Κάλεσμα προς Δ.Σ. και Γ.Σ. Συλλόγων και ΕΛΜΕ

05/10/2022 - 12:46

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, 19 Σύλλογοι και ΕΛΜΕ από όλη την Ελλάδα πραγματοποιήσαμε κοινή συνέντευξη τύπου για το ζήτημα των μισθών, των όρων διαβίωσης και εργασίας των εκπαιδευτικών και την ανάγκη διαμόρφωσης και υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο.

Συγκεκριμένα στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν οι ΣΕΠΕ: Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Ανατολικής Αττικής «Σωκράτης», Περάματος – Κερατσινίου «Ν.Πλουμπίδης», Νέας Ιωνίας – Μεταμόρφωσης – Λυκόβρυσης – Ν. Ηρακλείου «Γ. Σεφέρης», Ηλιούπολης, Χαϊδαρίου, Αργυρούπολης – Ελληνικού «Θουκυδίδης», Χίου, Λήμνου, Φωκίδας, Ικαρίας, Γρεβενών, Κιάτου και οι ΕΛΜΕ: Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Λήμνου, Β’ Δωδεκανήσου, Δ’ Θεσσαλονίκης. Παρέμβαση έκανε και εκπρόσωπος από την ΕΛΜΕ Πειραιά

Απευθύνουμε σε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα, μόνιμο/η, νεοδιόριστο/η και αναπληρωτή/ρια κάλεσμα αγώνα και κοινής δράσης ενάντια στην πολιτική της ανέχειας, της ακρίβειας και της καθημερινής ανασφάλειας. Τώρα είναι η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Μέσα από τα σωματεία μας, τους Συλλόγους και τις ΕΛΜΕ, χωρίς καμία καθυστέρηση και αναμονή, βγαίνουμε μπροστά. Καλούμε τα σωματεία να συζητήσουν και να προσυπογράψουν το παρακάτω πλαίσιο πάλης, να το εμπλουτίσουν με τις δικές τους προτάσεις, προκειμένου να δυναμώσει το ΜΕΤΩΠΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΛΜΕ για το κρίσιμο ζήτημα του μισθού και των όρων δουλείας. Επισυνάπτουμε το βίντεο της συνέντευξης και τους πίνακες που παρουσιάστηκαν.  

https://youtu.be/4SMV6y0s0aA

****

Λέμε ένα μεγάλο: Φτάνει πια!!

Δεν μπορούμε να ματώνουμε άλλο για να προσφέρουμε στο αντικείμενο που σπουδάσαμε και που τόσο πολύ αγαπάμε!

Δεν πάει άλλο με τους πετσοκομμένους, παγωμένους για 12 χρόνια και εξαθλιωμένους μισθούς των εκπαιδευτικών. Δεν αντέχουμε άλλο ο μισθός μας να εξανεμίζεται πολύ πριν τελειώσει ο μήνας, να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα καθημερινά μας έξοδα εξαιτίας της ακρίβειας, να δυσκολευόμαστε να μετακινηθούμε από και προς το σχολείο, να αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε 350€-500€ για σπίτια – αποθήκες. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά αναγκαζόμαστε να  καταβάλλουμε τεράστια ποσά, ως δίδακτρα, για τα περιβόητα «προσόντα». Ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε βάλει από την τσέπη μας χρήματα για βασικά εργαλεία στην τάξη, λόγω των ελλείψεων σε μέσα και υποδομές, ώστε να ανταποκριθούμε στο παιδαγωγικό μας έργο απέναντι στους μαθητές μας.

Οι εκπαιδευτικοί για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στον παιδαγωγικό μας ρόλο, πρέπει πρώτα και κύρια να μπορούμε να ζούμε σαν άνθρωποι! Να μη χρειάζεται να καταφεύγουμε σε 2η και 3η δουλειά, για να τα φέρουμε βόλτα. Γι’ αυτό απαιτούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας!

12 χρόνια τώρα «ματώσαμε» από τις περικοπές που μας επέβαλαν εναλλάξ και όλες μαζί οι κυβερνήσεις.

Έχουμε χάσει πάνω από 6 (!) μισθούς, στις συνολικές ετήσιες απολαβές μας, τα τελευταία 12 χρόνια. Ένας νεοδιόριστος/η, χωρίς τέκνα, που δουλεύει για πρώτη φορά  στην εκπαίδευση, αμείβεται με 737 ευρώ, όταν το 2009  λάμβανε 1180 ευρώ. Πιο λίγο και από τον βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα!

Υπενθυμίζουμε ότι με τους μνημονιακούς νόμους και τις εφαρμοστικές εγκυκλίους που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. , του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ χάσαμε σταδιακά τα παρακάτω:

 • Επίδομα γάμου (35 ευρώ). Πλέον, δίνεται ως μοναδικό επίδομα αυτό των παιδιών, οπότε ένας έγγαμος εκπαιδευτικός χωρίς παιδιά δε λαμβάνει κανένα επίδομα.
 • Εξωδιδακτικής απασχόλησης (355,91 ευρώ)
 • Επίδομα διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου (75 και 45 ευρώ, αντίστοιχα), που αντικαταστάθηκαν από την άνοδο στα μισθολογικά κλιμάκια για τους κατόχους των παραπάνω τίτλων.
 • Επίδομα απόδοσης (100 ευρώ)
 • Διδακτικής προετοιμασίας (105 ευρώ)

Αν συνυπολογίσουμε την κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδομάτων αδείας (13ου και 14ου μισθού), η συνολική ετήσια μείωση για τον νεοδιόριστο προσεγγίζει τις 7000 ευρώ, ήτοι πάνω από 42%. Αν προσθέσουμε και το πάγωμα του ΜΚ 2016 – 2017 η μείωση προσεγγίζει το 45%. Στον ήδη πετσοκομμένο μισθό ήρθαν να προστεθούν και μια σειρά εισφορές – φοροληστείας (αλληλεγγύης, φυσικών προσώπων κ.τ.λ.).

Με όλα αυτά τα επιδόματα, μετά την αφαίρεση φόρου και κρατήσεων, ο καθαρός μισθός ενός εκπαιδευτικού με 15 χρόνια υπηρεσίας (χωρίς παιδιά) ανερχόταν στα 1347,36 ευρώ. Η σύγκριση με τα 1029,47 ευρώ που σήμερα λαμβάνει δε χρειάζεται σχολιασμό.

Αν σε αυτές τις μειώσεις προσθέσουμε το νέο φόρο του ΕΝΦΙΑ, την αύξηση του ΦΠΑ ακόμα και σε βασικά είδη διατροφής και κατά τους τελευταίους μήνες την εκρηκτική αύξηση των τιμών σε καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, ενοίκια και βασικά είδη διαβίωσης (ο πληθωρισμός τρέχει επίσημα με 11% και ανεπίσημα 16%), καταλαβαίνουμε ότι επί της ουσίας, η αγοραστική δύναμη του μέσου εργαζόμενου γενικά, του εκπαιδευτικού ειδικά, έχει μειωθεί  πολύ πάνω από το 50% και ίσως άνω του 60% σε σχέση με την περίοδο 2009-2010.

Το «δε φτάνει ο μισθός ούτε για τις τρεις πρώτες εβδομάδες» δεν είναι σχήμα λόγου, ίσως μάλιστα να είναι και μια μάλλον μετριοπαθής διαπίστωση.

Δεν «προσαρμοζόμαστε» - δεν συμβιβαζόμαστε. Αγωνιζόμαστε για να νικήσουμε!

Όχι στην κοροϊδία των κάθε λογής pass και vouchers! Διεκδικούμε αξιοπρεπή ζωή  με δικαιώματα.

Δεν είμαστε επαίτες. Κανείς δεν μπορεί να μας εμπαίζει. Η προσπάθεια του Πρωθυπουργού να βαφτίσει το “κρέας-ψάρι» παρουσιάζοντας σαν σημαντική αύξηση την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης φυσικών προσώπων και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, μόνο ως πρόκληση μπορεί να χαρακτηριστεί.

Τα ματωμένα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, πάνε στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της ενέργειας και οι τσέπες μας αδειάζουν όλο και περισσότερο. Μόνο σε 1 δις ευρώ, ανέρχεται η επιδότηση των επιχειρηματικών ομίλων στην Ενέργεια κάθε μήνα! Η οικονομία «τρέχει» με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 7%. Δεκάδες δισεκατομμύρια κερδίζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις σε σημαντικούς κλάδους (ενέργεια, τουρισμό, εμπόριο, υγεία κ.α.). Δεκάδες δις από το Ταμείο Ανάκαμψης πηγαίνουν για επενδύσεις και ενισχύσεις μεγάλων επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, οι αυξήσεις στους μισθούς, η κάλυψη όλων  των κενών από την αρχή της σχολικής χρονιάς, η μείωση του αριθμού των μαθητών στην τάξη, η μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, η επαρκής κρατική χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, η ενίσχυση των μονάδων υγείας, η κατάργηση όλων των άδικων φόρων αντιμετωπίζονται ως κόστος που δε χωράει στους δημοσιοοικονομικούς περιορισμούς. Οι εργαζόμενοι αναγκαζόμαστε να «κόβουμε» και από αυτά που δεν έχουμε. 

Δε θα μείνουμε θεατές στην εξαθλίωσή μας!

Δεν θα «προσαρμόσουμε» τη ζωή μας στη βαρβαρότητα, όπως μας καλούν οι κυβερνητικοί «φωστήρες». Δεν μπορεί το 2022 να παρακαλάμε να μην κάνει κρύο στα σπίτια μας και στα σχολεία. Δεν περιμένουμε όμως και σωτήρες, εναλλαγή κυβερνήσεων και ξαναζεσταμένες σούπες με παλιά και χρεωκοπημένα υλικά. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Οργανώνουμε σε κάθε σωματείο, σε κάθε δήμο, σε κάθε σχολείο, τον αγώνα για τις δικές μας ανάγκες.

Με πρώτο μεγάλο σταθμό την Γενική Πανεργατική Απεργία στις 9 του Νοέμβρη, ξεκινάμε αγώνα ζωής και επιβίωσης, αγώνα αξιοπρέπειας για να μπορούμε να ζούμε και να διδάσκουμε σαν άνθρωποι. Κλιμακώνουμε αυτόν τον αγώνα με όλα τα μέσα.

Καταθέτουμε για συζήτηση και διεκδίκηση μέσα στον κλάδο, στη Γενική Συνέλευση, σε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα το παρακάτω πλαίσιο πάλης και σχέδιο δράσης:

Για το ζήτημα του μισθού:

Δεν κάνουμε πίσω από τη διεκδίκηση για πλήρη αποκατάσταση όλων των μισθολογικών απωλειών που είχαμε τα τελευταία 12χρόνια. Τίποτα δεν είναι για τους εργαζόμενους «περασμένο ξεχασμένο».

Ταυτόχρονα απαιτούμε, εδώ και τώρα, προκειμένου να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα τον χειμώνα που έρχεται:

 • Αύξηση μισθού κατά 20% στο εισαγωγικό κλιμάκιο (δηλ 950€ καθαρά) και αντίστοιχα σε όλα τα υπόλοιπα.
 • Άμεση απόδοση του κλεμμένου ΜΚ της διετίας 2016-2017, σε όλους τους εκπαιδευτικούς.
 • Κατάργηση του συνόλου των έκτακτων εισφορών που επιβαρύνουν τον μηνιαίο μισθό.
 • Άμεση καταβολή 13ου και 14ου μισθού με αφετηρία τον Δεκέμβριο του 2022.
 • Αφορολόγητο στα 12.000€ με προσαύξηση 3.000€ για κάθε παιδί.
 • Κατάργηση των νόμων Βρούτση/Αxτσιόγλου που καταργούν τον καθορισμό του κατώτερου μισθού μέσα από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Για το ζήτημα της καθημερινής μας διαβίωσης:

 • Κατάργηση των φόρων σε ρεύμα και φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα.
 • Δωρεάν μετακίνηση στην περιοχή πρόσληψης και 50% έκπτωση σε όλα τα ΜΜΜ για όλο το έτος.
 • Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων διαμερισμάτων, δωματίων, εστιών και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση αναπληρωτών και νεοδιόριστων με ευθύνη  της κυβέρνησης, των δήμων και των περιφερειών.
 • Επιδότηση ενοικίου στα 300€ το μήνα για όσους εκπαιδευτικούς αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκιο.
 • Δωρεάν σίτιση για τους εκπαιδευτικούς σε στρατιωτικές και φοιτητικές λέσχες. Δημιουργία λεσχών σίτισης σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση εκπαιδευτικών.
 • Αύξηση του ποσού της χιλιομετρικής αποζημίωσης για ανάγκες της υπηρεσίας από τα 0,15€/χλμ στα 0,35€/χλμ. Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται αποζημίωση ώστε να καλύπτονται όλοι οι συνάδελφοι που μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις.
 • Οικονομική ενίσχυση 1000€ για όσους εκπαιδευτικούς μετατίθενται από ΠΥΣΠΕ/ΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΔΕ και στου νεοδιόριστους για την κάλυψη των πρώτων εξόδων μετεγκατάστασης.
 • Επαναφορά της δυνατότητας λήψης άτοκων δανείων από την υπηρεσία (ΜΤΠΥ, ΤΠΔΥ κ.τ.λ.) με εγγύηση του δημοσίου και σταθερή αποπληρωμή μέσω της μισθοδοσίας.
 • Άνοιγμα της δυνατότητας για άτοκα στεγαστικά δάνεια μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για όλους τους εκπαιδευτικούς.

Για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων:

 • Μόνιμοι διορισμοί με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.
 • Κατάργηση του θεσμού των Τρίμηνων Συμβάσεων και των αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου. Αυτόματη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους ωραρίου.
 • Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών σε όλα επίπεδα. Άμεση θεσμοθέτηση 9μηνης άδειας ανατροφής για όλους τους αναπληρωτές/ριες.
 • Υπηρέτηση για ένα έτος της οργανικής για τους νεοδιόριστους. Δικαίωμα απόσπασης από την πρώτη χρονιά.
 • Κατοχύρωση του δικαιώματος συνυπηρέτησης στον ίδιο νομό για όλα τα ζευγάρια εκπαιδευτικών, δωρεάν πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά των συναδέλφων.
 • Κατάργηση των διατάξεων για συμπλήρωση ωραρίου σε έως 5 σχολεία. Συμπλήρωση ωραρίου το ανώτερο σε 2 σχολεία.
 • Κατάργηση των υποχρεωτικών αναθέσεων, υπερωριών με ευθύνη του διευθυντή.
 • Εξίσωση του ωραρίου των ολιγοθέσιων δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων με αυτό  των εκπαιδευτικών. Επαναφορά του ωραρίου των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας στις διατάξεις προ της μείωσης του 2015 και εξίσωση ωραρίου ανάμεσα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια.
 • Επαναφορά του υπεύθυνου δασκάλου στο ολοήμερο.
 • Επαναφορά της διαδικασίας ετήσιας επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε συνεργασία με τα ΑΕΙ και με ετήσια εκπαιδευτική άδεια από την υπηρεσία, με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα.

Με βάση όλα τα παραπάνω αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα, για τη συσπείρωση και την ενωμένη αποφασιστική απάντηση του κλάδου.

 1. Σύλλογοι και ΕΛΜΕ που προσυπογράφουμε το παραπάνω πλαίσιο πάλης, τις διεκδικήσεις και την ανάγκη αγωνιστικού προσανατολισμού, από όλη την Ελλάδα, απευθύνουμε το κάλεσμά μας σε όλους τους Συλλόγους και τις ΕΛΜΕ, διευρύνουμε το μέτωπο των Σωματείων, προχωράμε σε συντονισμό της δράσης μας το αμέσως επόμενο διάστημα.
 2. Συμμετέχουμε μαζικά στη σύσκεψη σωματείων και Ομοσπονδιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα την Τετάρτη 5/10 στις 6μμ στο γήπεδο του Σπόρτινγκ στην Αθήνα και αντίστοιχες στις αντίστοιχες συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα για την προετοιμασία της Πανεργατικής Απεργίας στις 9 Νοεμβρίου.
 3. Προχωράμε σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 11/10 στις 13:00 στο Υπουργείο Παιδείας, σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Περιφερειακές Διευθύνσεις σε όλη την Ελλάδα.
 4. Μέσα στον Οκτώβρη προχωράμε σε κύκλο Γενικών Συνελεύσεων με στόχο τη προετοιμασία της Απεργίας στις 9 του Νοέμβρη αλλά και την συλλογική συζήτηση για την κλιμάκωση της πάλης. Καλούμε, ειδικά το Δ.Σ. της ΔΟΕ να προχωρήσει σε ολομέλεια προέδρων μέσα στο δεύτερο 10ήμερο του Σεπτέμβρη.
 5. Καλούμε τα Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να ξεκινήσουν συλλογικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Οικονομικών για όλες τις οικονομικές και θεσμικές διεκδικήσεις του κλάδου σε δύο κατευθύνσεις: α) Την κατάρτιση και υπογραφή πρότασης Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στο παραπάνω πλαίσιο με βάση τις διατάξεις του ν. 2738/99 β) Τη διαμόρφωση συγκεκριμένης πρότασης για όλα τα μισθολογικά ζητήματα με απαίτηση για ΑΜΕΣΗ νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση κόντρα στο απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο που έχει καταργήσει την  συλλογική διαπραγμάτευση για μισθολογικά ζητήματα. Να κοινοποιήσουν με εξώδικη δήλωση – πρόσκληση τα αιτήματα του κλάδου και να ορίσουν συγκεκριμένη μέρα και ώρα έναρξης των διαπραγματεύσεων. Η συγκεκριμένη μέρα να είναι και μέρα προειδοποιητικής απεργιακής κινητοποίησης του κλάδου. 

Παίρνουμε θάρρος από τις νικηφόρες μάχες του κλάδου απέναντι στην αντιεκπαιδευτική «αξιολόγηση», τις κάμερες στις τάξεις, την επιβολή ηλεκτρονικών εκλογών. Από τους αγώνες μιας σειρά Σωματείων για ασφαλείς και σύγχρονες υποδομές π.χ. στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο Παιανίας, το 9ο Δημοτικό στο Αιγάλεω κ.α., τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών της Σαλαμίνας, της Ζακύνθου, της Λήμνου κ.α για δωρεάν μετακινήσεις, τους αγώνες των σωματείων στις Κυκλάδες για το ζήτημα της στέγασης, τη νίκη του Συλλόγου Κορυδαλλού – Αγ. Βαρβάρας μαζί με τα Σωματεία των Σχολικών Καθαριστριών και των Εργαζομένων στο ΟΤΑ που πέτυχαν να μετατραπούν οι συμβάσεις των καθαριστριών σε πλήρους ωραρίου, τις νίκες Συλλόγων και ΕΛΜΕ που κατάφεραν σε σχολεία της Αθήνας να γίνει διαχωρισμός τμημάτων.

Παίρνουμε θάρρος και παράδειγμα από τις δεκάδες εστίες αντίστασης και αγώνα που έχουν ξεσπάσει σε COSCO, ΛΑΡΚΟ, Λιπάσματα και Πετρέλαια Καβάλας, EFOOD, ΟΑΣΘ, στη «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ». Δε δίνουμε άλλο χρόνο στην Κυβέρνηση να τσαλαπατήσει κι άλλα δικαιώματά μας. Δεν περιμένουμε κανένα σωτήρα, κανένα Μεσσία που “με ένα άρθρο κι έναν νόμο” θα μας πάει στη Γη της Επαγγελίας.

Οργανώνουμε αποφασιστικά τη Γενική Απεργία στις 9 του Νοέμβρη ενάντια στην ακρίβεια, για αυξήσεις στους μισθούς. Παίρνουμε όλα τα μέτρα για την επιτυχία της (περιοδείες, πανό, συνεντεύξεις τύπου κλπ).

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ

ΣΤΙΣ 9 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑ ΝΗΝ ΑΝΟΙΞΕΙ

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα