ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ : Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο διάλυσης της εκπαίδευσης

10/09/2010 - 10:58
Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη «Διά Βίου Μάθηση», με το οποίο στην ουσία αντικαθίσταται η εκπαίδευση όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα με ένα σύστημα «δεξιοτήτων και κατάρτισης», προκειμένου οι νέοι στη συνέχεια χωρίς δικαιώματα να παραδίδονται στα νύχια των εργοδοτών.
Η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, στην ομιλία της, ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο κάνει πράξη τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ «που θέτει ως κυρίαρχη προτεραιότητα σε όλα τα πεδία - στην εκπαίδευση, στην οικονομία, στην εργασία και φυσικά στην κοινωνία - τη διά βίου μάθηση». Δηλαδή, παραδέχτηκε ότι η αρπακολλατζίδικη κατάρτιση θα έχει μεγαλύτερη σημασία και προτεραιότητα από το κανονικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η υπουργός είπε ακόμα ότι στο χώρο της «μη τυπικής εκπαίδευσης» υπάρχει δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, προσθέτοντας ότι «δε θα έχουμε άλλους κανόνες λειτουργίας για τα δημόσια και άλλους για τα ιδιωτικά».

Απευθυνόμενη δε στον εισηγητή του ΚΚΕ Γ. Ζιώγα, ισχυρίστηκε ότι το ΚΚΕ δεν το ενδιαφέρει καθόλου η συνεχής εξέλιξη των εργαζομένων και το γεγονός ότι στην πορεία του ο εργαζόμενος θα πρέπει να αλλάξει επαγγελματικό «στάτους» και να αποκτά νέα προσόντα τα οποία θα αναγνωρίζονται και θα πιστοποιούνται.

Ο Γ. Ζιώγας στην παρέμβασή του απάντησε ξεκάθαρα στην υπουργό τονίζοντας: «Στο γιατί καταγγέλλει το ΚΚΕ το νομοσχέδιο η απάντηση δίνεται από την ίδια τη ζωή. Οι εργατικές οικογένειες, οι αγροτικές, οι οικογένειες των ανέργων και των αυτοαπασχολουμένων βλέπουν ποιος είναι με ποιον, ποιος υπηρετεί με συνέπεια αυτό το σάπιο σύστημα και ποιοι είναι αυτοί που παλεύουν να ανοίξει ο άλλος δρόμος, ποια είναι η πολιτική δύναμη που παλεύει για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, ώστε να παίξει αυτή τον ιστορικό της ρόλο». Αναφερόμενος στην επιμόρφωση είπε ότι αυτή δίνεται από ιδιώτες «επί χρήμασι», προκειμένου να αυξηθεί ο βαθμός εκμετάλλευσης και να φτωχύνει ακόμα περισσότερο η εργατική δύναμη και να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Η θέση μας, είπε, για την επιμόρφωση είναι ότι αυτή πρέπει να παρέχεται από πανεπιστημιακά τμήματα και δημόσιες επαγγελματικές σχολές, όπου ο επιμορφωνόμενος θα απολαμβάνει πλήρως τις αποδοχές του και όλα τα ασφαλιστικά και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα για όσο διάστημα θα επιμορφώνεται. Αντίθετα, συνέχισε, η κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από το νομοσχέδιο, έχει ως οδηγό την υλοποίηση της Στρατηγικής της Λισαβόνας που σημαίνει αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και φτωχότερη εργατική δύναμη.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα