ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ : Επιδιώκει «ορθολογική κατανομή» των δημόσιων υπαλλήλων. Νέα απογραφή με στόχο την ευρεία ανακατανομή του προσωπικού θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Εσωτερικών

28/12/2010 - 16:29
«Σχέδιο Καλλικράτης» και στο Δημόσιο τίθεται σε εφαρμογή από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο των απαιτήσεων του μνημονίου για δραστική συμπίεση του κόστους λειτουργίας του κράτους. Ετσι, παράλληλα με την προετοιμασία για θέσπιση και εφαρμογή του νέου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους, το υπουργείο Εσωτερικών προετοιμάζεται να προχωρήσει και σε ανακατανομή του προσωπικού. Σε πρώτη φάση - και ύστερα από την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων που έγινε το καλοκαίρι - το υπουργείο Εσωτερικών, με χθεσινή εγκύκλιο του υπουργού Γ. Ραγκούση, επιχειρεί μέχρι τις 10 Φλεβάρη να έχει στα χέρια του νέα καταγραφή προσωπικού, ειδικοτήτων και κλάδων, καθώς και του βαθμού απασχόλησης όλων των υπαλλήλων στο Δημόσιο. Στην εγκύκλιο - που απεστάλη στα υπουργεία, στα ΝΠΔΔ και στις ανεξάρτητες αρχές - σημειώνεται ότι η εν λόγω δεύτερη απογραφή γίνεται γιατί «είναι γνωστό ότι στις δημόσιες υπηρεσίες παρατηρείται, σε ευρεία έκταση, το φαινόμενο της μη ορθολογικής κατανομής του προσωπικού. Συγκεκριμένα, αφ' ενός σε ορισμένες επιτελικές υπηρεσίες απασχολείται υπερβολικά μεγάλος αριθμός υπαλλήλων χωρίς αυξημένα τυπικά προσόντα, που είναι, όμως, απαραίτητα αφού οι αρμοδιότητες των επιτελικών υπηρεσιών απαιτούν για την άσκησή τους εξειδικευμένο προσωπικό και αφ' ετέρου σε μη επιτελικές υπηρεσίες παρατηρείται έλλειψη του προσωπικού που είναι αναγκαίο για την καθημερινή διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών. Η πραγματικότητα αυτή πρέπει να αλλάξει με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους».

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΣ με τη δεύτερη απογραφή «αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη βέλτιστη αξιοποίηση του πολιτικού προσωπικού της δημόσιας διοίκησης με βάση τα προσόντα του, λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία προσλήψεων λόγω της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα», πράγμα που σημαίνει ότι μετά τη συγκέντρωση των στοιχείων θα ξεκινήσει μια ευρείας κλίμακας ανακατανομή του υπαλληλικού προσωπικού που εργάζεται στο δημόσιο τομέα, ενώ άγνωστο παραμένει το τι θα συμβεί μ' εκείνους τους υπαλλήλους, που ο λογαριασμός, ενδεχομένως, θα βγάλει ως πλεονάζον προσωπικό. Στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος, ενώ όλες οι πληροφορίες μιλούν ακόμη και για απολύσεις, αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο.

Πάντως για την υλοποίηση της δεύτερης απογραφής - και μέχρι τις 10 Φλεβάρη - το ΥΠΕΣ θα οργανώσει ενημερωτικές συναντήσεις με τα στελέχη του Δημοσίου στις 11, 18 και 28 Γενάρη, ενώ θα σταλεί νέα ενημερωτική εγκύκλιος με αναλυτικές οδηγίες για την περαιτέρω διαδικασία συλλογής των στοιχείων.

Περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος ενδέχεται να δώσει σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών στη συνάντηση που θα έχει με τους δημοσιογράφους.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα