ΠΑΜΕ

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη (video - φώτο)

10/06/2021 - 21:25

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη (video - φώτο)

Από το βήμα της συγκέντρωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Νιβορλής, αναπληρωτής ΓΓ της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (δείτε βίντεο εδώ) και στη συνέχεια ο Τάσος Παπαδόπουλος, γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής του ΑΠΘ, που μεταξύ άλλων τόνισε γιατη δράση των φοιτητικών συλλόγων: «Απέναντι στην ολόπλευρη επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα και στις ζωές μας, με το ένα νομοσχέδιο να διαδέχεται το άλλο η κυβέρνηση προσπάθησε να αξιοποιήσει την πανδημία για να μας βρει ανοργάνωτους. Δεν το πέτυχε όμως. Από την πρώτη στιγμή τους χαλάσαμε τα σχέδια, προτάξαμε τον αγώνα με επίκεντρο τις ανάγκες και τα όνειρα μας. Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθούμε και τώρα». (δείτε βίντεο εδώ και διαβάστε εδώ ολόκληρο το χαιρετισμό του).

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Θανάση Κουτσουρά, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, που μεταξύ άλλων χαρακτήρισε σπουδαία νίκη το γεγονός «πως με τη δική μας δράση δεν μάσησαν οι εργαζόμενοι από το περιτύλιγμα που έβαλε η κυβέρνηση στην ταφόπλακα των δικαιωμάτων μας. Όλο και περισσότεροι πλέον ξέρουν πως αυτό που ο Χατζηδάκης ονομάζει ελευθερία στον εργάσιμο χρόνο, είναι σκλαβιά 24ώρες το 24ωρο για τον εργαζόμενο. Η 4ωρη εργασία είναι 10ώρα για βδομάδες χωρίς ξεκούραση. Το δικαίωμα στην εργασία είναι η απαγόρευση στο δικαίωμα για διεκδίκηση. Και αυτό είναι το μεγάλο μας καθήκον! Οι εργαζόμενοι να μάθουν από τα σωματεία τους τι πραγματικά τους περιμένει. Τα ίδια τα σωματεία να μετατραπούν σε οργανωτές της απάντησης μας, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε χώρο δουλειάς. Για να δείξουμε στην εργοδοσία πως καλά κάνει και φοβάται την οργανωμένη αντίδραση της εργατικής τάξης. Για να ανοίξουμε το δρόμο του αγώνα στους συναδέλφους μας που προβληματίζονται, ανησυχούν, αλλά ακόμα φοβούνται να κάνουν το βήμα της οργάνωσης στο σωματείο τους. Ιδιαίτερα στους νέους εργαζόμενους, σε αυτούς που μπήκαν στη δουλειά με τα δικαιώματά τους ήδη κουτσουρεμένα. Που έχουν ζήσει στην καμπούρα τους τι σημαίνει δουλειά την Κυριακή, χωρίς ανάσα». Και ξεκαθάρισε ότι «όσο η κυβέρνηση μαζί με τους συμμάχους της θα επιμένει για την ψήφιση του νομοσχεδίου , τόσο η εργατική τάξη και τα σωματεία της θα δυναμώνουν τον αγώνα». (Δείτε βίντεο εδώ και διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του)

Μετά τη συγκέντρωση ξεκίνησε πορεία στους δρόμους της πόλης και τον δρόμο άνοιγαν μπροστά εργαζόμενοι διανομείς με τα μηχανάκια τους και το πανό του ΣΕΤΕΠΕ. (Δείτε βίντεο εδώ)

Η πορεία, από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων, ενώ με επιτυχία δόθηκε από το πρωί η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας από τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ και μαζική συμμετοχή στην απεργία σημειώνεται σε πολλούς κλάδους. 

Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα κυριάρχησαν όταν η πορεία πέρασε μπροστά από το Αμερικάνικο προξενείο. Οι εργαζόμενοι με παλμό, φωνάζοντας διαρκώς συνθήματα κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Έξω από το υπουργείο, παίρνοντας τον λόγο ο Δημήτρης Μπελόπουλος, Γραμματέας της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, κάλεσε τα σωματεία να συνεδριάσουν και να πάρουν αποφάσεις για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα, με νέα απεργία στις 16 του Ιούνη, κάνοντας ξεκάθαρο σε κυβέρνηση και εργοδότες ότι τα σχέδιά τους για το τσάκισμα των εργαζομένων δεν θα περάσει έτσι εύκολα.

Βασική Κατηγορία: 

Στιγμιότυπα από την απεργιακή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΚΑΙ ΚΛΙΚΑΚΩΣΗ

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα