ΕΛΜΕ Πειραιά: Για τη διαδικασία τοποθετήσεων και δημιουργία τμημάτων

08/11/2017 - 23:39

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΥΣΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

            Ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό η διαδικασία των τοποθετήσεων στο ΠΥΣΔΕ Πειραιά.  Έχουν κατασταλάξει σε μεγάλο βαθμό τα τμήματα. Θυμίζουμε ότι με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας κλήθηκαν τα σχολεία να καθορίσουν κενά και πλεονάσματα την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων (1η Σεπτέμβρη) και έθεταν ως στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τις 8 Σεπτέμβρη! Δηλαδή, μια διαδικασία fast-track, όπου:

 • οι εγγραφές (π.χ. στα ΕΠΑΛ) και οι μεταγραφές ήταν σε εξέλιξη, συνεπώς ήταν αδύνατο να καθοριστούν ακόμα και τα τμήματα
 • καταπατούσε στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα  των εκπαιδευτικών.

            Όλα αυτά, για να στηριχτεί το επικοινωνιακό παραμύθι της κυβέρνησης, περί κανονικότητας κ.α. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή την στιγμή, χάνονται 1500 διδακτικές ώρες κάθε βδομάδα, δεκάδες συνάδελφοι γυρίζουν σε 2, 3 σχολεία και 4 σχολεία (!), στέλνονται για συμπλήρωση ωραρίου ακόμα και για 1 ή 2 ώρες ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΑ (!) (βλέπε τελευταία πράξη του ΠΥΣΔΕ), παρά το γεγονός ότι επωμίζονται όλο και περισσότερο διοικητικό έργο στα σχολεία τους κ.α.

Στην υπεράσπιση και υλοποίηση αυτής της πολιτικής κινήθηκε και ο Προϊστάμενος της ΔΙΔΕ Πειραιά.

            Η ΕΛΜΕ Πειραιά, από την πρώτη στιγμή, μπήκε μπροστά στον αγώνα για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής, την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων, την έγκριση όλων των τμημάτων.

ΥΠΗΡΞΑΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΓΙΑ  ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΟΤΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!

            Συγκεκριμένα:

 1. Στις 31 Αυγούστου, πριν ανοίξουν τα σχολεία, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση και συνάντηση του Δ.Σ. με τον Προϊστάμενο της ΔΙΔΕ Πειραιά, με βασικό αίτημα την έναρξη της διαδικασίας αργότερα (τουλάχιστον για μία βδομάδα), όταν θα υπάρχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα στα σχολεία, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί αρκετές εγγραφές στα ΕΠΑΛ (392 μαθητές γράφτηκαν μέσα στον Σεπτέμβριο). Ο Προϊστάμενος της ΔΙΔΕ Πειραιά απέκλεισε το αυτονόητο αυτό αίτημα. Ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη και ότι η αποτύπωση που έχει γίνει είναι αρκετά πλήρης (!). Επιχείρησε να ξεκινήσει τη διαδικασία τοποθετήσεων την Παρασκευή 1/9 και όταν διαπιστώθηκε ότι αυτό ήταν αδύνατο (υπήρξε εύλογη αδυναμία αποτύπωσης της πραγματικής κατάστασης στα σχολεία), ξεκίνησε τη διαδικασία την Τρίτη 5/9. Είναι χαρακτηριστικά δύο παραδείγματα: α) η απόφαση του ΠΥΣΔΕ αρχικά ήταν να συνεξετάζονται ενστάσεις και αιτήσεις, δημιουργώντας πολλές αδικίες, β) στάλθηκαν με αίτησή τους συνάδελφοι στην Α/θμια (κοινή συνεδρίαση ΠΥΣΔΕ-ΠΥΣΔΕ στις 3/9) πριν καλά-καλά βγουν τα κενά.
 1. Η ΕΛΜΕ Πειραιά προχώρησε σε τέσσερις (4) κινητοποιήσεις, μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο, (ΔΙΔΕ, Περιφέρεια, Υπουργείο), με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Πρωτοστάτησε στον αγωνιστικό συντονισμό όλων των ΕΛΜΕ του λεκανοπεδίου. Σαν αποτέλεσμα:
  • Διαχωρίστηκε η συνεξέταση ενστάσεων και αιτήσεων (από ένα σημείο και μετά).
  • Δόθηκε παράταση στις εγγραφές των ΕΠΑΛ και εγκρίθηκαν, κάτω από την πίεση της ΕΛΜΕ και άλλων ΕΛΜΕ, δεκάδες τμήματα στα ΕΠΑΛ.
  • Αποτυπώθηκαν πιο ολοκληρωμένα τα κενά (άδειες, project κλπ...).
  • Κάτω από την πίεση του σωματείου δεσμεύτηκε ο Προϊστάμενος για το διαχωρισμό των τμημάτων στη Β΄ Ξένη Γλώσσα και τη λειτουργία τους στη Β' και στη Γ' Γυμνασίου, σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα. Σώθηκαν έτσι δεκάδες τμήματα Β' Ξένης Γλώσσας που θα έκλειναν, αλλά και στη Γενική Εκπαίδευση.
 2. Απαίτησε την πραγματοποίηση αποσπάσεων από τη Β' στην Α' Πειραιά και μέσα στην Α' (ιδιαίτερα από την Σαλαμίνα). Κάτω από την παρέμβαση της ΕΛΜΕ, αλλά και της ύπαρξης πληθώρας κενών, πραγματοποιήθηκε ένας σημαντικός αριθμός αποσπάσεων.
 3. Κατέθεσε πρόταση και υπερασπίστηκε τους συναδέλφους αποσπασμένους από άλλο ΠΥΣΔΕ (αποτελεί κατάκτηση της ΕΛΜΕ το γεγονός ότι κανένας συνάδελφος από άλλο ΠΥΣΔΕ δεν τοποθετείται στον Αργοσαρωνικό), ώστε να υπάρχει διαφάνεια στις τοποθετήσεις.

           Αντίθετα, πρέπει να επισημάνουμε ότι όπου δεν υπήρξε ενημέρωση, αγωνιστική διεκδίκηση και κινητοποίηση, τμήματα συγχωνεύτηκαν.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

            Ορισμένα από τα παραπάνω αποτελέσματα, παλιότερα θα θεωρούνταν ακόμα και αυτονόητα. Π.χ. για τη Β΄ Ξένη Γλώσσα το να σπάει ένα τμήμα γενικής παιδείας με 20, 21 ή 22 μαθητές. Σήμερα, όχι μόνο δεν είναι, αλλά θέλουν ο εκπαιδευτικός να συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση. Να μην τολμάει καν να το διεκδικήσει. Η κανονικότητά τους βασίζεται πάνω στα συντρίμμια μια αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, που χρόνο με το χρόνο δυναμώνει.

            Είναι χαρακτηριστικό και το εξής: στις τοποθετήσεις αναπληρωτών (Β' φάση) δεν δόθηκε η δυνατότητα (με απόφαση του Προϊστάμενου) διεκδίκησης κενών που υπήρχαν στην Αίγινα. Το ζήτημα αυτό θα θέσει άμεσα το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ.

            Γνωρίζουμε καλά ότι η αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα δικαιώματά μας, δεν σταματά εδώ. Πολύ περισσότερο, θα δυναμώσει το επόμενο διάστημα (μισθοί, φορολογία, αντιδραστική αξιολόγηση, Νέο Λύκειο-Εξεταστικό Κέντρο, νόμος για τον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κ.α.). Είναι ανάγκη να προετοιμαστούμε για νέους αγώνες, για σκληρές αναμετρήσεις. Έχουμε επίγνωση ότι τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε, όπως οι μηδενικοί μόνιμοι διορισμοί, οι χαμηλοί μισθοί, οι περικοπές στη χρηματοδότηση των σχολείων, οι συντάξεις που καθυστερούν 3 και 4 χρόνια για τους συναδέλφους που βγαίνουν στη σύνταξη, η κατάρρευση της περίθαλψης, η εξοντωτική φορολογία, απαιτούν το δυνάμωμα του κινήματος, απαιτούν ένα μαζικό, αγωνιστικό εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα για να απαντήσουμε στην πολιτική της αδιοριστίας, στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική.

            Η μάχη για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, των εργασιακών δικαιωμάτων μας συνεχίζεται. Αποδεικνύεται ότι συσπειρωμένοι στο σωματείο μας, έχουμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολιτική, να την καθυστερήσουμε, να αποσπάσουμε κατακτήσεις. Μπορούμε και να την ανατρέψουμε, σε συμμαχία με το υπόλοιπο εργατικό-λαϊκό κίνημα, με όλο το λαό.

Συνεχίζουμε! Μπορούμε να τα καταφέρουμε!

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ   

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ       

 ΠΑΤΙΔΗΣ  ΗΛΙΑΣ                                    ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ  ΓΙΩΡΓΟΣ

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα