Για την ισότιμη πρόσβαση των μεταναστών στην εκπαίδευση. Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

12/05/2010 - 10:17
Τα εμπόδια που μπαίνουν για την παρακολούθηση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τον αποκλεισμό πρόσβασης στην τριτοβάθμια για τα παιδιά μεταναστών, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, Με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, προς την υπουργό Παιδείας.

Οπως σημειώνει στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

«Η ισότιμη πρόσβαση των παιδιών των μεταναστών στη δημόσια εκπαίδευση, εκτός από τα προβλήματα που οφείλονται στην ταξική τους θέση, συναντά πρόσθετα εμπόδια που συνδέονται με το καθεστώς« παρανομίας »στο οποίο έχουν καταδικάσει τα ίδια και τις οικογένειές τους τα κόμματα του δικομματισμού.

Ετσι, ο Ν. εγγραφή εξαίρεση 2910/01 προβλέπει την κατ 'στην υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών χωρίς άδεια παραμονής, ενώ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουν εκδοθεί αντιφατικές εγκύκλιοι, που στην καλύτερη περίπτωση καλύπτουν μόνο τους ανήλικους μαθητές, κρατώντας συνειδητά το σοβαρό αυτό θέμα σε μια γκρίζα ζώνη και αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια του κάθε σχολείου την απόφαση. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να παρεμποδίζεται η πρόσβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση των μαθητών μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και να αποκλείεται η συμμετοχή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως έγινε πρόσφατα στο 1ο ΕΠΑΛ Μεταξουργείου.

Ειδικά για την εισαγωγή αλλοδαπών παιδιών σε ΑΕΙ - ΤΕΙ με βάση τις ειδικές διατάξεις (δεύτερο μηχανογραφικό) που προβλέπονται σε Υπουργική Απόφαση του 2007 και που η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει, ρητά αναφέρεται ότι απαιτείται άδεια παραμονής ».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά την υπουργό Παιδείας:

  • Ποια άμεσα μέτρα θα πάρει για να συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2010 οι μετανάστες μαθητές που αποκλείστηκαν λόγω έλλειψης άδειας παραμονής και για να ενταχθούν, όσοι επιθυμούν, στις ειδικές διατάξεις.
  • Ποια μέτρα θα λάβει για την απρόσκοπτη, χωρίς εμπόδια που οφείλονται στο καθεστώς παραμονής, πρόσβαση όλων των παιδιών μεταναστών σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης.
Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα