Δελτίο Τύπου της Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών

10/01/2018 - 23:48

Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ κατέθεσε, χτες Τρίτη 9 Ιανουαρίου, προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 3ης «αξιολόγησης», με αιχμή το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, όπως είχε προαναγγελθεί από την προηγούμενη εβδομάδα.  Η αριστερή κατ΄ όνομα κυβέρνηση συνεχίζει ξεδιάντροπα τη βρώμικη δουλειά της κατεδάφισης δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα.

Παράλληλα, είναι πλέον δεδομένο ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα, μέχρι την άνοιξη, θα κατατεθεί από το Υπουργείο Παιδείας νομοσχέδιο για την εκπαίδευση εν συνόλω, στρώνοντας το έδαφος για την αξιολόγηση και το Νέο Λύκειο, ένα σχολείο-φροντιστήριο με ενισχυμένους ταξικούς φραγμούς, ενώ επιβάλλεται αυξημένο ωράριο για τους εκπαιδευτικούς. Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο προεξοφλείται η πιθανότητα να περιληφθεί και η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια.

Πρόκειται για πρόκληση. Από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι σήμερα, είδαμε την ψήφιση νόμου για τα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια, την αλλαγή του με το Μνημόνιο του Μαϊου 2017 και τώρα έχουμε μπροστά μας μια ακόμη αλλαγή, προφανώς προς το χειρότερο. Όλα αυτά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Σε αντίθεση με τις κατά καιρούς θριαμβολογίες της ηγεσίας της ΟIEΛΕ, είχαμε επισημάνει το αυτονόητο. Στο βαθμό που στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι να ακολουθήσει το δρόμο που χαράσσουν ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, κανένας «καλός» υπουργός και κανένας «καλός» νόμος δεν μπορεί να αλλάξει την πορεία από το κακό στο χειρότερο.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής 5 Ιανουαρίου του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ, η πλειοψηφούσα παράταξη επισήμανε πολλά από τα παραπάνω δεινά που απεργάζονται οι θεσμοί και το επιτελείο του Υπουργείου Παιδείας για την ερχόμενη άνοιξη και μάλιστα προδιέγραψε ένα σχέδιο ενημέρωσης των συναδέλφων και κινητοποιήσεων με κορύφωση το Μάρτιο,  που αναμένεται να κατατεθεί προς  ψήφιση το νέο νομοσχέδιο για την Εκπαίδευση. Κάθε καλοπροαίρετος συνάδελφος θα θεωρούσε ότι με αυτό το σκεπτικό, η ηγεσία της Ομοσπονδίας θα υιοθετούσε την πρόταση του ΠΑΜΕ, όπως αυτή διατυπώθηκε από την παράταξή μας, για συμμετοχή της ΟΙΕΛΕ στην απεργία τη μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, εντός των προσεχών ημερών. Η απάντηση της  πλειοψηφούσας  παράταξης ήταν αρνητική, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για απεργία στην οποία καλεί το ΠΑΜΕ και τη σχετική πρόταση την έχει απορρίψει η ΓΣΕΕ.

Με άλλα λόγια, συνάδελφοι, ενώ ψηφίζεται ένας νόμος που χτυπάει το δικαίωμα στην απεργία και προετοιμάζεται το έδαφος για νέα αντεργατικά μέτρα  για όλους και, βέβαια, για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ δεν θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί απάντηση με 24ωρη απεργία. Τα σχόλια περιττεύουν. Τέτοιες τακτικές εξυπηρετούν ξεκάθαρα την κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας απολύτως τις κατηγορίες  περί κυβερνητικού συνδικαλισμού που σπέρνει την απογοήτευση και τον εφησυχασμό.

Σήμερα το πρωί ενημερωθήκαμε για τη στάση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, η διοίκηση του οποίου καταψήφισε, ομοίως με ΓΣΕΕ και ΟΙΕΛΕ, την πρόταση για την 24ωρη απεργία την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.  Πρέπει οι κυβερνώντες να πάρουν τη δέουσα απάντηση. Δεν θα τους αφήσουμε να τσακίσουν ό,τι κατακτήθηκε με το αίμα των εργαζόμενων τον τελευταίο αιώνα. Όλοι στον αγώνα!

Όλοι στις κινητοποιήσεις που έχει προαναγγείλει το ΠΑΜΕ:

  • Απεργιακή συγκέντρωση την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου στις 12:00 στην Ομόνοια και
  • Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ τη μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στις 18:00, στην Ομόνοια.

 

Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2018

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα