Α.Σ.Ε. Χίου: Καλωσορίζουμε στα σχολεία μας ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα

06/09/2017 - 16:57

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (στηρίζεται από το Π.Α.ΜΕ) εύχεται καλή χρονιά σε όλους και όλες.

Υποδεχόμαστε και αγκαλιάζουμε τα προσφυγόπουλα και τα ελληνόπουλα, που θα έρθουν στα σχολεία μας. Όλα είναι παιδιά μας! Αυτό είναι το σχολείο, η κοινωνία που θέλουμε και παλεύουμε να πραγματωθεί: να αγκαλιάζει ΟΛΑ τα παιδιά, η εκπαίδευση να προσφέρει το χαμόγελο και τη χαρά της γνώσης. Με  βάση τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας και της κοινωνίας του μέλλοντός μας. Με ειδική φροντίδα για αυτά που σε τρυφερές ηλικίες βιώνουν τις τραγικές συνέπειες ενός πολέμου.

Όλα τα παιδιά στις 11 Σεπτέμβρη, ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρησκεία, «νομιμότητα ή παρανομία» της παρουσίας στη χώρα μας των γονιών τους, θα έρθουν αντιμέτωπα με τα μεγάλα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης, τα προβλήματα των γονιών μέσα από την οικογένεια.

Τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, την υποχρηματοδότηση, το ολοένα και αυξανόμενο κόστος, τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, αντισεισμική θωράκιση των σχολείων κλπ.
Η μόρφωση αποτελεί δικαίωμα κάθε παιδιού, ανεξάρτητα από χρώμα, κοινωνική θέση, θρήσκευμα και καταγωγή. Η φοίτηση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ στα δημόσια σχολεία είναι καθήκον του κράτους και κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει.

Απαιτούμε:

Με ευθύνη του κράτους να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, για την υγεία όλων των μαθητών, όλων των παιδιών, Ελλήνων και Αλλοδαπών.

 Να εξασφαλιστεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, η στήριξη των υποδομών και των σχολικών επιτροπών, η μετακίνηση.

Να στελεχωθούν όλες οι σχολικές μονάδες έγκαιρα για την πλήρη κάλυψη των αναγκών.

Παλεύουμε και απαιτούμε την πλήρη και ομαλή ένταξή των προσφυγόπουλων στο Δημόσιο Σχολείο, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ. 

 Να διδαχθούν τη γλώσσα τους και την ελληνική γλώσσα.

Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα προσφυγόπουλα να ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες.

Καλούμε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τη σχολική κοινότητα, σε πρωτοβουλίες έμπρακτης αλληλεγγύης και στήριξής τους. Οι συνάδελφοι να μιλήσουμε ανοιχτά στους μαθητές μας για την προσφυγιά και τη μετανάστευση.

Η ιστορία του τόπου μας είναι συνδεδεμένη με τα βάσανα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Δεν ξεχνάμε! Ξέρουμε καλά ότι κανένας άνθρωπος δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας ή μετανάστης.

Τα παιδιά θύματα του πολέμου, που θα έρθουν να φοιτήσουν στα σχολεία μας, δικαιούνται τη φροντίδα, την ασφάλεια και την εκπαιδευτική στήριξη, τουλάχιστο.  Είδαν τα χωριά τους  να καίγονται, τους δικούς τους ανθρώπους να χάνονται, τους συνομηλίκους τους να θαλασσοπνίγονται. Είναι τα αθώα θύματα του πολέμου, ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και διαμελισμού χωρών για τα συμφέροντα πολυεθνικών,  πετρελαιάδων και μεγαλοεπενδυτών, των κρατών που έχουν βουτήξει στο αίμα και τη φωτιά την περιοχή μας για τα δικά τους κέρδη.

Όσοι επενδύουν τις ρατσιστικές τους πεποιθήσεις με επιχειρήματα του τύπου «…αυτή η εξέλιξη δεν θα έχει κανένα θετικό εκπαιδευτικό αποτέλεσμα» γιατί «…δεν γνωρίζουν ελληνικά…», χρεώνοντας στην ένταξη των προσφυγόπουλων ακόμα και «…δυσκολίες στην σχολική καθημερινότητα (ενδοσχολική βία, περιθωριοποίηση, υποβιβασμός της μαθητικής δυναμικής και των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων…)», δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να καλλιεργούν το δηλητήριο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Φορτώνουν, αθωώνοντας την κυρίαρχη πολιτική, όλα αυτά τα φαινόμενα στα προσφγόπουλα! Βρήκαν παπά για να θάψουν πέντε – έξι…

  • Καλούμε εκπαιδευτικούς και γονείς να συμπαραταχθούν στην προσπάθεια αυτή, αγνοώντας τις όποιες φωνές αντίδρασης, ξενοφοβίας και ρατσισμού.
  • Καλούμε όλες και όλους από κοινού, τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς των περιοχών μας να στηρίξουν την υποδοχή των παιδιών με την παρουσία τους στα σχολεία με τα τμήματα υποδοχής και εκπαίδευσης προσφύγων.

 

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα