ΕΛΜΕ Πειραιά: Για την αναγνώριση των πτυχίων των κολλεγίων

20/01/2020 - 19:53

Ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει και οι :

ΕΛΜΕ: Κέρκυρας

ΣΕΠΕ: Κέρκυρας

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΟΛΕΓΙΩΝ ΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΤΡΙΤΗ 21/1 12:30 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

(στάση εργασίας 11:00-14:00)

Στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας, η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει διάταξη που αναγνωρίζει τα πτυχία των Κολεγίων (ελληνικών και ξένων) ως ισότιμων των πτυχίων Πανεπιστημίων για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 50 του νομοσχεδίου τροποποιεί την παρ. 5 άρθρο 54 του ν. 4589/2019 δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να αναγνωρισθούν ως ισότιμα πτυχία, πέραν αυτών που αναγνωρίζονται από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., εκείνα που έχουν αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων με βάση το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) 38/2010 και τα πτυχία που δίνουν επαγγελματική ισοδυναμίας σε κλάδους εκπαιδευτικών. Το ζήτημα αυτό δεν είναι πρόσφατο. Βασίζεται στους στρατηγικούς στόχους που έθετε η συνθήκη της Μπολόνια από το 1999 . Το Π.Δ. 38/2010 ενσωματώνει και εξειδικεύει όλες τις οδηγίες της Ε.Ε. για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων εντός και εκτός Ελλάδας ως ισότιμων με τα Πανεπιστήμια. Τώρα, απλώς αυτές οι διατάξεις επεκτείνονται και στους εκπαιδευτικούς!

Η περαιτέρω αναγνώριση των κολεγίων με τις διατάξεις αυτές απαξιώνει ακόμα περισσότερο τα πτυχία μας και επίσης ανοίγει διάπλατα τις πύλες για την περαιτέρω  ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Ας μην ξεχνάμε τη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, τα εγκαίνια προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα στο ΕΚΠΑ.  Πρόσω ολοταχώς για ένα πανεπιστήμιο- επιχείρηση, που θα αποκλείει όλο και περισσότερους νέους από το να σπουδάσουν. 

Για αυτές τις αρνητικές εξελίξεις έχουν διαχρονικές ευθύνες τα κυβερνητικά κόμματα, παλιά και καινούρια.  Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν ακόμα αναλάβει την διακυβέρνηση με συνεχείς παρεμβάσεις του στα όργανα της Ε.Ε. (κομισιόν, Ευρωβουλή κλπ) διαμαρτύρονταν για την μη εφαρμογή της οδηγίας 89/48/ΕΚ που αφορούσε την αναγνώριση των κολεγίων. Όταν είχε την διακυβέρνηση υλοποίησε κατά γράμμα τις κατευθύνσεις αυτές εντείνοντας έτσι την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων. Ψήφισε τον απαράδεκτο νόμο 4589/19! Προώθησε την απόσπαση της Παιδαγωγικής Επάρκειας από το πτυχίο. Έστρωσε το δρόμο στη ΝΔ η οποία τώρα προχωρά στην περαιτέρω «απελευθέρωση» και αναγνώριση των κάθε είδους ιδιωτικών κολεγίων, παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η εφαρμογή της συγκριμένης διάταξης στην διαδικασία κατάρτισης των νέων πινάκων για διορισμούς και πρόσληψη αναπληρωτών στην Γενική Αγωγή θα επιτείνει  ακόμα τις αδικίες και την απαξίωση χρόνων δουλειάς χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων.

Καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 21 Ιανουαρίου και ώρα 12.30 στα Προπύλαια με πορεία προς τη Βουλή και στην στάση εργασίας που έχει προκηρυχθεί (11:00-14:00) από την ΟΛΜΕ.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα