με το οποίο θεσπίζεται η δωρεάν εργασία με πλήρως απελευθερωμένες και απλήρωτες υπερωρίες, πράγμα που θα αξιοποιήσουν οι εργοδότες στα ΦΜΕ και τα ΚΞΓ, για να πάνε ακόμα πιο κάτω το εργασιακό καθεστώς των συναδέλφων που εργάζονται σε αυτούς τους χώρους. Ταυτόχρονα, προωθείται η κατ΄ ουσίαν κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία και η ακύρωση της συνδικαλιστικής δράσης.

- Στην ίδια λογική έχει ψηφίσει από το καλοκαίρι έναν σφαγιαστικό νόμο για τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία. Προφανώς πιστεύουν ότι μπορούν να περάσουν τα πάντα χωρίς την παραμικρή αντίδραση.

- Ζούμε καθημερινά την προσπάθεια υπουργείου και εργοδοτών να πουλήσουν το παραμύθι της τηλεκπαίδευσης που κυλάει “απρόσκοπτα”, μετά από δύο μήνες διά ζώσης μαθήματος χωρίς τη λήψη ουσιαστικών μέτρων ασφάλειας, όπως τα ολιγομελή τμήματα. Όσοι αναλώνουμε καθημερινά ατελείωτες και απλήρωτες ώρες εργασίας για την τηλεκπαίδευση, καταλαβαίνουμε τι σημαίνει εντατικοποίηση της δουλειάς μέχρις εσχάτων. Ιδιαίτερα στα Δημοτικά σχολεία, με την ανοχή του Υπουργείου, παραβιάζεται το νόμιμο ωράριο της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, καθώς 6χρονα παιδιά αναγκάζονται επί ώρες να παρακολουθούν τηλεμαθήματα με υποχρέωση παρακολούθησης 40λεπτης αντί της 30λεπτης διδακτικής ώρας, πρακτική που συνιστά παιδαγωγικό έγκλημα.

Η “ηθική συμπαράσταση” που δηλώνει η Ομοσπονδία δεν είναι τίποτα άλλο παρά άρνηση της συμμετοχής της στην απεργία. Είναι μία κρίσιμη μάχη αυτή της Πέμπτης και η απουσία της ΟΙΕΛΕ από αυτήν δεν μπορεί παρά να καταγγελθεί ως απαράδεκτη και υπονομευτική για μια πολύ δύσκολη απεργία. Οι διωτικοί εκπαιδευτικοί που θα απεργήσουν την Πέμπτη σε όλη την Ελλάδα νιώθουν ότι δεν έχουν τη στήριξη της Ομοσπονδίας τους απέναντι στην εργοδοσία που δείχνει όλο και πιο απειλητικά τα δόντια της και την κυβερνητική επίθεση που εξελίσσεται με όλο και μεγαλύτερη ένταση.

Από το καλοκαίρι η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει μέσω αναρτήσεων τη διαχείριση του Υπουργείου Παιδείας. Τι νόημα έχουν αυτές οι καταγγελίες αν δεν μετουσιώνονται σε πράξη αντίστασης; Αν δεν απεργήσουμε τώρα που δεχόμαστε ολομέτωπη και ύπουλη επίθεση από κυβέρνηση και εργοδοσία, πότε θα απεργήσουμε; Τον Αύγουστο μας είπαν "αργότερα". Σήμερα με την κατάσταση στο μη περαιτέρω, πάλι μας λένε "αργότερα". Αγαπητοί συνάδελφοι της Ενότητας,  αργότερα θα είναι αργά.

Δεν προχωράμε, επί του παρόντος, σε περαιτέρω κρίσεις για τη στάση που υιοθέτησε η ΟΙΕΛΕ, καλούμε όμως τους συναδέλφους να προβληματιστούν και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Μπροστά μας έχουμε τον απεργιακό αγώνα. Σε τρείς μέρες, στις 26 Νοέμβρη, έχουμε μια απάντηση να δώσουμε σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να νομοθετούν εις βάρος μας και να μας ακυρώνουν ως εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς.

Και κάτι τελευταίο: Την Πέμπτη θα κάνουμε το καλύτερο μάθημα εξ αποστάσεως με την αποχή μας από το μάθημα. Θα στείλουμε στους μαθητές μας, που δεν θα μας δουν στις οθόνες τους, το μήνυμα ότι η ευθύνη δεν είναι φτηνή προπαγανδιστική ατάκα. Η ευθύνη αναλαμβάνεται με αγώνα. Αγωνιζόμαστε, γιατί νιώθουμε την ευθύνη μας απέναντί τους. Την πραγματική ευθύνη. Του δασκάλου και του εργαζόμενου.

Όλοι στη μάχη! Όλοι στην απεργία!

Αθήνα, 23 Νοέμβρη 2020

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα