A.Σ.Ε στην ΕΛΜΕ Tρικάλων: Όχι στις συγχωνεύσεις τμημάτων-Όχι στις τάξεις «τέρατα»

08/11/2019 - 09:39

Υπουργείο Παιδείας και ΠΔΕ Θεσσαλίας «...προειδοποιούν αυστηρά…» τα σχολεία  και συγχωνεύουν τμήματα δημιουργώντας τάξεις «ανθρώπινες αποθήκες» με 27 μαθητές.

Όχι στις συγχωνεύσεις τμημάτων-Όχι στις τάξεις «τέρατα»

Ενώ τα σχολεία έκλεισαν το δεύτερο  μήνα της σχολικής χρονιάς και η ομαλή τους λειτουργία είναι ακόμα ζητούμενο, λόγω των πολύ μεγάλων ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, το υπουργείου Παιδείας αντί να καλύψει έστω και τώρα τα χιλιάδες κενά προσλαμβάνοντας αναπληρωτές, βάζει σε εφαρμογή το πλέον ανάλγητο και αντιεκπαιδευτικό του σχέδιο. Αυτό της σύμπτυξης  τμημάτων που λειτουργούσαν μέχρι τώρα με λιγότερο από 27 μαθητές.

Ο σκοπός είναι προφανής και αφορά τη δημιουργία  τεχνικού περισσεύματος εκπαιδευτικών που θα κληθούν να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες των σχολείων σε εκπαιδευτικούς.

Τα «μαντάτα» έφτασαν και στα Τρίκαλα (όπως και στους υπόλοιπους νομούς της Θεσσαλίας), όπου με έγγραφο τελεσίγραφο με τον απαράδεκτο, από όλες τις απόψεις, τίτλο «αυστηρή προειδοποίηση…» ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας ζητάει χωρίς περιστροφές, τη συγχώνευση τριών τμημάτων στο 4ο Λύκειο αλλά και σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τμημάτων τεράτων, στοιβάζοντας σε αυτά 27 μαθητές.

Η λογική του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης πως αυτό το έγγραφο εκφράζει τις επιθυμίες της υπουργού Παιδείας «…η οποία προσπαθεί να καταλάβει πώς είναι δυνατόν μετά από τόσες προσλήψεις που έγιναν μέχρι σήμερα να εξακολουθούν να υπάρχουν κενά…» σε συνδυασμό «…με την πρόθεσή της να αναλάβει αποκλειστικά το υπουργείο τη διαχείριση του πληροφοριακού συστήματος myschool…» ή  πως και αυτός διαφωνεί σαν παιδαγωγός με τα 27αρια τμήματα αλλά σαν διοίκηση υποχρεούται να τα επιβάλει, δεν τον απαλλάσσει από τις τεράστιες ευθύνες του. Ίσα-ίσα…

Τάξεις που λειτουργούν με λιγότερους μαθητές από τους 27 που ο «νομός τους» προβλέπει δεν είναι πρόβλημα. Κάθε άλλο. Το πρόβλημα είναι η αντίληψή τους πως η ουσιαστική μόρφωση είναι κόστος.

Πρόβλημα είναι να μη έχει ο μαθητής το δάσκαλό του από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Πρόβλημα είναι οι τάξεις-«ανθρώπινες αποθήκες» στις οποίες θα στοιβάζονται σωρηδόν οι μαθητές.

Πρόβλημα είναι να σφυρίζουν αδιάφορα στο άκουσμα της θέσης του συνδικαλιστικού κινήματος για τάξεις με 20 μαθητές, 15 στις ομάδες προσανατολισμού και 10 στα εργαστήρια

Πρόβλημα είναι ο δάσκαλος «λάστιχο» που τρέχει να καλύψει το ωράριό του σε τρία τέσσερα και μερικές φορές και σε παραπάνω σχολεία.

Πρόβλημα είναι, μεσούσης της σχολικής χρονιάς, να ανατρέπεται η σχολική ζωή και να συγχωνεύονται τμήματα.

Πρόβλημα είναι να μην υπάρχει η δομή που έχει ανάγκη ο κάθε μαθητής.

Πρόβλημα είναι οι περισσότερες από τριάντα τρεις χιλιάδες ΜΟΝΙΜΟΙ αναπληρωτές που εδώ και 20 χρόνια αναπληρώνουν τον ίδιο τους τον εαυτό.

Πρόβλημα είναι η ειδική αγωγή να στελεχώνεται στο 90% από αναπληρωτές. Τα σχολεία της Ε.Α. να εκλιπαρούν για εκπαιδευτικούς και για ειδικό βοηθητικό προσωπικό. Την ίδια ώρα ο εκπαιδευτικός της παράλληλης στήριξης να μοιράζεται σε περισσότερα από ένα παιδί με προοπτική να συνυπάρξουν στην ίδια τάξη δυο και περισσότεροι μαθητές με ειδικές ανάγκες που θα στηρίζονται από ένα εκπαιδευτικό Ε.Α.    

Συνάδελφισσες και συνάδελφοι.

Σήμερα είναι, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ανάγκη ο κάθε συνάδελφος  και το συνδικαλιστικό κίνημα να ορθώσει ανάστημα στις αντιπαιδαγωγικές πολιτικές του υπουργείου Παιδείας. Να πει όχι στα 27αρια τμήματα και στις νέες συγχωνεύσεις τμημάτων. Να απαιτήσει κάλυψη όλων των κενών, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών τώρα.

Εκπαιδευτικοί, γονείς, και μαθητές να ανατρέψουν τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές, να απαιτήσουν το σχολείο των σύγχρονων αναγκών που θα μορφώνει πολύπλευρα και ουσιαστικά τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας,  απορρίπτοντας τις κυβερνητικές λογικές του κόστους-οφέλους. Να  πάρουν στα χέρια τους τη μόρφωση της νέας γενιάς.

Καλούμε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές στην παράσταση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί μετά από απόφαση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Τρικάλων, στα Γραφεία της Β/θμιας Εκπαίδευσης την Παρασκευή 9/11 και ώρα 1:45 μ.μ. προκειμένου να απαιτήσουμε να μη συγχωνευτούν σχολικά τμήματα και να καλυφθούν εδώ και τώρα όλα τα κενά.

Τρίκαλα 7/11/2019

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

  

 

         

 

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα