ΕΛΜΕ Πειραιά: Για το Πρόγραμμα «Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

31/03/2017 - 22:13

Ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει και οι:

ΕΛΜΕ: Κεφαλονιάς - Ιθάκης

Ένα νέο πρόγραμμα της Ε.Ε. ξεκινάει από φέτος στα σχολεία, και συγκεκριμένα στα Λύκεια, με στόχο τις συνειδήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Γενικότερα αναφέρεται στην εγκύκλιο ότι κύριος στόχος του προγράμματος «είναι η προώθηση των Ευρωπαϊκών αξιών και ιδιαίτερα της πολιτικής - κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, μέσω της καλύτερης γνώσης και κατανόησης από τους μαθητές - μελλοντικούς νέους πολίτες, της λειτουργίας των Ευρωπαϊκών θεσμών και ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (...) και τις δυνατότητες για ενεργότερη συμμετοχή τους στο δημοκρατικό γίγνεσθαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το "δημοκρατικό γίγνεσθαι" όμως της Ε.Ε. το ζούμε από "πρώτο χέρι" οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μας:

  • Όπως μόλις πρόσφατα μια μαθήτρια Λυκείου στην Πάτρα, που λιποθύμησε εξαιτίας των βάρβαρων μέτρων που συναποφασίζουν η Ε.Ε., το ΔΝΤ, με την κυβέρνηση.
  • Με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εκπαίδευση στην Ελλάδα (2016), όπου σημειώνεται: "υλοποίηση της μεταρρύθμισης του 'Νέου Σχολείου", περεταίρω εξορθολογισμός (τάξεων, σχολείων και Πανεπιστημίων),αποδοτικότητα και αυτονομία των δημόσιων εκπαιδευτικών μονάδων, αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών" κ.α. Δηλαδή, σχολείων που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με διαφορετικές ταχύτητες, γιατί θα αξιολογούνται, ανάμεσα στα άλλα και με βάση την απόδοση των μαθητών.
  • Με χιλιάδες αναπληρωτές συναδέλφους, που δεν μονιμοποιούνται μια και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αποκλείουν ρητά σαν σκοπό τη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Το "δημοκρατικό γίγνεσθαι" της Ε.Ε. το ζουν "από πρώτο χέρι":

  • οι 27 εκατομμύρια άνεργοι σε όλη την Ε.Ε.
  • οι λαοί της πρώην Γιουγκοσλαβίας, της Παλαιστίνης, της Συρίας κ.α., που ματοκύλισε η Ε.Ε
  • οι εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης

Αλήθεια, για όλα αυτά, θα μάθουν τίποτα τα παιδιά μέσα από το εν λόγω πρόγραμμα; Ρητορικό το ερώτημα...

Αποτελεί πρόκληση για τους δασκάλους, τους μαθητές και τις οικογένειές τους αυτή η προσπάθεια εξωραϊσμού της Ε.Ε. και των σάπιων αξιών που πρεσβεύει, στα μάτια των μαθητών.

Για το λόγο αυτό, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί τους συναδέλφους να μην συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Να μη δεχτούν οι εκπαιδευτικοί να γίνουν  «παπαγαλάκια» της ΕΕ. Έχουμε υποχρέωση να διδάξουμε την αλήθεια, να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους για τα «έργα και τις ημέρες» της Ε.Ε. κι όχι να μπολιάζουμε τους μαθητές μας με τις σάπιες αξίες της.

Να μιλήσουμε στους μαθητές για το χαρακτήρα της Ε.Ε., την αντιδραστική πολιτική της. Υπάρχει γόνιμο έδαφος. Τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας έχουν πείρα, ζουν τα προβλήματα των γονιών τους που δημιουργεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αποδεικνύεται τέλος πόσο υποκριτικό, επικίνδυνο και κάλπικο είναι το σύνθημα "έξω η πολιτική από τα σχολεία, από όπου και αν προέρχεται", που προωθούν το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση (βλέπε π.χ. ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας με αφορμή την εισβολή της Χρυσής Αυγής στο Δημοτικό Σχολείο στο Πέραμα). Επιδιώκουν με αυτό τον τρόπο να φιμώσουν οποιαδήποτε ενοχλητική φωνή, την ώρα που, με τον πιο επίσημο τρόπο, καλούνται οι εκπαιδευτικοί να γίνουν "προπαγανδιστές" της Ε.Ε. και των σάπιων αξιών της.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα