ΣΕΠΕ "Γ. Σεφέρης"

Δελτίο τύπου από τη σύσκεψη Σωματείων στις 30/10 στο ΚΕΠ Ν. Ιωνίας

03/11/2021 - 18:55

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 30/10 ΣΤΟ ΚΕΠ Ν.ΙΩΝΙΑΣ

    Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021 με επιτυχία η σύσκεψη σωματείων και μαζικών φορέων της Ν. Ιωνίας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. « Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ»  έχοντας ως θέματα συζήτησης: προβλήματα που δημιουργεί ο νέος νόμος για την παιδεία (4823) στη μόρφωση και την πρόοδο των μαθητών, μέτρα για την προστασία της υγείας των μαθητών και  των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, την αύξηση των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης και στους λογαριασμούς κοινωνικών αγαθών, τους περιορισμούς σε λαϊκά δικαιώματα όπως στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση που φέρνει ο ν. Χατζηδάκη,  με στόχο τον συντονισμό    της δράσης απέναντι στην κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική.

     Τα σωματεία και οι φορείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΣΕΠΕ« Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ» είναι τα ακόλουθα: Σωματείο Συνταξιούχων, ΕΒΕ,  ΕΛΕΠΑ (λογιστές), εργαζόμενοι ΟΤΑ, εργαζόμενοι νοσοκομείου ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ, Σύλλογος Γυναικών Ν.Ιωνίας, Δ΄ΕΛΜΕ Αν.Αττικής (παρατηρητής)

    Ύστερα από ένα πλούσιο προβληματισμό και διάλογο ανάμεσα στους συμμετέχοντες η σύσκεψη κατέληξε στα παρακάτω αιτήματα και τον προγραμματισμό κοινών δράσεων.

Απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα για την πανδημία:

 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών. Πλήρης στελέχωση με μόνιμο ιατρικό , νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό του νοσοκομείου «Αγία Όλγα» και του Κέντρου Υγείας Ν. Ιωνίας.  Να τους δοθεί όλος  ο απαραίτητος ιατρικός εξοπλισμός από κρατικά κονδύλια. Να επαναλειτουργήσει το νοσοκομείο στα  Άνω Πατήσια.
 • Διορισμός  μόνιμου προσωπικού  για τη στελέχωση των διοικητικών υπηρεσιών του τοπικού ΕΦΚΑ. (Χρειάζεται τουλάχιστον διπλασιασμός των 27 υπαλλήλων που  οι οποίοι σήμερα εξυπηρετούν ασφαλισμένους από τρεις δήμους!!)
 • Πλήρη επίταξη, άνευ όρων, κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας
 • Μέτρα στήριξης και επιτάχυνσης του εμβολιαστικού προγράμματος. Κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, διεξαγωγής τεστ και εξατομικευμένης παρακολούθησης συνδεδεμένα µε τα σχολεία και τους χώρους δουλειάς, στα πλαίσια ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
 • Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, στους χώρους εργασίας του δήμου και στις επιχειρήσεις. Ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με ευθύνη του ΕΟΔΥ, με σκοπό το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης. Να πολλαπλασιαστούν τα σημεία που ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί δωρεάν τεστ και να επεκταθεί χρονικά η διαδικασία.
 • Όχι στον εκβιασμό και τη διαίρεση των εργαζομένων σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Δε θα περάσουν οι  ποινές και οι απολύσεις. Καμία οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων που χρειάζεται να προσκομίσουν τεστ.
 • Καμία συζήτηση για το νέο ΕΣΥ της κυβέρνησης που ενισχύει την υγεία-εμπόρευμα, την ανταποδοτική λειτουργία των νοσοκομείων που προβλέπει κλείσιμο και συρρίκνωση, δομών και κλινικών, τη λειτουργία μέσω ΣΔΙΤ.
 • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για πρόνοια-υγεία-φάρμακο. Όχι στις άμεσες και έμμεσες πληρωμές που επιβάλλονται στον λαό.
 • Κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων για τον κλάδο της υγείας. Να πληρώσει η εργοδοσία.
 • Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία. Μέτρα στήριξης των αναπληρωτών που εργάζονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
 • Εδώ και τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, 15 μαθητές ανά τάξη. Έγκριση όλων των τμημάτων με βάση τις ανάγκες των μαθητών.
 • Να εξασφαλιστεί μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα για όλα τα σχολεία, ώστε να μπορούν επί της ουσίας να τηρηθούν τα πρωτόκολλα.
 • Επιπλέον δρομολόγια για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο με σκοπό να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
 • Αυξημένη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής και υποδομών στα σχολεία.
 • Να πάρουν πίσω όλες τις συμπτύξεις – συγχωνεύσεις τμημάτων ( 7ο – 10ο  δημοτικά). Να μην  ακολουθήσει καμία νέα συγχώνευση.

Για τη στήριξη των μαθητών, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και την ίδια την μορφωτική και εκπαιδευτική διαδικασία απαιτούμε:

 • Να ληφθούν άμεσα εκπαιδευτικά - παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των σύνθετων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχει  δημιουργήσει η πανδημία, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και η πολύμηνη τηλεκπαίδευση.
 • Αναπροσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων και της σχολική ύλης. Εντοπισμός των μαθησιακών κενών που έχουν προκύψει τα δύο τελευταία χρόνια και επιστημονικός – παιδαγωγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπισή τους.
 • Να λειτουργήσουν από την αρχή της χρονιάς τα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας και ΠΔΣ με προσλήψεις εκπαιδευτικών. Να λειτουργήσουν παντού τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας με βάση τις ανάγκες κάλυψης και αναπλήρωσης των κενών. Να στελεχωθούν άμεσα όλες οι τάξεις ΖΕΠ.
 • Ουσιαστική στήριξη της λειτουργίας του Ολοήμερου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου.
 • Κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Κάθε μάθημα να γίνεται από τον εκπαιδευτικό της αντίστοιχης ειδικότητας. Επαναφορά όλων των καλλιτεχνικών μαθημάτων που καταργήθηκαν στο Λύκειο.
 • Προσλήψεις Ψυχολόγων και Κοινωνικών λειτουργών σε όλα τα σχολεία από την αρχή της χρονιάς. Ενίσχυση των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, μείωση του αριθμού μαθητών στα τμήματα Ένταξης. Στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ με όλο το αναγκαίο προσωπικό.
 • Να μην εφαρμοστεί η οδηγία – κόφτης για την παράλληλη στήριξη.
 • Πρόγραμμα σχολικών γευμάτων κρατικά οργανωμένο με επέκταση σε όλα τα σχολεία. Πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού π.χ. τραπεζοκόμοι για τη στήριξη του προγράμματος σε όλα τα σχολεία.
 • Να αναβαθμιστούν εδώ και τώρα οι τεχνολογικές υποδομές των σχολείων με  ενίσχυση σε πόρους και υλικό όλων των ψηφιακών λειτουργιών των σχολείων, που θα υποστηρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία και δε θα την υποκαθιστούν.
 • Κατάργηση όλων των νομοθετικών διατάξεων που γενικεύουν τη λεγόμενη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εκτός πανδημίας, των διατάξεων για τις κάμερες στις τάξεις. Καμία αξιοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας για την κάλυψη εκπαιδευτικών κενών.
 • Μετατροπή  όλων των συμβάσεων των υπαλλήλων στους δήμους σε αορίστου χρόνου. Διορισμοί επιπλέον μόνιμου προσωπικού  όλων των ειδικοτήτων.
 • Όχι στις περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση σε κατηγορίες δημοτικών υπαλλήλων.
 • Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Νέες και σύγχρονες σχολικές εγκαταστάσεις για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Απέναντι στις αντιεκπαιδευτικές – αντεργατικές νομοθετικές διατάξεις που ψηφίστηκαν το τελευταίο διάστημα απαιτούμε:

 • Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για τη λεγόμενη αξιολόγηση στα σχολεία και των εκπαιδευτικών (ν. 4823/2021, ν. 4692/2020, Υ.Α για εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση, διατάξεις για εσωτερικό κανονισμό) που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των σχολείων και στην παραπέρα κατηγοριοποίηση.
 • Να καταργηθεί – να μην εφαρμοστεί συνολικά ο νόμος 4823/21 (Κεραμέως).
 • Καμία εμπλοκή ιδιωτικών φορέων, επιχειρήσεων και ΜΚΟ στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη λειτουργία των σχολείων. Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση για όλες τις ανάγκες των σχολείων.
 • Να καταργηθεί εδώ και τώρα η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα θεμάτων.
 • Να καταργηθεί, να μην εφαρμοστεί ο νόμος 4808/21 (Χατζηδάκη) για τα εργασιακά και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Με βάση όλα τα παραπάνω οργανώνουμε τη δράση μας, συντονίζουμε τα βήματα μας

Συμμετέχουμε μαζικά στα Πανεργατικά Συλλαλητήρια στις 4/11, για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη δουλειά και τη ζωή και ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη.

Συμμετέχουμε μαζικά στην κινητοποίηση που καλεί ο Σύνδεσμος συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ιωνίας – Ηρακλείου στις 9/11 στο τοπικό παράρτημα του ΕΦΚΑ στις 10.30 π.μ.  

Οργανώνουμε την αλληλεγγύη μεταξύ μας. Ορίζουμε υπεύθυνους από κάθε σωματείο για όσους συμπολίτες μας βρίσκονται σε ανάγκη για τρόφιμα, καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα.

Οργανώνουμε παραστάσεις σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας για  όσους συνανθρώπους μας βρίσκονται αντιμέτωποι να τους κοπούν βασικά κοινωνικά αγαθά λόγω οικονομικής δυσχέρειας.

Απευθυνόμαστε στα μέλη των φορέων μας, τα ενημερώνουμε για τα αιτήματα της σημερινής σύσκεψης, μαζεύουμε τις υπογραφές τους, κάνουμε εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, σε γειτονιές και πλατείες για τη συγκέντρωση υπογραφών στο κείμενο με τα αιτήματα. Το γνωστοποιούμε και σε άλλα σωματεία, στις δημοτικές αρχές, στα αρμόδια υπουργεία.

Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να πάρει θέση.

Προχωράμε σε κοινές κινητοποιήσεις και σε κοινές πολιτιστικές δραστηριότητες.  

              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                         Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ                                        ΝΤΙΑΝΑ  ΛΙΑΚΟΥ 

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα