Α.Σ.Ε. Ηρακλείου: Στις φιέστες της Κυβέρνησης, στο Ηράκλειο και παντού, απαντάμε με εργατική αντεπίθεση!

20/09/2017 - 21:15

Καλούμε το Σύλλογο να υλοποιήσει το παρακάτω πρόγραμμα δράσης:

1.      Την συμμετοχή του Συλλόγου:

α) Στην κινητοποίηση της Τετάρτης 20/09 στην «Καινούρια Πόρτα» ενάντια στην φιέστα για Υγεία - Παιδεία, στις  18:00

       β) Στο συλλαλητήριο στις 21 Σεπτεμβρίου, στις 18:00, στην πλατεία Κορνάρου

2.      Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 25/09 το απόγευμα στις 18:30 στην Παλιά Ακαδημία.

 

3.      Η Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη να γίνει Μέρα Πανελλαδικής Κινητοποίησης, με αίτημα την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία με ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ και ταυτόχρονα την ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ.

 

4.           Να πραγματοποιήσουν ενημερώσεις, συζητήσεις σε όλα τα σχολεία, Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα Σωματεία με κεντρικό θέμα το νέο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων της γ’ αξιολόγησης, το ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων, τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και όλα αυτά σε συνδυασμό με τον αγώνα ενάντια στην «αξιολόγηση».

 

Να μην περάσει η ληστεία των μορφωτικών δικαιωμάτων

και οι εργασιακές ανατροπές!!

Κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει. Διεκδικούμε αταλάντευτα: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς, μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

            Μία νέα σχολική χρονιά ξεκινάει και βάζουμε το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη (ΕΝΦΙΑ και κάθε λογής χαράτσια), ενώ η εκπαίδευση υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο με τα σχέδια για την αναμόρφωση του Λυκείου («Νέο Λύκειο») σε ακόμα πιο ταξική κατεύθυνση, με τμήματα πολυπληθή, σχολεία με ελλιπή χρηματοδότηση και αγωνία για εκατοντάδες συναδέλφους (μόνιμους και αναπληρωτές) για το αν και πού θα εργαστούν φέτος (και σε πόσα σχολεία).

              Στήνει φιέστες όπως το «Αναπτυξιακό Συνέδριο» που θα γίνει τις επόμενες μέρες στην Κρήτη με επιχειρηματικούς και άλλους τοπικούς παράγοντες όπου θα συζητήσουν τους όρους της μοιρασιάς της "πίτας" των λεγόμενων επενδυτικών και αναπτυξιακών ευκαιριών που προσφέρει η Κρήτη. Μόνο που από αυτήν την "πίτα" το κομμάτι που αφορά τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς αγρότες περιέχει νέα επίθεση στα δικαιώματα και στο εισόδημά τους. Περιέχει νέα βάσανα και επικίνδυνα σχέδια : ιδιωτικοποιήσεις οδικών αξόνων, αεροδρομίου Καστελλίου με παράλληλη χρήση του για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ κλπ. Σχέδια στα οποία είναι σε σύμπλευση με τη ΝΔ και κονταροχτιπιούνται μόνο στο ποιος θα υπηρετήσει καλύτερα το στόχο ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

            Το Νέο Σχολείο που ετοιμάζουν με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε, του ΔΝΤ, του ΣΕΒ και του 3ου Μνημονίου απαιτεί εκπαιδευτικούς χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, αύξηση της κινητικότητας (βλέπε 4ο Μνημόνιο), με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, σύμφωνα και με τις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται συνολικά στον κρατικό τομέα (βλ ν.4440/2016 για την κινητικότητα, ν.4369/2016 για τη αξιολόγηση). Σχεδιάζουν την αυτόνομη,  συνεχώς αξιολογούμενη σχολική μονάδα, που θα έχει ευθύνη στα οικονομικά της, στο πρόγραμμά της, μελλοντικά και στην πρόσληψη των εκπαιδευτικών της, την κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών!

 

         Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, ακολουθώντας την πορεία των προκατόχων της επαναφέρει και διευρύνει νομοθετήματα που στοχεύουν στην αξιολόγηση όλου του δημόσιου τομέα (και της εκπαίδευσης ). Δεν εξαιρείται κανένας κλάδος του δημοσίου!

       Ο Υπ. Παιδείας επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους την πρόθεσή του να ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης των στελεχών εκπαίδευσης κι η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας (με βάση τον αντιδραστικό πλαίσιο του νόμου Βερναρδάκη, με το ίδιο πλαίσιο έγινε η πρόσφατη επιλογή των διευθυντών).

        Το συνολικότερο πλαίσιο της αξιολόγησης και στην εκπαίδευση είναι παρόν. Το Π.Δ. 152 δεν έχει καταργηθεί. Η κυβέρνηση βάζει ψευτοδιλήμματα προσπαθώντας να εξασφαλίσει συμμάχους και εκβιάζει θέτοντας ως προαπαιτούμενο για τους ανύπαρκτους μόνιμους διορισμούς στα σχολεία την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

           Στόχος της αξιολόγησης είναι η γρήγορη και επιθετική προώθηση των στόχων του 3ου Μνημονίου για περικοπές και «εξοικονόμηση» δαπανών ταυτόχρονα με τις αντιδραστικές αλλαγές στη δομή και το περιεχόμενο του σχολείου (βλ. Νέο Λύκειο, αυτονομία -  κατηγοριοποίηση σχολείου κ.ά.) στη βάση των κατευθύνσεων Ε.Ε- ΟΟΣΑ.

            Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μιλάει πάλι για τη «δίκαιη ανάπτυξη» που μπορεί να συνδυάσει -δήθεν- τα επιχειρηματικά κέρδη και τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα.  Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: Η «δίκαιη ανάπτυξή» τους γίνεται πάνω στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Προϋπόθεσή της είναι η διατήρηση όλου του αντεργατικού πλαισίου που συνθέτει τον εργασιακό μεσαίωνα της μερικής απασχόλησης, των μισθών πείνας, των θυμάτων της υπερεντατικοποίησης και της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Όλο αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο η κυβέρνηση προσπαθεί να το συγκαλύψει με ευφυολογήματα περί υγιούς επιχειρηματικότητας και επιστροφής στην κανονικότητα.

 

            Το Μαύρο Μέτωπο κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ και των κομμάτων της, δυναμώνει την επίθεσή του απέναντι στους εργαζόμενους.

            Κυβέρνηση, ΣΕΒ και τραπεζίτες πάνω στα συντρίμμια των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων προωθούν το κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης και όλων των μνημονιακών δεσμεύσεων. Ως προαπαιτούμενο για τη γ΄ αξιολόγηση θέτουν και την «αξιολόγηση» συνολικά στο Δημόσιο και στην Εκπαίδευση.

            Μπροστά σε αυτή τη λαίλαπα οι δυνάμεις του νέου και παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) είναι πρόθυμες να συμμετέχουν στο διάλογο-παρωδία που ετοιμάζεται να στήσει η κυβέρνηση στο Ηράκλειο δια του Υπουργού Παιδείας με τη συμμετοχή των «παραγωγικών φορέων» της πόλης –τι άραγε θέλει η αλεπού στο παζάρι πέρα από τη σύνδεση των σχολείων με τις επιχειρήσεις; Οι δυνάμεις αυτές που θέλουν τον κλάδο συμβιβασμένο, αντί να προσπαθούν να τον ενημερώσουν και να σηκώσουν την αγωνιστικότητά του επιζητούν την ανοχή-συνενοχή του στη γενικότερη αντιλαϊκή επίθεση που εξελίσσεται.

       Άλλωστε έχουν πλήρη συμφωνία στο πυρήνα των μέτρων και θα βάλουν άμεσα πλάτη για να περάσουν, κάτι που δεν μπορούν να κρύψουν, παρά τις όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις μεταξύ τους.

Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από το δίκαιο αίτημα της ανάκτησης των απωλειών που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια

            Ενάντια στις αυταπάτες για δήθεν φιλολαϊκή διαχείριση στα πλαίσια του συστήματος, ενάντια σε κάθε προσπάθεια να γίνεται το κίνημα σκαλοπάτι για την εναλλαγή αστικών κυβερνήσεων, δυναμώνουμε τον αγώνα. Η δύναμή μας, και αυτό έδειξε η ίδια η ζωή, βρίσκεται στο ταξικό εργατικό κίνημα, στη συμπόρευση με τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Για να περάσουμε στην αντεπίθεση! Δυναμώνουμε τον αγώνα για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει, για ένα σχολείο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και δυνατοτήτων, για σύγχρονη μόρφωση, που θα δίνεται σε όλα τα παιδιά.

Μέσα από τα  σωματεία μας παλεύουμε:

 • Για μαζικούς μόνιμους διορισμούς. Άμεση κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.
 • Για μείωση του αριθμού των μαθητών σε 20 στα τμήματα γενικής παιδείας και 10 στα εργαστήρια και τις κατευθύνσεις. 
 • Ενάντια στις συμπτύξεις τμημάτων, τις υποχρεωτικές μετακινήσεις, το κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων σε Λύκεια και ΕΠΑΛ, τη μαθητεία.
 • Καμία ανάθεση ωρών μαθημάτων ειδικοτήτων σε δασκάλους. Όλα τα μαθήματα των ειδικοτήτων στο Δημοτικό (Φυσική Αγωγή, Μουσική, Πληροφορική, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή, Ξένες Γλώσσες)  να διδάσκονται αποκλειστικά από τις αντίστοιχες ειδικότητες.
 • Καλούμε όλους τους Συλλόγους Διδασκόντων να ζητήσουν συμπλήρωση ωραρίου με ενισχυτική διδασκαλία.
 • Κανένα παιδί έξω από το ολοήμερο, υπεύθυνος δάσκαλος ανά 50 μαθητές στο ολοήμερο.
 • Κανένα τμήμα Νηπιαγωγείου, Α΄ και Β΄ Δημοτικού με πάνω από 15 μαθητές, και 20 στις υπόλοιπες. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του κάθε Νηπιαγωγείου να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για την κατανομή τμημάτων και για τη βάρδια των νηπιαγωγών.
 • Καμία υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικών και μαθητών.
 • Να λειτουργήσουν χωρίς καμία περικοπή όλα τα αναγκαία Τμήματα Ένταξης. Στην παράλληλη στήριξη να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός ανά μαθητή που έχει ανάγκη ειδικής εκπαιδευτικής στήριξης.
 • Καμία συμπλήρωση ωραρίου στην Ειδική Αγωγή από μόνιμους εκπαιδευτικούς της Γενικής Αγωγής.
 • Για να εξασφαλιστεί σύγχρονη κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή, επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.
 • Να ξεκινήσει ΑΜΕΣΑ η Ενισχυτική Διδασκαλία στα Γυμνάσια και η Πρόσθετη Διδακτική στήριξη στα Λύκεια με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικών.
 • Να μη δίνεται ούτε 1€ από την τσέπη των λαϊκών οικογενειών για τη μόρφωση των μαθητών και τη λειτουργία του σχολείου.
 • Για να δοθεί ένα δωρεάν γεύμα σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας. Να υπάρχει δωρεάν μεταφορά για όλους τους μαθητές.

Προχωράμε σε περιοδείες στα σχολεία όπου αποκαλύπτουμε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της «δίκαιης ανάπτυξης» που υπηρετεί τους στόχους του κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάκαμψη.

            Μαζί με τους άλλους εργαζόμενους δίνουμε μαχητική απάντηση την ημέρα ομιλίας του πρωθυπουργού στο Ηράκλειο.

Καμιά συναίνεση στη συνέχιση της σφαγής των δικαιωμάτων μας, κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, τη μίζερη ζωή, αγώνας και αντεπίθεση είναι η επιλογή μας !

    Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ηράκλειο, 14 Σεπτεμβρίου 2017

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα