Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ε΄ ΕΛΜΕ

Digital... ΕΛΜΕ και ο καφές 5 ευρώ!

17/09/2021 - 13:16

Digital ΕΛΜΕ…
Και ο καφές πέντε ευρώ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Καλή σχολική χρονιά και καλή δύναμη στους αγώνες που έρχονται.

Μολονότι, πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, ώστε μετά από µία δύσκολη διετία να ξεκινήσουν µε καλύτερες προϋποθέσεις τα σχολεία, είδαμε τα αποκαΐδια της κυβερνητικής πολιτικής σε περιβαλλοντικό, υγειονομικό αλλά και μορφωτικό επίπεδο να «μαυρίζουν» τη ζωή µας.

Η κυβέρνηση όλο το καλοκαίρι δεν σταμάτησε να δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο, νομοθετώντας ασταμάτητα… την καθιέρωση της 10ωρης και απλήρωτης εργασίας, τον «απεγκλωβισμό» των νέων από τα πανεπιστήμια, τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών, την πανεπιστημιακή αστυνομία. Έφτασε στο σημείο να ποινικοποιεί ακόμα και μια απλή διαμαρτυρία σε ένα υπηρεσιακό συμβούλιο.

Αγνοώντας τις διεκδικήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για μείωση των μαθητών ανά τάξη, για προσωπικό, για σχολικές υποδομές, εργαστήρια και βιβλία με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές ανάγκες η κυβέρνηση προωθεί το σχολείο των 27 και 28 μαθητών, την κατηγοριοποίηση και υποβάθμιση των σχολείων μέσα από την αντιδραστική αξιολόγηση. Επιδιώκει οι εκπαιδευτικοί μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο να ελέγχονται κατά πόσο εφαρμόζουν και προωθούν αυτές τις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές και την ίδια στιγμή μονιμοποιεί τις απαράδεκτες τρίμηνες συμβάσεις εργασίας.

Με το 4ο κύμα να είναι σε εξέλιξη, με την μετάλλαξη Δ να είναι πιο επιθετική και να χτυπά κυρίως νεαρά άτομα, μαθητές, φοιτητές, η κυβέρνηση πήρε μέτρα διασποράς της πανδημίας ανεβάζοντας τα όρια για να κλείσει ένα τμήμα σε 50%+1 μαθητής. Στην συνάντηση με ΔΟΕ και ΟΛΜΕ δήλωσε ότι ακόμα και για τα δωρεάν τεστ είναι ακριβά την ίδια ώρα που ρίχνει στην αγορά δεκάδες δις των εισφορών των εργαζομένων με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Παντεσπάνι για το κεφάλαιο, πανάκριβος καφές για το λαό.

Στην επίθεση που δεχθήκαμε λοιπόν εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς , το σωματείο, η ΕΛΜΕ μας τη θέση πήρε; Πως στάθηκε απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς, απέναντι στον εμπαιγμό των μαθητών, γονέων, εργαζομένων, ασφαλισμένων και συνταξιούχων;

Η πλειοψηφία της ΕΛΜΕ (ΔΑΚΕ και ΠΕΚ) σε όλο αυτό το διάστημα ήταν σε lock down, δεν έβγαλε OΥTE MIA ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Τη στιγμή που και η ΟΛΜΕ και δεκάδες ΕΛΜΕ αντιδρούσαν στο αυτόνομο σχολείο και την αντιδραστική αξιολόγηση που ψηφιζόταν τον Ιούλιο ΠΕΚ και ΔΑΚΕ δεν ήθελαν καν να συνεδριάσουν. Ο πρόεδρος στην αρχή του Ιουνίου δήλωσε ότι πάμε για καλό καλοκαίρι….Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και πέρασε και αυτό…

Η ΠΕΚ ως άλλη κυβερνητική παράταξη θυμήθηκε τώρα και την αξιολόγηση στέλνοντας υπογραμμισμένα τα κομμάτια του νόμου που προβλέπει συνέπειες για τη μη συμμετοχή στην αξιολόγηση. Ξέχασαν ότι τα ίδια ισχυριζόταν και πέρσι η Κεραμέως…

Ήρθε λοιπόν ο Σεπτέμβρης και κάθε κατεργάρης στο πάγκο του, που λέει και ο λαός μας, το προεδρείο της ΕΛΜΕ μας πήρε επιτέλους απόφαση… να γίνονται οι συνεδριάσεις του ΔΣ εξ αποστάσεως, μη και έρθουμε σε επαφή, μη και πραγματοποιηθεί μια ζωντανή διεργασία, μην και υπάρξει δυνατότητα να συμμετέχουν οι συνάδελφοι, δυναμώνοντας και ζωντανεύοντας το σωματείο. Πρέπει να το ομολογήσουμε ΔΑΚΕ και ΠΕΚ διατηρούν τον συντονισμό, (ο Πρόεδρος απαντά έτσι και αλλιώς και για τις δυο παρατάξεις)

Ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την πρόσβαση μας στο ταμείο της ΕΛΜΕ με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να στηρίξουμε ακόμα και συναδέλφους που ζήτησαν την στήριξη του σωματείου λόγω καταγγελιών. Όταν ήρθε η ώρα να στηρίξουν αναπληρωτή συνάδελφο με τέσσερα παιδιά που του έκοψαν το ρεύμα, λούφαξαν μη τυχόν και αντιμετωπίσουν το νομικό τμήμα της ΔΕΗ ή στη περίπτωση συναδέλφισσας νεοδιόριστης που ζήτησε στήριξη για την ένσταση που έκανε λόγο λάθους υπολογισμού των μορίων της και τοποθέτησης σε σχολείο της 10ης επιλογής ενώ μπορούσε να τοποθετηθεί σε σχολείο της πρώτης επιλογής της. Η απάντηση ήταν ότι δεν προβλέπεται θεσμικά η παρέμβαση της ΕΛΜΕ. Αρνήθηκαν να παρίστανται σε οποιαδήποτε είτε παρέμβαση, είτε παράσταση διαμαρτυρία στο ΠΥΣΔΕ πέρσι και φέτος για ζητήματα που αφορούσαν κενά, τοποθετήσεις και περικοπές τμημάτων. Να θυμηθούμε την άρνηση να πάρουν έστω ένα τηλέφωνο μετά από καταγγελία που έγινε από γονιό ότι δεν δίνει το σχολείο τάμπλετ σε μαθητή, παρόλο που διαθέτει, λέγοντας ότι δεν μας αφορά και ότι εμείς είμαστε εδώ μόνο για τους συναδέλφους.. Δηλαδή ο καθένας μόνος του και ότι γίνει. Ακόμα και η πρόταση που έγινε για στήριξη των πυρόπληκτων μαθητών μας με σχολικά είδη, βρήκε μεν θετική ανταπόκριση αλλά καμία μα καμία ενέργεια, ούτε καν ανακοίνωση που να καλεί τους συναδέλφους να συμμετέχουν στη δράση. Αίσχος!!!

Συνάδελφοι, ο εκφυλισμός των συνεδριάσεων του ΔΣ, η άρνηση να παρθεί έστω και μια απόφαση για ζητήματα που αφορούν τον κλάδο, δεν είναι άλλη από τη στοίχιση των κυβερνητικών παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΠΕΚ στις επιταγές και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Με την αφωνία τους προσπαθούν να κρύψουν τη δική τους ευθυγράμμιση στο αντιλαϊκό, αντιεκπαιδευτικό έργο της κυβέρνησης.

Γιατί άραγε το προεδρείο με ανοιχτά σχολεία θέλει σώνει και καλά εξ αποστάσεως συνεδριάσεις; Μήπως θέλει ΓΣ webex, την παύση της ζωντανής δράσης, σε λίγο θα μας προτείνουν ως δράση την αποστολή ομαδικών email στη διεύθυνση ή στο ΠΥΣΔΕ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις τοποθετήσεις, για τα κενά, για τα τμήματα που κόβονται κλπ.

Μήπως προτιμά και ηλεκτρονικές εκλογές, με διαβλητές διαδικασίες και ψήφο παρουσία προϊσταμένου; Άλλωστε δεν μας απάντησε η ΔΑΚΕ τι θα κάνει με τα δοτά υπηρεσιακά συμβούλια που στελεχώνει; Σε σωματεία των υπαλλήλων της περιφέρειας και του ιδιωτικού τομέα, οι διπλοψηφίες και ο εκβιασμός έπιασε ταβάνι από μέρους της διοίκηση. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Τα σωματεία είναι και θα παραμείνουν στα χέρια των εργατών, των συναδέλφων και δεν θα τα παραχωρήσουμε στα αφεντικά και στα υπουργεία. Κάτω τα χέρια σας από τα σωματεία!

Συνάδελφοι, μόνο η συμμετοχή μας στο σωματείο, στη λήψη αποφάσεων, στη δράση μπορεί να καθαρίσει τη σαπίλα των κυβερνητικών παρατάξεων. Η ΑΣΕ είναι δίπλα σε κάθε συνάδελφο που αγωνιά, που ενδιαφέρεται για το σχολείο, τον μαθητή, τον συνάδελφο. Είμαστε δίπλα σε κάθε μικρό και μεγάλο, μέσα και έξω από το σχολείο. Σας καλούμε να βρεθούμε στους αγώνες, να τους δώσουμε μαζί. Όλοι στη γενική συνέλευση που θα προγραμματιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Συμμετέχουμε στο αυριανό Τετάρτη 15/09 συλλαλητήριο που καλούν σωματεία, ΕΛΜΕ, η πρωτοβουλία αναπληρωτών και οι ομοσπονδίες ΟΛΜΕ – ΔΟΕ – ΟΙΕΛΕ στις 6:30 στα Προπύλαια.

Καλή δύναμη

Τρίτη, 14/09/2021

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα