ΣΕΠΕ "Ρόζα Ιμβριώτη"

Για τις δύο παραστάσεις που συμμετείχε ο Σύλλογος μας στις 31/8 σε Υπ. Παιδείας και Α΄ ΔΝΣΗ Αθήνας

01/09/2020 - 15:21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΣΤΙΣ 31/8 ΣΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ Α΄ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΘΗΝΑΣ. ΙΔΙΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΡΟΤΑ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Καλό μήνα και καλή αρχή στη νέα σχολική χρονιά! Καλή δύναμη και υγεία σε όλες και όλους!

1.  Για την Παράσταση στην Α΄ Διεύθυνση Αθήνας και τη συνάντηση με τον νέο Διευθυντή Εκπαίδευσης

Τη Δευτέρα 31/8 πραγματοποιήθηκε Παράσταση Διαμαρτυρίας Εκπαιδευτικών Σωματείων, που συμμετείχε και ο Σύλλογός μας «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», στην Α΄ Διεύθυνση Αθήνας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα την παράλληλη στήριξη, τις τοποθετήσεις νεοδιόριστων και τα πολυπληθή τμήματα.

Καταρχήν καταγγέλλουμε το γεγονός ότι για άλλη μια φορά στην είσοδο της Πρωτοβάθμιας υπήρχε κλιμάκιο της αστυνομίας, που επιχείρησε να «ελέγξει» τους εκπαιδευτικούς που έμπαιναν στην υπηρεσία, ενώ δήλωνε ότι βρίσκεται εκεί για την κινητοποίηση που θα πραγματοποιούνταν! Είναι απαράδεκτο να βρίσκονται  έξω από υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας αστυνομικοί και να απαιτούν από τους εκπαιδευτικούς να δηλώσουν το λόγο για τον οποίο εισέρχονται στην υπηρεσία τους! Στο αίτημα των Σωματείων να ζητήσει ο Διευθυντής Εκπαίδευσης την αποχώρηση της αστυνομίας, απάντησε ότι δεν εμπλέκεται γιατί «δεν τους κάλεσα εγώ, εσείς τους καλέσατε»!!! Μάλλον ο κ. Διευθυντής για ευνόητους λόγους ξεχνάει τον αγώνα μας ενάντια στον πρόσφατο νόμο για τις διαδηλώσεις.

Στην κινητοποίηση τέθηκε συγκεκριμένα το ζήτημα της παράλληλης στήριξης και της τοποθέτησης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών καθώς και το αν ο Διευθυντής Εκπαίδευσης σκοπεύει να σπάσει τμήματα, όπου υπάρχουν κενές αίθουσες.

Για την Παράλληλη Στήριξη: Στην Α΄ Αθήνας προσλήφθηκαν 301 Δάσκαλοι και 32 Νηπιαγωγοί για την παράλληλη στήριξη, τη στιγμή που μέχρι τον Ιούνιο οι εγκρίσεις για παράλληλη στήριξη ήταν 550 και 50 αντίστοιχα και τώρα θα είναι πολύ περισσότερες! Είναι  ολοφάνερο ότι τα μισά παιδιά που χρήζουν παράλληλης στήριξης δε θα έχουν τον δάσκαλό τους με το άνοιγμα των σχολείων. Μάλιστα ο Διευθυντής της Α΄ Διεύθυνσης Αθήνας Π.Ε. επέμενε ότι ήταν υποχρεωμένος να μοιράσει την παράλληλη στήριξη σε δύο μαθητές, για να καλύψει όλα τα κενά (;), αφού «δεν υπάρχουν πιστώσεις – είπε- και προσλήψεις και αφού τα ΚΕΣΥ Α΄ Αθήνας δε μου έδωσαν πίνακα με ιεράρχηση …για το ποια παιδιά προηγούνται (!), όπως έκαναν – όπως ισχυρίστηκε – άλλα ΚΕΣΥ»! Δήλωσε επίσης ότι έχει πληροφορίες από το υπουργείο ότι μέχρι τέλη Σεπτέμβρη θα γίνει η β΄ φάση προσλήψεων και τότε θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες, χωρίς φυσικά να μπορεί να εγγυηθεί κάτι! Στην ουσία επιχείρηση μετάθεση ευθυνών και ιδιαίτερα προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στα ΚΕΣΥ, που δεν κάνουν ιεράρχηση των παιδιών και δεν υποδεικνύουν ποια από αυτά έχουν μεγαλύτερη ανάγκη εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης! Κάτι που είναι απαράδεκτο και αντιεπιστημονικό!

Τα σωματεία διεκδίκησαν να τοποθετηθεί ένας δάσκαλος για κάθε παιδί και να μη μοιράζεται ο ίδιος εκπαιδευτικός σε δύο μαθητές καθώς και να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά και οι ανάγκες όλων των παιδιών με ειδικές ανάγκες χωρίς αυθαίρετες ιεραρχήσεις! Ζήτησαν να δηλωθούν όλα τα κενά για να δηλώσουν οι συνάδελφοι και όποια δεν καλυφθούν να λειτουργήσουν ως πίεση για τις επόμενες προσλήψεις

Για τους νεοδιόριστους συναδέλφους: Στη συνάντηση τέθηκε το θέμα της τοποθέτησης των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή. Τα σωματεία ζήτησαν να διευκρινιστεί από τη Διεύθυνση και το ΠΥΣΠΕ ο τρόπος που θα γίνουν οι τοποθετήσεις και να δημοσιευτεί ο πίνακας με την σειρά κατάταξης των εκπαιδευτικών. Η Διεύθυνση δήλωσε ότι οι τοποθετήσεις θα γίνουν με βάση τα κοινωνικά κριτήρια, θα καλυφθούν πρώτα τα ειδικά σχολεία και στην συνέχεια τα τμήματα ένταξης. Αυτά ουσιαστικά θα μείνουν σχεδόν πλήρως ακάλυπτα γιατί οι διορισμοί, που έγιναν μετά από σκληρούς αγώνες του Κλάδου, είναι ελάχιστοι.

Για το μοίρασμα τμημάτων όπου υπάρχουν αίθουσες: Τέλος τέθηκε το ζήτημα του αριθμού των παιδιών στη τάξη και αν σκοπεύει να μοιράσει πολυπληθή τμήματα, όταν υπάρχουν κενές αίθουσες. Για μια ακόμα φορά δε δόθηκε σαφής απάντηση, ενώ κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να αναμένουν τις ανακοινώσεις του υπουργείου, δηλ. πάλι ο Διευθυντής προσπάθησε να καλλιεργήσει αναμονή κι «ελπίδα» σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι τα 25άρια είναι καλύτερα και από εκπαιδευτικής και από υγειονομικής πλευράς!! Καθένας παίρνει θέση!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών, δημιουργώντας μια σειρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων. Εμείς διεκδικούμε αταλάντευτα τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Είναι το μόνο αίτημα που μπορεί να  δώσει λύση στα τεράστια κενά στην εκπαίδευση.  Δεν έχει η κυβέρνηση της ΝΔ καμία πρόθεση να εξασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες μέσα στα σχολεία για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Τζογάρει την υγεία του λαού και τη μόρφωση των παιδιών μας.

Τα στελέχη εκπαίδευσης, όπως και ο Διευθυντής Α΄ Αθήνας, που φρόντισε να τοποθετήσει με συνοπτικές διαδικασίες εν μέσω καλοκαιριού είναι προφανές ότι είναι διατεθειμένα να υπηρετήσουν αυτή την πολιτική!

Γι’ αυτό θα μας βρίσκουν, κυβέρνηση και διοίκηση, συνεχώς μπροστά τους διεκδικώντας να αναλάβουν τις κρατικές ευθύνες τους για υγιεινή και ασφάλεια σε όλα τα σχολεία!

2. Για την Παράσταση της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών και Εκπ/κών Σωματείων στο Υπ. Παιδείας

Τη Δευτέρα 31/8,  αντιπροσωπείες από Σωματεία Εκπαιδευτικών Π.Ε. που συμμετείχε και ο Σύλλογός μας «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών, καθώς και οι απορριφθέντες εκπαιδευτικοί των διαγωνισμών 1ΓΕ και 2ΓΕ του 2019 (λόγω του γνωστού παραβόλου), πραγματοποίησαν  παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας, τόσο για τους υγειονομικούς όρους με τους οποίους θα ανοίξουν τα σχολεία, όσο και για τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές (δεκάδες χιλιάδες κενά, αδικίες στους πίνακες, αποκλεισμοί, απλήρωτοι από το επίδομα, κ.ά.)

Αν και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου γνώριζε εδώ και μέρες για την κινητοποίηση, μιας και τα σωματεία μας είχαν ενημερώσει και ζητούσαν συνάντηση, βρήκαμε τις πόρτες κλειστές και κανένας από την πολιτική ηγεσία δεν είχε χρόνο να ακούσει τους εκπαιδευτικούς, δηλαδή τους  καθ’ ύλην αρμόδιους της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αυτούς που γνωρίζουν καλά την πραγματικότητα της εκπαίδευσης που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν από αύριο. 

Είναι απαράδεκτο, στο παραπέντε της έναρξης της σχολικής χρονιάς, Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας να μην παίρνουν ουσιαστικά μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί το άνοιγμα των σχολείων με τους καλύτερους δυνατούς όρους και προϋποθέσεις.

Δεν ικανοποίησαν κανένα από τα μέτρα που πρότειναν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών και οι Σύλλογοι Γονέων, με βάση  την άμεση γνώση των προβλημάτων που υπάρχουν στα σχολεία. Αρνήθηκαν να μειωθεί ο αριθμός των 25 μαθητών ανά τμήμα, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.  Οι  21.065 αναπληρωτές  εκπαιδευτικοί που προσλήφθηκαν,  είναι λιγότεροι από τους μισούς που προσλήφθηκαν πέρυσι, ενώ φέτος είχαμε και  3.500 συνταξιοδοτήσεις. Πόσο μάλλον που στις φετινές συνθήκες της πανδημίας οι προσλήψεις που χρειάζονται είναι πολλαπλάσιες! Δε βελτίωσε τις υποδομές στα σχολεία, ούτε δημιούργησε νέες, στοιβάζοντας μικρούς μαθητές σε ακατάλληλες αίθουσες, σε υπόγεια και προκάτ. Δε μερίμνησε  για την υγιεινή και την καθαριότητα των σχολείων με επαρκές μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, ρίχνοντάς τα όλα στην ατομική ευθύνη.

Τις επόμενες μέρες δυναμώνουμε τον αγώνα μας με συνεδριάσεις των  Δ.Δ. και με Γενικές Συνελεύσεις. Άμεσα προχωράμε σε Παραστάσεις Διαμαρτυρίας σε Δήμους και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για τα οξυμένα προβλήματα (μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων, κενά, τοποθετήσεις, κλπ). Συμμετέχουμε στην Παναττική σύσκεψη ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, την Τρίτη 8/9 6:30μμ στο θεατράκι του σχολικού συγκροτήματος της Γκράβας, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Κλιμακώνουμε με νέες κινητοποιήσεις. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουμε τον αγώνα και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση, έστω «στο παραπέντε» να εξασφαλίσει την ασφαλή και ουσιαστική λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.  

 

Για το Δ.Σ.

Η  Πρόεδρος                                        Ο Γ. Γραμματέας

Δριμάλα Θεοδώρα                               Κοπριτέλης Απόστολος

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα