Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση

Για την συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τον Υπουργό Εσωτερικών

14/10/2020 - 19:02

Την Τρίτη 13 Οκτώβρη 2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΕΕ ΑΔΕΔΥ με τον Π. Θεοδωρικάκο. Ο Υπουργός Εσωτερικών αρνήθηκε να κάνει δεκτό έστω και ένα από τα αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων. Κι ενώ βρισκόμαστε σε συνθήκες πανδημίας και υπάρχει η ανάγκη να στελεχωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες με μαζικούς μόνιμους διορισμούς, τουλάχιστον 40000 εκπαιδευτικών, 25000 υγειονομικών κ.α. ο υπουργός δήλωσε ότι θα γίνουν 8051 διορισμοί για το 2021, δηλαδή δεν θα καλυφτούν ούτε στο ελάχιστο τα κενά που θα δημιουργηθούν από αυτούς που θα βγουν στην σύνταξη το 2020.

Η κυβέρνηση επιλέγει για άλλη μία φορά την υποστελέχωση και υπολειτουργία των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών. Δήλωσε ότι θα φέρει νέο νομοσχέδιο με αλλαγές στο ΑΣΕΠ και στο σύστημα διορισμού των δημοσίων υπαλλήλων, από το οποίο, προς το παρόν, θα εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί. Το δημόσιο και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν ανάγκη από σύστημα διορισμών αλλά από διορισμούς.  Με το νέο σύστημα διορισμού στην κυριολεξία καταργεί τα τυπικά προσόντα  (πτυχίο, προϋπηρεσία κ.α.) και προωθεί νέο πανελλαδικό διαγωνισμό, τεστ γνώσεων, δεξιοτήτων και προσωπικότητας!! Τώρα για να διοριστεί κάποιος θα περνάει και από τον κόφτη των “τεστ προσωπικότητας” όπως τα στελέχη διοίκησης περνούν από τον κόφτη της συνέντευξης. Δηλαδή, θα μπορούν να συνεχίζουν να διορίζουν και τυπικά, πλέον, μόνο αυτούς που θέλουν, “τα δικά τους παιδιά”. 

Για την υπεράσπιση και την διεύρυνση των ΒΑΕ ο Υπουργός δήλωσε αναρμόδιος, ενώ αρνήθηκε να αποσυρθεί η εγκύκλιος που περικόπτει τις άδειες ανατροφής στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς.

Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία που προωθεί η κυβέρνηση στα Υπηρεσιακά Συμβούλια στον χώρο της εκπαίδευσης αρνήθηκε να υιοθετήσει το αίτημα για παράταση της θητείας τους. Αρκέστηκε στο γεγονός ότι θα συνεννοηθεί με το Υπουργείο Παιδείας. Τόσο το Υπουργείο Παιδείας όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών γνωρίζουν ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία στα σωματεία συνιστά όργιο νοθείας, καταστρατηγεί ακόμα και το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει την “δια ζώσης” διαδικασία των αρχαιρεσιών.

Ο Υπουργός είπε ότι θα φέρει νέο νομοσχέδιο για την “πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και  την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης”  με το οποίο θα προωθεί την μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων από το κράτος και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στους Δήμους και τις Περιφέρειες (ακόμα και των σχολείων και των νοσοκομείων).

Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο ανατρέπει συλλήβδην τα πάντα! Θα βαθύνει άρδην τις κοινωνικές ανισότητες και την ανταποδοτικότητα όχι μόνο για τους δημόσιους υπαλλήλους αλλά συνολικά στα λαϊκά στρώματα. Θα υποβαθμιστούν παραπέρα οι κοινωνικές υπηρεσίες, θα οργιάσει η φοροληστεία, η κατηγοριοποίηση – διαφοροποίηση μισθών και εργασιακών σχέσεων ανάλογα με τον Δήμο και την Περιφέρεια που θα ανήκουν.

Ένα τέτοιο νομοσχέδιο  αφορά όχι μόνο τους δημόσιους υπαλλήλους αλλά και όλους τους εργαζόμενους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Καταστρατηγεί κάθε έννοια ισότιμης πρόσβασης και ισονομίας. Στην ουσία οι σχεδιασμοί και όλες οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο δημόσιο εντάσσονται στην στρατηγική της άρχουσας τάξης για την αναβάθμιση του λεγόμενου επιτελικού κράτους σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Κράτος “επιτελικό” και βαθιά εχθρικό προς τα συμφέροντα των δημοσίων υπαλλήλων και όλων των λαϊκών στρωμάτων. Αυτή είναι η ουσία των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση. Δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη το λιβάνισμα του Υπουργού από την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ με σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε αμέσως μετά την συνάντηση. Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν πλέον πείρα. Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ πάντα έβαζε πλάτη στον πυρήνα των αντιλαϊκών μέτρων που προωθούσε η εκάστοτε κυβέρνηση. Το ίδιο κάνει και τώρα.

Αθήνα 14-10-2020

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα