ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ : Ανατροπές χωρίς τέλος και μέτρα μόνιμου χαρακτήρα

20/02/2011 - 12:11

Το αντιδραστικό χρονοδιάγραμμα των επόμενων μηνών πρέπει να σημάνει συναγερμό για το λαό, μπροστά στην πανεργατική απεργία της Τετάρτης με το ΠΑΜΕ

Νέες σαρωτικές ανατροπές σε βάρος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων βρίσκονται επί θύραις, όπως προκύπτει τόσο απ' το επικαιροποιημένο μνημόνιο κυβέρνησης - τρόικας, όσο κι απ' το Κείμενο Συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τις συνεδριάσεις του ΕΚΟΦΙΝ και του Γιούρογκρουπ στις αρχές της περασμένης βδομάδας.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δηλώνει σε όλους τους τόνους την αποφασιστικότητά της για γενικευμένη εκποίηση του δημόσιου πλούτου και προσπαθεί να κρύψει αυτήν τη στρατηγική της επιλογή πίσω από δήθεν διαφωνίες και λεονταρισμούς προς την τρόικα, όχι για το περιεχόμενο των συναποφάσεων, που είναι δεδομένο, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο αυτές θα σερβίρονται στο λαό!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προπαγανδιστική επιχείρηση των αστικών επιτελείων να παρουσιάσουν την κυβέρνηση σαν ενοχλημένη δήθεν από τη «συμπεριφορά» της τρόικας, σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα, όπως παραδέχτηκαν τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι εκπρόσωποι της τρόικας, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι βγαλμένο από τη «σάρκα» της φιλομονοπωλιακής στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως και η ΝΔ, σαν κόμματα του κεφαλαίου, αναγνωρίζουν στην εμπορευματοποίηση της γης και στην παράδοση της δημόσιας περιουσίας στους ιδιώτες έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του καπιταλισμού.

Πλευρά αυτής της στρατηγικής είναι και η εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι ετοιμάζεται να φέρει νόμο, με τον οποίο θα κατοχυρώνεται ότι η δημόσια γη δεν πουλιέται. Πρόκειται για κοροϊδία ολκής. Το κεφάλαιο κάνει μπίζνες με τον πλούτο του λαού εδώ και χρόνια, με παραχωρητήρια διάρκειας από 40 έως και 99 χρόνια (!). Το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και τώρα και μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερη βουλιμία.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μόλις πριν από δύο μήνες, στις 15 Δεκέμβρη 2010, συνεδρίασε η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, η οποία, όπως επίσημα ανακοινώθηκε, αποφάσισε να βγουν κατά προτεραιότητα «στο σφυρί» 14 ακίνητα του Δημοσίου, συνολικής έκτασης μερικών χιλιάδων στρεμμάτων, με κυριότερο το φιλέτο του Ελληνικού, 5.500 στρέμματα του οποίου παραχωρούνται σε ιδιώτες.

Διαγωνισμούς για την εκποίηση δημόσιας περιουσίας διενεργεί ήδη και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), η οποία, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, διαχειρίζεται δημόσια ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 272 δισ. ευρώ, ενώ σε άλλα 25 με 30 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των ακινήτων των άλλων δημόσιων οργανισμών.

Μέσα και από αυτές τις εξελίξεις, επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ ότι η γη πρέπει να αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία, που στο πλαίσιο μιας λαϊκής εξουσίας θα υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες του λαού σε στέγαση, ψυχαγωγία, αναψυχή, εκπαίδευση, αθλητισμό κ.ο.κ.

Τα πάντα στο κεφάλαιο

Εξίσου ξεκάθαρη είναι η στρατηγική της κυβέρνησης και στο ζήτημα της παραπέρα ιδιωτικοποίησης στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων και τομέων της παραγωγής. Το πρόγραμμα, που έχει ήδη εκπονήσει, περιλαμβάνει την πώληση σημαντικού πακέτου μετοχών ή και ολόκληρης της συμμετοχής του Δημοσίου σε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας. Επίσης, στους άμεσους σχεδιασμούς είναι να παραχωρηθούν σε ιδιώτες τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα εμπορευματικά κέντρα του ΟΣΕ σε Θριάσιο και Θεσσαλονίκη, οι νέοι αυτοκινητόδρομοι της Αττικής και οι Οδικοί Αξονες της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων για φέτος προβλέπει έσοδα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, ενώ το χρονοδιάγραμμα της εκποίησης περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων:

  • Πώληση του 49% του Καζίνου Πάρνηθας σε στρατηγικό επενδυτή το δεύτερο τρίμηνο του έτους με στόχο έσοδα 120-150 εκατ. ευρώ.
  • Παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών το δεύτερο τρίμηνο για την είσπραξη 200-300 εκατ. ευρώ.
  • Συμβάσεις παραχώρησης για το φάσμα συχνοτήτων στο τρίτο τρίμηνο για έσοδα 250-300 εκατ. ευρώ.
  • Πώληση σε στρατηγικό επενδυτή ποσοστού από το 99,8% που κατέχει το Δημόσιο στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.
  • Πώληση ποσοστού 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε στρατηγικό επενδυτή το τέταρτο τρίμηνο.
  • Πώληση του 55,19% της ΛΑΡΚΟ σε στρατηγικό επενδυτή το τέταρτο τρίμηνο.
  • Πώληση ποσοστού της ΔΕΠΑ στο τέταρτο τρίμηνο.
  • Συμβάσεις παραχώρησης στην Εγνατία Οδό το τέταρτο τρίμηνο.

Για τη διευκόλυνση μάλιστα της κυβέρνησης να προωθήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα τη στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε στα μέσα της εβδομάδας να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με την κατηγορία ότι η ισχύουσα εθνική νομοθεσία για τη συμμετοχή ιδιωτών σε στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις περιορίζεται με νόμο στο 20% και αντίκειται έτσι στις συμφωνίες και τις στρατηγικές της ΕΕ περί ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων και ολοκλήρωση της εσωτερικής καπιταλιστικής αγοράς.

Χτύπημα στην καρδιά των δικαιωμάτων

Σε κάθε περίπτωση, η κακόγουστη παράσταση που έστησαν με μοιρασμένους ρόλους η τρόικα, η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί τους για τον αποπροσανατολισμό και το χτύπημα του λαού δεν μπορεί να επισκιάσει το νέο βάρβαρο πακέτο μέτρων που όλοι μαζί συμφώνησαν να φορτώσουν στις πλάτες του λαού το επόμενο τετράμηνο, για να αιματοδοτούνται τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Στόχος τους είναι να αφαιμάξουν από το λαό ακόμα 70 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα:

1) Να επιταχύνει μέχρι τα τέλη Μάη τη γενικευμένη εφαρμογή του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, με στόχο να γίνουν μεγάλες περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Βάσει του επικαιροποιημένου μνημονίου, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε «διορθωτικές διατάξεις» μέχρι τον Ιούλη, εξέλιξη που ισοδυναμεί με την ψήφιση νέου αντεργατικού νομοσχεδίου.

2) Να επιβάλει επιπλέον βάρβαρα μέτρα ύψους 19 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ για την περίοδο 2012-2014.

3) Να εφαρμόσει νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές, βάζοντας στο στόχαστρο τα επικουρικά ταμεία και τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

4) Να προχωρήσει σε μαζική εκποίηση της κινητής και ακίνητης δημόσιας περιουσίας (επιχειρήσεις, λιμάνια, γη, παραλίες, αεροδρόμια, κρατικές μετοχές κ.ά.) με στόχο την είσπραξη 50 δισ. ευρώ ως το 2015. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, από το πρόγραμμα των «αποκρατικοποιήσεων» θα πρέπει να εισπραχθούν 15 δισ. ευρώ. μέσα στη διετία 2011-2012.

5) Να καταργήσει πλήθος κοινωνικών παροχών, επιδομάτων, αλλά και φοροαπαλλαγών που αφορούν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

6) Να εφαρμόσει άμεσα το «ενιαίο μισθολόγιο» στο δημόσιο τομέα μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, που θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις μισθών για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.

7) Να προωθήσει νέες περικοπές στις ΔΕΚΟ, μέσω της περαιτέρω μείωσης του προσωπικού τους ή ακόμη και κλείσιμο ορισμένων που θα οδηγήσει και σε απολύσεις προσωπικού.

8) Να χορηγήσει επιπλέον 30 δισ. ευρώ με τη μορφή «εγγυήσεων» προς τις τράπεζες. Οι συνολικές κρατικές ενισχύσεις προς τις τράπεζες έχουν φτάσει πλέον τα 108 δισ. ευρώ! Περίπου το 1/3 του δημόσιου χρέους!

Ασφαλιστικό και Εργασιακά μόνιμα στο στόχαστρο

Δυο ακόμα παράλληλες εξελίξεις πρέπει να σημάνουν συναγερμό στην εργατική τάξη και το λαό, ενόψει και της απεργίας στις 23 του Φλεβάρη και της μάχης που δίνει το ΠΑΜΕ για την επιτυχία της. Η πρώτη σχετίζεται με την προγραμματισμένη για τις 11 του Μάρτη σύνοδο των «17» της Ευρωζώνης, όπου θα καταληχθούν τα τελικά χρονοδιαγράμματα ως προς την υιοθέτηση του «Συμφώνου ανταγωνιστικότητας».

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πακέτο συγκεκριμένων και μετρήσιμων ανατροπών σε Εργασιακά και Ασφαλιστικό, δεσμευτικές για όλα τα κράτη - μέλη, μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο, με διακηρυγμένο στόχο να μειωθούν οι μισθοί, να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μέσα από τη σύνδεσή τους με το προσδόκιμο ζωής και να ελαστικοποιηθεί παραπέρα η αγορά εργασίας. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην Εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 του Μάρτη.

Η δεύτερη εξέλιξη έχει να κάνει με την προετοιμασία από την ΕΕ του αναγκαίου πλαισίου για τη δρομολόγηση νέων γενικευμένων ανατροπών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και συνολικά στο Ασφαλιστικό των κρατών - μελών, με στόχο αυτό να προσαρμόζεται αυτόματα στις απαιτήσεις και τις ανάγκες που έχουν κάθε φορά προτεραιότητα για το κεφάλαιο.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη ψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η έκθεση σχετικά με την Πράσινη Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα «ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά συστήματα». Η Πράσινη Βίβλος προορίζεται να αποτελέσει συστατικό στοιχείο του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, με στόχο την κατεδάφιση των ευρωπαϊκών συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και την αντικατάστασή τους με την ιδιωτική εξατομικευμένη ασφάλιση.

Προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση, στην πράξη, των δημόσιων δαπανών για Κοινωνική Ασφάλιση, σύνταξη και Πρόνοια, με τον περιορισμό τους στο 2,5% του ΑΕΠ του κράτους. Επίσης, με το σύστημα των τριών πυλώνων ελαχιστοποιούνται οι συνταξιοδοτικές παροχές των δημόσιων συστημάτων ασφάλισης σε ένα επίδομα φτωχοκομείου για να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος στο λεγόμενο «τρίτο πυλώνα», την ιδιωτική ασφάλιση.

Είναι φανερό ότι η επίθεση κυβέρνησης και πλουτοκρατίας δε θα αρκεστεί στα παραπάνω, ούτε βέβαια στα όσα αντιδραστικά έχουν γίνει έως τώρα. Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να προετοιμάζονται για μακρόχρονους, δύσκολους και απαιτητικούς αγώνες, που θα γίνονται αποτελεσματικοί στο βαθμό που στοχοποιούν με πολιτικούς όρους τη στρατηγική του κεφαλαίου και των κομμάτων του και θα στοχεύει μέχρι την ανατροπή της εξουσίας τους. Σημαντικός σταθμός σ' αυτόν τον αγώνα είναι και η πανεργατική απεργία στις 23 Φλεβάρη, για την επιτυχία της οποίας πρωτοστατεί το ΠΑΜΕ.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα