Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Με αφορμή τα κρούσματα στο 2ο ΓΕΛ Καισαριανής

16/09/2020 - 22:49

ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Με αφορμή τα κρούσματα στο 2ο ΓΕΛ Καισαριανής

Από την αρχή της πανδημίας την άνοιξη και στη συνέχεια το καλοκαίρι, πριν ανοίξουν τα σχολεία, η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Τα κρούσματα στο 2ο Λύκειο της Καισαριανής, όπως και σε άλλα σχολεία, επιβεβαιώνουν ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο αδιαφορούν για τους όρους με τους οποίους άνοιξαν και λειτουργούν τα σχολεία. Δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο.

Συγκεκριμένα στο 2ο ΓΕΛ Καισαριανής ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Τη Δευτέρα, 14/9, διαγνώστηκε και το δεύτερο κρούσμα. Ο ΕΟΔΥ το μόνο που συνέστησε ήταν προσοχή, τήρηση των μέτρων και διενέργεια τεστ στις στενές επαφές των κρουσμάτων.

Ο ίδιος ο ΕΟΔΥ δεν ανέλαβε κανέναν έλεγχο. Ακόμα και για το ποιος θα κάνει τεστ και που θα το κάνει. Τα επέρριψε όλα στην ατομική ευθύνη. Συνάδελφοι που ανήκουν οι ίδιοι σε ευπαθείς ομάδες, ή φροντίζουν στην καθημερινότητά τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, έσπευσαν να κάνουν το τεστ με δικά τους έξοδα.

Μόλις σήμερα Τετάρτη, μετά από τρεις μέρες λειτουργίας του σχολείου με μαθητές, το Υπουργείο το μόνο μέτρο που παίρνει είναι το κλείσιμο του σχολείου για 10 ημέρες. Επίσης, μόλις σήμερα ο Δήμος ζήτησε λίστα με τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο σχολείο προκειμένου να προβεί σε ενέργειες για το τεστ, ενώ ήδη πολλοί εκπαιδευτικοί το έχουν κάνει με δικά τους έξοδα και ευθύνη, όπως αναφέρθηκε. Μάλιστα αν δεν υπήρχε η διαρκής πίεση από εκπαιδευτικούς και γονείς είναι πολύ αμφίβολο αν θα γινόταν κι αυτό.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα σχολείο που δεν διαφέρει σε τίποτα από τα υπόλοιπα. Έχει τα ίδια πολυπληθή τμήματα και αντιμετωπίζει την ίδια άτεγκτη στάση διοίκησης και κυβέρνησης στο σπάσιμο των τμημάτων, όπως τα περισσότερα σχολεία στην Ελλάδα. Η καθαριότητα στηρίζεται στο φιλότιμο και τον υπερβάλοντα ζήλο των εργαζομένων, οι περισσότεροι των οποίων δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Τα δημοσιευμένα πρωτόκολλα συνθλίβονται κάτω από το βάρος της απάνθρωπης λογικής του κόστους.

Σε συνάντηση της ΕΛΜΕ και εκπροσώπων γονέων με το Διευθυντή της ΔΔΕ Α΄ Αθήνας το μόνο που ακούστηκε απέναντι στο αίτημα για σπάσιμο των τμημάτων ήταν ότι αυτό δεν προβλέπεται και με μόνιμη επωδό «ό,τι λέει ο ΕΟΔΥ». Να σημειωθεί ότι σε όλα τα σχολεία της ΕΛΜΕ για τα οποία έγινε αίτημα για σπάσιμο των τμημάτων υπάρχουν κενές αίθουσες που μένουν αναξιοποίητες. Άρα το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν οι αίθουσες για να γίνουν τα μικρότερα τμήματα είναι απλώς προφάσεις εν αμαρτίαις μιας πολιτικής που δεν σκοπεύει να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες των σχολείων. Όλα τα προηγούμενα χρόνια παλεύαμε για τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα για παιδαγωγικούς λόγους. Σήμερα το αίτημα αυτό είναι πιο ώριμο και απαραίτητο από ποτέ και για λόγους επιβίωσης.

Ακόμα και μπροστά στις δύσκολες συνθήκες, ακόμα και σε αυτή τη συγκυρία που αυξάνονται τα κρούσματα στα σχολεία απειλώντας την υγεία των εκπαιδευτικών, των παιδιών και των οικογενειών τους, δεν πρόκειται να κερδίσουμε το παραμικρό μέτρο προστασίας αν δεν εντείνουμε την πίεση και τον αγώνα μας. Όλοι οι αρμόδιοι, από την κυβέρνηση και το Υπουργείο ως τον Προϊστάμενο της ΔΔΕ, αντιμετωπίζουν τον εκπαιδευτικό σαν αναλώσιμο. Αν δεν αγωνιστούμε εμείς για την ασφαλή λειτουργία του σχολείου η κατάσταση θα γίνεται ακόμα πιο εκρηκτική.

Παλεύουμε για:

 • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί τους 15, το πολύ, μαθητές ανά τμήμα.
 • Εδώ και τώρα να γίνει Β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών, για όλα τα κενά σε  όλες τις ειδικότητες, χωρίς αποκλεισμούς από τους πίνακες.
 • Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Κατάργηση εδώ και τώρα του απαράδεκτου θεσμού των ΑΜΩ και των 3μηνιαίων αναπληρωτών. Κατάργηση του ν. 4692/20 της Κεραμέως και του νόμου Γαβρόγλου.
 • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου. Κανένας αποκλεισμός μετανάστη/ριας.
 • Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων με το αντίστοιχο προσωπικό συνοδείας και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο, χωρίς να απαιτείται η συνοδεία συγγενικού προσώπου.
 • Ουσιαστική προστασία των συναδέλφων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
 • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την επαρκή προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κλπ.)
 • Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
 • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.

Η υγεία των μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών δεν είναι εμπόρευμα, είναι ανεκτίμητο δικαίωμα και θα το υπερασπιστούμε. Τώρα είναι η ώρα εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές να διεκδικήσουμε αποφασιστικά τους όρους και τις προϋποθέσεις ανοίγματος των σχολείων. Να αναλάβει η κυβέρνηση την κρατική ευθύνη!

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας σε συνεργασία με το μαθητικό και γονεϊκό κίνημα με:

 • Συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμτης, 17 Σεπτεμβρίου, 6:30μμ στα προπύλαια, για διεκδίκηση ενός ασφαλούς σχολείου
 • 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη (21-25/9).

Καισαριανή, 16 Σεπτεμβρίου 2020

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα