ΣΕΠΕ "Ρόζα Ιμβριώτη"

Με συλλήψεις και πρόστιμα «τίμησε» η αστυνομία κι η κυβέρνηση την παγκόσμια μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

04/12/2020 - 00:58

Ψήφισμα: Με συλλήψεις και πρόστιμα «τίμησε» η αστυνομία κι η κυβέρνηση την παγκόσμια μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Η φετινή «παγκόσμια μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών», στην Ελλάδα του 2020, τιμήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία και το κράτος με 14 προσαγωγές, 11 συλλήψεις και πρόστιμα σε γυναίκες που έκαναν δράση για τη μέρα αυτή. Επί 5 ώρες κρατήθηκαν στο ΑΤ Συντάγματος και στο Α.Τ Ακρόπολης, χωρίς να τους έχει δοθεί καμιά εξήγηση για το λόγο κράτησης.

Είναι τουλάχιστον ειρωνεία το μήνυμα Χρυσοχοΐδη για την Ημέρα «η σιωπή είναι ανοχή και η ανοχή τρέφει τη βία. Δεν φταίνε τα θύματα για τη σιωπή. Εμείς θα τους δώσουμε τη φωνή τους». Η αστυνομία της οποίας προΐσταται υλοποίησε το ακριβώς αντίθετο, δείχνοντας ότι το κράτος επί κυβέρνησης της ΝΔ (όπως και των προηγούμενων που δεν άλλαξαν τίποτα προς όφελος των εργαζομένων γυναικών) δεν αποτελεί στήριγμα των κακοποιημένων ούτε έχει την πρόθεση να βοηθήσει καμιά γυναίκα, είτε αγωνίζεται στο δρόμο και τη δουλειά, είτε κακοποιείται στη σφαίρα του «ιδιωτικού άβατου» του σπιτιού.

Στις γυναίκες της δουλειάς ζητείται να αφιερώσουν τη ζωή τους για την πολύπλευρη στήριξη της οικογένειας, φτάνοντας, σε πολλές περιπτώσεις να γίνονται κυριολεκτικά θυσία με τραγική κατάληξη. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ένα χρόνο 16.700.000 γυναίκες κακοποιήθηκαν ή δέχθηκαν σεξουαλική βία, ενώ στην Ελλάδα οι γυναικοκτονίες έρχονται με σταθερό ρυθμό στην επικαιρότητα. Η καραντίνα δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες κλείνοντας κακοποιημένες γυναίκες και κακοποιητές στο ίδιο σπίτι.

Η κυβέρνηση του υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη, με το πρόσχημα της πανδημίας επιδιώκει να φιμώσει οποιαδήποτε φωνή προσπαθεί να αντισταθεί σε μια κοινωνία που βυθίζεται όλο και περισσότερο στο σκοτάδι. Μετά τις καθολικές απαγορεύσεις συναθροίσεων και  τα όργια της καταστολής, ήρθε και η επίθεση στο γυναικείο κίνημα. Και μάλιστα σε μια ημέρα ορόσημο για τα δικαιώματα των γυναικών.

Οι περιορισμένες ΜΕΘ, οι πετσοκομμένοι πόροι στο φετινό προϋπολογισμό για τη Δημόσια Υγεία, η μειωμένη προστασία της υγείας σε κάθε χώρο δουλειάς, η ελαχιστοποιημένη φροντίδα για την υγειονομική ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία συνοδεύονται και από περιορισμό της ελευθερίας της εργαζόμενης κοινωνίας, καταστολή, τρομοκράτηση, πρόστιμα, απόπειρα του κράτους να ελέγξει τα συνδικάτα και τους αγώνες τους, απαγόρευση κάθε συλλογικής διαμαρτυρίας. Γιατί η κυβέρνηση ξέρει πως ξέρουμε και δεν μπορεί να μας  κοροϊδεύει.

O Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ  «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» καταγγέλλει το όργιο καταστολής και κρατικού αυταρχισμού, που δέχτηκαν οι συλληφθείσες.

Ο Σύλλογός μας στηρίζει τον δίκαιο αγώνα το ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, με το οποίο έχουμε κοινούς αγώνες ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Θυμίζουμε την καμπάνια με την ΟΓΕ για τα δικαιώματα των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών καθώς και τις κοινές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις, που κάνουμε μαζί σχεδόν κάθε χρόνο για την ισοτιμία των γυναικών κοντά στην 8η Μάρτη. Οι διακρίσεις και η βία κατά των γυναικών έχουν καταρχήν ταξική προέλευση σε μια ταξική κοινωνία, γι’ αυτό παλεύουμε αταλάντευτα για μια μόρφωση, ζωή και δουλειά με δικαιώματα για γυναίκες και άντρες. Μέσα από αυτήν την πάλη και σε αυτήν την προοπτική μπορεί να σταματήσει και η ταξική αλλά και η φυλετική βία κατά των γυναικών. Άρα συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στα αντεργατικά και αντισυνδικαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης και σπάμε στην πράξη την καταστολή, όπως κάναμε στις 17/11 και 26/11.

Απαιτούμε:  

  • Να καταργηθούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε  όλες στις αγωνίστριες  και τους αγωνιστές. Να αρθούν όλες οι κατηγορίες και να ακυρωθεί η παραπομπή τους σε δίκη.

Το ΔΣ

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα