Α.Σ.Ε. Ξάνθης: Για την παράσταση διαμαρτυρίας στη Δ/νση Εκπαίδευσης Ξάνθης

22/09/2017 - 22:36

Αν θελήσει κάποιος να βγάλει ένα ουσιαστικό συμπέρασμα από την κινητοποίηση της Τετάρτης στον Δ/ντή Πρωτοβάθμιας, αυτό είναι πως για άλλη μια χρονιά τα προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων της Ξάνθης παραμένουν και σε ορισμένες περιπτώσεις οξύνονται.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να παρουσιάσει επιστροφή στην κανονικότητα, προσπάθεια που για άλλη μια φορά χτες συνεπικουρήθηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ και τον Δ/ντη Εκπαίδευσης με τη λογική «για πρώτη φορά προσλήφθηκαν τόσο νωρίς τόσοι αναπληρωτές», προφανώς πέφτει στο κενό όταν:

1)      Στην ειδική αγωγή λείπουν εκπαιδευτικοί από τμήματα ένταξης και παράλληλες στηρίξεις (ειπώθηκε μάλιστα πως πιθανά δεν θα υπάρξει β΄ φάση πρόσληψης αναπληρωτών παράλληλης στήριξης), ενώ κατηγορηματικά απάντησε ο Δ/ντής Εκπαίδευσης πως αν του δοθεί εντολή θα εφαρμόσει την περσινή νομοθεσία τοποθετώντας εκπαιδευτικούς χωρίς τα απαραίτητα προσόντα για συμπλήρωση ωραρίου στις δομές ειδικής αγωγής.

2)      Λείπουν αρκετοί εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων  σε μια σειρά σχολείων.

3)      Κενά δασκάλων σε τάξεις που προέκυψαν από μακροχρόνιες άδειες καλύπτονται με την υπολειτουργία ολοήμερων, τμημάτων ένταξης και τάξεων υποδοχής.

4)      Προβλήματα με τις  μεταφορές  των μαθητών παραμένουν άλυτα για άλλη μια χρονιά σε νηπιαγωγεία (π.χ. Άβδηρα) και δημοτικά (π.χ. Σταυρούπολη). Καταστρατηγείται το ωράριο των νηπιαγωγών για να μην κάνει 3χλμ επιπλέον το λεωφορείο.

5)      Υπάρχουν προβλήματα υποδομών σε μια σειρά σχολείων με αποκορύφωμα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά του Δροσερού στα οποία η κατάσταση είναι εκρηκτική, με τις άθλιες υποδομές να «ξεχειλίζουν» από υπερπληθή τμήματα και προφανώς η καλοκαιρινή εξαγγελία του Υπ. Παιδείας για τμήματα 1:15  ακούγεται μόνο ως το πιο σύντομο ανέκδοτο.

6)      Οι 22 τάξεις υποδοχής ΖΕΠ γίνανε 17 τάξεις υποδοχής καλυμμένες από 10 εκπαιδευτικούς, λειτουργώντας a la carte.

7)      Ξεκινάνε οι υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών για «συμπλήρωση ωραρίου».

8)      Για άλλη μια χρονιά συνάδελφοι ειδικοτήτων γίνονται μπαλάκι πηγαίνοντας από σχολείο σε σχολείο, διανύοντας ακόμα και 30χλμ ορεινού δικτύου την ίδια μέρα για να πάνε από το ένα σχολείο στο άλλο.

 

Ταυτόχρονα για άλλη μια χρονιά – 16η για τους αναπληρωτές ειδικής αγωγής, πάνω από 10 για άλλες ειδικότητες – συνεχίζεται ο «θεσμός» του «μόνιμου αναπληρωτή». Περίπου 1 στους 5 εκπαιδευτικούς αυτή τη στιγμή στην πρωτοβάθμια εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Ο 1 στους 5 εκπαιδευτικούς εργάζεται με διαφορετικά δικαιώματα από τους υπόλοιπους, έχει στομάχι μόνο 9 μήνες το χρόνο, το παιδί του έχει λιγότερη ανάγκη για άδεια λοχείας, ο ίδιος να αρρωστήσει λιγότερο.

Αυτό το κομμάτι των συναδέλφων πρέπει να στηριχθεί από όλο τον κλάδο στον αγώνα για μόνιμους μαζικούς διορισμούς, στον αγώνα για εξίσωση των δικαιωμάτων τους με αυτά των μονίμων.

 

Αυτή τη στήριξη πρέπει να κάνουμε πράξη με τη μαζική συμμετοχή όλων μας στην επόμενη κινητοποίηση του Διδασκαλικού Συλλόγου,

την Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη στις 2μ.μ στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας

(στάση εργασίας 12 – 2 και 2 -4).

 

Να διεκδικήσουμε:

 • Ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων.
 • Δωδεκάμηνες συμβάσεις εργασίας για όλους τους αναπληρωτές.
 • Εξίσωση των αδειών (ασθενείας, λοχείας, ανατροφής, κανονικής) με τους μόνιμους συναδέλφους.
 • Έκδοση πάσο με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας για 50% έκπτωση στα ΜΜΜ.
 • Δωρεάν σίτιση για όλους.
 • Επίδομα στέγασης και θέρμανσης.
 • Επίδομα ανεργίας και πλήρη υγειονομική κάλυψη για όλο το διάστημα της ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Καμία απόλυση αναπληρωτή-συμβασιούχου συναδέλφου.
 • Κάλυψη όλων των κενών τώρα με τις αντίστοιχες ειδικότητες.
 • 15 μαθητές ανά τμήμα στα Νηπιαγωγεία, Α και Β Δημοτικού, 20 στις υπόλοιπες τάξεις Δημοτικού και Γυμνασίου, ως 15 ανά κατεύθυνση και 10 ανά εργαστήριο. Υπεύθυνος δάσκαλος ανά 50 μαθητές στο ολοήμερο.
 • Να λειτουργήσουν παντού και άμεσα τα αναγκαία Ειδικά Σχολεία, Τμήματα Ένταξης και Τάξεις Υποδοχής.
 • Κάλυψη όλων των αιτήσεων για παράλληλη στήριξη με ένα δάσκαλο/α ανά παιδί.
 • Πρόσληψη αναπληρωτών σε ΟΛΑ τα κενά σε μία φάση ώστε να είναι στα σχολεία την 1η Σεπτεμβρίου. Τοποθέτησή τους με διαφανή και αντικειμενική διαδικασία. Δυνατότητα αμοιβαίας μετάθεσης καθώς και δυνατότητα μετακίνησης για σοβαρούς λόγους υγείας.
 • Έγκαιρη καταβολή του μισθού κάθε μήνα.
 • Να πραγματοποιηθούν τώρα οι 30000 μόνιμοι διορισμοί που είναι αναγκαίοι για την κάλυψη όλων των κενών στην εκπαίδευση.

 

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

 

 Έχοντας μπροστά μας την 3η αξιολόγηση, βλέποντας με τα ίδια μας τα μάτια πως η «δίκαιη ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται το Μαύρο Μέτωπο κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου και των κομμάτων του χτίζεται καθημερινά πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών δικαιωμάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στη διάλυση παιδείας – υγείας – κοινωνικών παροχών  χρειάζεται πιο αποφασιστικά να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, συμμετέχοντας στις συλλογικές διαδικασίες, χωρίς να αναθέτουμε την «επίλυση» των προβλημάτων σε σωτήρες ή μεσολαβητές.

Το μπλοκάρισμα για μήνες της «αξιολόγησης» στο δημόσιο μέσα από τη μαζική συμμετοχή στην απεργία – αποχή,  μπλοκάρισμα που οδήγησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χέρι χέρι με τη ΝΔ να πάρουν το μαστίγιο με την τροπολογία Γεροβασίλη αποδεικνύει πως έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας.

 

Στη συλλογικότητα η δύναμη, στους ταξικούς αγώνες η λύση!

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα