Κοινή Δήλωση της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών-Ωρομισθίων, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Σωκράτης», «Γ.Σεφέρης» και της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης

13/09/2017 - 18:21

Κοινή Δήλωση

Της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών Ωρομισθίων και Ελαστικά Εργαζομένων στην εκπαίδευση,

των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) «Ο Σωκράτης», «Γ. Σεφέρης» και της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΓΓ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των συλλόγων μας με το ΓΓ του Υπουργείου Εσωτερικών κ Πουλάκη, για το οξυμένο πρόβλημα της στέγασης των εκπαιδευτικών που διαβιούν μακριά από τις εστίες τους, απαιτήσαμε από την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέτρα (πχ έκτακτη κρατική οικονομική επιχορήγηση των ΟΤΑ).

Ο κ. Πουλάκης, αφού προσπάθησε να υποβαθμίσει την οξυμένη κατάσταση («πάντα υπήρχε θέμα», είπε), ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση για παροχή κρατικής επιχορήγησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ανέφερε, πως με δεδομένο το νόμο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τους ΟΤΑ που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους για υπό προϋποθέσεις παροχή στέγασης και σίτισης σε δημόσιους λειτουργούς, είναι ευθύνη των δήμων να αξιοποιήσουν τις ρυθμίσεις με ίδια έσοδα και κατάλληλη επιλογή των προτεραιοτήτων σε έργα (ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για τη στέγαση).

Αποποιήθηκε των κυβερνητικών ευθυνών, επικαλούμενος τους κανόνες … δημοκρατικής λειτουργίας της κοινωνίας (την αιρετότητα δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων) που δήθεν «δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να υποχρεώσει σε μέτρα για τη λύση». Έτσι, επιθετικά, υπερασπίστηκε την κατεύθυνση του κεφαλαίου για αποκέντρωση ευθυνών – αρμοδιοτήτων και εξεύρεσης πόρων στους ΟΤΑ, για να αντιμετωπιστούν οι «παράπλευρες» απώλειες της τουριστικής ανάπτυξης. Δεν απάντησε καθόλου στην υπόμνηση πως η παιδεία και η υγεία πρέπει να είναι κεντρική κρατική ευθύνη και, επομένως, οι λειτουργοί τους δεν μπορεί να αφήνονται στη μοίρα τους και στις όποιες επιλογές των ΟΤΑ. Η στάση αυτή εκτιμούμε πως ανοίγει γενικότερα επικίνδυνους δρόμους.

Ο κ. Πουλάκης, παρά ταύτα, δεσμεύτηκε άμεσα να ενημερώσει τον Υπουργό και στη συνέχεια να επικοινωνήσει με τους δημάρχους, θεωρώντας πως υπάρχει δυνατότητα για λύση.

ΤΩΡΑ διεκδικούμε έκτακτη κρατική επιχορήγηση στους ΟΤΑ, προκειμένου να καλυφθεί η στέγαση των εκπαιδευτικών.

Οι σύλλογοί μας θα συνεχίσουν τον αγώνα και θα κλιμακώσουν, με πρώτο σταθμό την μέρα πανελλαδικής δράσης για το δικαίωμα στη μόνιμη – σταθερή εργασία και τα δικαιώματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις 29 Σεπτέμβρη.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα