ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ : Σε εξέλιξη η «βδομάδα δράσης»

30/03/2011 - 11:59

Η πλειοψηφία της ΕΓ της ΑΔΕΔΥ απέρριψε χτες πρόταση του ΠΑΜΕ για άμεση απεργιακή κλιμάκωση

Την αναγκαιότητα να δυναμώσει το μέτωπο πάλης απέναντι στην κυβέρνηση και τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό αποκαλύπτει και η απόρριψη της πρότασης των ταξικών δυνάμεων για απεργία στο δημόσιο τομέα από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΓ της ΑΔΕΔΥ. Σ' αυτή την κατεύθυνση καταγράφεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού δύναμης στο δημόσιο, κάτι που οι ταξικές δυνάμεις αναδεικνύουν και μέσα από τη «βδομάδα δράσης» των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο δημόσιο (28 Μάρτη - 3 Απρίλη), με αιχμή το «νέο μισθολόγιο» και την πρόταση του ΠΑΜΕ. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται περιοδείες, εξορμήσεις, ομιλίες στις δημόσιες υπηρεσίες, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, σε υπηρεσίες των ΟΤΑ.

Σε σχετική δήλωσή του ο Γιάννης Νοτάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ στη Βόρεια Ελλάδα και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, σημείωσε πως «σε όλη την Κεντρική Μακεδονία έχουν προγραμματιστεί και γίνονται περιοδείες σε σχολεία, δήμους, νοσοκομεία, υπηρεσίες του ΙΚΑ και Πρόνοιας. Ο κόσμος είναι "κουμπωμένος", αλλά με τη συζήτηση "ανοίγεται" και καταλαβαίνει. Εμείς του εξηγούμε ότι δεν μπορούμε να πάμε με αιτήματα "κάτω από το όριο της φτώχειας". Ούτε να σκύβουμε το κεφάλι, γιατί αυτό δε θα σταματήσει ποτέ. Υπάρχει τεράστιος πλούτος, ο οποίος πρέπει να αξιοποιείται για την ικανοποίηση των αναγκών μας».

Απόρριψη της απεργίας με πρόσχημα την «ενότητα»
 

Ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο δημόσιο πρότεινε στην ΕΓ της ΑΔΕΔΥ 24ωρη απεργία στις 13 Απρίλη, με αιχμή την πάλη ενάντια στο νέο μισθολόγιο, τις εξελίξεις στον ΟΠΑΔ και τις συγχωνεύσεις σχολικών και νοσοκομειακών μονάδων. Πρόταση ενταγμένη στην κλιμάκωση της πάλης με ταξικό περιεχόμενο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και για να πληρώσει την κρίση η πλουτοκρατία.

Ολες οι παρατάξεις συμφώνησαν να «δέσουν» τους εργαζόμενους του δημοσίου πίσω από το εργοδοτικό και κυβερνητικό άρμα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι η ΓΣΕΕ δεν έχει αποφασίσει απεργία, για να μην προκηρύξει ούτε η ΑΔΕΔΥ, με πρόσχημα «να μην απεργήσουμε μόνοι μας». Εχουν τέτοιο πολιτικό θράσος, που την άρνηση για απεργία τη βάφτισαν «ενότητα των εργαζομένων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα»! Η «Αυτόνομη Παρέμβαση», μάλιστα, πρότεινε 3ωρη στάση στις 13 Απρίλη και απεργιακή κινητοποίηση την Πρωτομαγιά, με μεταφορά του γιορτασμού της το πρώτο δεκαήμερο του Μάη. Δίνοντας χρόνο στην κυβέρνηση και οι τρεις παρατάξεις είπαν ότι έτσι κι αλλιώς... θα υπάρξει ξεσηκωμός των δημοσίων υπαλλήλων από το Μάη (σ.σ. αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το σχετικό νομοσχέδιο).

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ήταν οι μόνες που καταψήφισαν την απόφαση της ΕΓ να στηρίξει οικονομικά ένα ντοκιμαντέρ της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το χρέος, «ερευνώντας» ποιο μέρος του χρέους είναι νόμιμο και ποιο παράνομο. Πρόκειται για επικίνδυνη λογική που θέλει τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη για ένα χρέος που ανήκει 100% στην πλουτοκρατία και ως εκ τούτου δεν είναι «νόμιμο» για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Τέλος, η ΕΓ της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να στηρίξει το συλλαλητήριο της ΠΟΕ ΟΤΑ το Σάββατο 9 Απρίλη με επίκεντρο τα εργασιακά ζητήματα των συμβασιούχων.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα