Α.Σ.Ε. Α' Αθήνας: Όχι στην παράδοση του πρώην ΒΟΤΡΥΣ σε ιδιώτες

02/10/2019 - 18:30

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

11:30 πμ – έξω από το 53ο Λύκειο (τέρμα οδού Γράμμου)

Όχι στην παράδοση του πρώην ΒΟΤΡΥΣ σε ιδιώτες

Νέο σχολείο για το 9ο ΕΠΑΛ στο χώρο!!!

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ) στην Α΄ ΕΛΜΕ Αθήνας καλεί τον κλάδο να δώσει τη μάχη, συντονισμένα με τους φορείς των Σεπολίων, προκειμένου να αναγερθεί νέο κτίριο για το 9ο ΕΠΑΛ Αθήνας στο χώρο (ιδιοκτησίας της ΚΤΥΠ ΑΕ - πρώην ΟΣΚ) του πρώην εργοστασίου του ΒΟΤΡΥΣ. Να μην περάσουν τα σχέδια παραχώρησης του κτήματος σε ιδιωτικά συμφέροντα και να μην υπάρξει καμία άλλη χρήση για το χώρο εκτός της εκπαίδευσης, του αθλητισμού και της προστασίας των μνημείων της περιοχής.

Η ΑΣΕ καταγγέλλει τη μεθόδευση εκ μέρους της διοίκησης της ΚΤΥΠ ΑΕ, προφανώς σε ευθεία γραμμή με το “αναπτυξιακό πνεύμα” της κυβέρνησης της ΝΔ που, επιθετικά, αξιοποιεί το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε ευλαβικά την κατεύθυνση «κόστους – οφέλους» της ΕΕ, προκειμένου να οδηγήσει σε τέλμα το αίτημα για σύγχρονες – ασφαλείς – δημόσιες σχολικές υποδομές. Υπενθυμίζουμε ότι, κάτω από την πίεση του λαϊκού παράγοντα, τον Οκτώβρη του 2018, η ΚΤΥΠ ΑΕ και ο Δήμος Αθήνας ανακοίνωναν τη «δυνατότητα ένταξης του έργου ανέγερσης σχολικού συγκροτήματος στο πρώην ακίνητο ΒΟΤΡΥΣ, στον προγραμματισμό έργων της ΚΤΥΠ ΑΕ προκειμένου να στεγαστεί εκεί είτε το 9ο ΕΠΑΛ είτε το Ειδικό Δημοτικό και Γυμνάσιο Αθηνών». Επίσης, στο ίδιο ανακοινωθέν, δήλωναν ότι «συμφωνήθηκε η προώθηση της απαλλοτρίωσης ακινήτου στην οδό Καμπάνη 11 για την ανέγερση σχολείου καθώς και η ολοκλήρωση της μελέτης για το έργο κατασκευής του 58ου Γυμνασίου - Λυκείου και του ΕΕΕΕΚ Αθηνών». Αντίθετα με αυτά, η ΚΤΥΠ ΑΕ προχώρησε σε προκήρυξη ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για εκμίσθωση του οικοπέδου του ΒΟΤΡΥΣ!!! Ο εμπαιγμός γίνεται ακόμη μεγαλύτερος, διότι η ΚΤΥΠ δήλωνε πως η προµελέτη για το 9ο ΕΠΑΛ είναι σε αρχικό στάδιο και ότι θα χρειαστεί μία 2ετία (εφόσον το Υπουργείο Παιδείας γνωστοποιήσει στην ΚΤΥΠ τις ειδικότητες που προβλέπονται για το ΕΠΑΛ), ώστε να προχωρήσει η κτιριολογική μελέτη και να αναζητήσουν πόρους για τη δημοπράτηση του έργου. Στη συνέχεια, προσχηματικά, δήλωναν πως δεν μπορούν να προχωρήσουν, διότι βρέθηκαν εκεί αρχαιολογικά ευρήματα!!!

Η ΑΣΕ καταγγέλλει ότι οποιοδήποτε ενδεχόμενο υλοποίησης της παραχώρησης του οικοπέδου σε ιδιώτες βάζει “ταφόπλακα” στην ύπαρξη και την προοπτική του 9ου ΕΠΑΛ Αθηνών. Η μετακίνηση του σχολείου από τα Σεπόλια (όπου στεγαζόταν σε κοντέινερς) στην Ακαδημία Πλάτωνος και η συστέγασή του με το 3ο ΕΠΑΛ, δήθεν προσωρινή, έγινε χωρίς να τηρηθούν δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί από τη μεριά του Δήμου Αθήνας, όπως για παράδειγμα εκείνης για τη διασφάλιση της μεταφοράς των μαθητών της περιοχής των Σεπολίων. Κυρίως, ενώ η μετακίνηση του σχολείου δικαιολογήθηκε με το σκεπτικό να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για την οικοδόμηση από την ΚΤΥΠ ΑΕ στο χώρο του πρώην ΒΟΤΡΥΣ, κανένα βήμα δεν έγινε σε αυτή την κατεύθυνση. Το χώρο – “φιλέτο” του ΒΟΤΡΥΣ τον εποφθαλμιούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που έχουν κάθε λόγο να “ξεμπερδεύουν” με την ύπαρξη του 9ου ΕΠΑΛ. Το υπουργείο Παιδείας, τόσο επί ΣΥΡΙΖΑ όσο και επί ΝΔ, με μια σειρά από καταλυτικές αποφάσεις, οδηγεί στον “ενταφιασμό” του σχολείου. Η μεταφορά του τομέα υγείας και πρόνοιας στο 3ο ΕΠΑΛ, που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση και διατηρείται από τη σημερινή, συνέτειναν στην αποδυνάμωση του σχολείου. Η φετινή επαναλειτουργία της Α΄ τάξης, που ήταν αποτέλεσμα περσινής κινητοποίησης, γίνεται αποκλειστικά σχεδόν με πρόσφυγες μαθητές από δομές φιλοξενίας και όχι με μαθητές της περιοχής των Σεπολίων, με αποτέλεσμα το σχολείο να μην έχει προοπτική. Έτσι, προετοιμάζουν να έρθει σαν «ώριμο φρούτο» η πλήρης κατάργηση – συγχώνευση του σχολείου. Και αυτά συμβαίνουν την ώρα που η λαϊκή περιοχή των Σεπολίων έχει ανάγκη το ΕΠΑΛ για να ξαναζωντανέψει.

Η ΑΣΕ χαιρετίζει το γεγονός ότι στη συνεδρίαση της 16ης Σεπτέμβρη 2019, το θέμα συζητήθηκε στην ημερήσια διάταξη, με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης και ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας στήριξε ομόφωνα το ψήφισμα που εισηγήθηκε ο Νίκος Σοφιανός. Έτσι, εκφράστηκε η διαφωνία του Δήμου Αθηναίων στην ενέργεια της ΚΤΥΠ και η απαίτηση «ο χώρος του πρώην εργοστασίου του ΒΟΤΡΥΣ να μην αξιοποιηθεί για άλλο σκοπό εκτός της εκπαίδευσης, του αθλητισμού και της προστασίας των μνημείων της περιοχής». Επιπλέον, η ΑΣΕ χαιρετίζει τη διεκδίκηση των συλλόγων και των κατοίκων της περιοχής για τη δημιουργία κτιρίων για το 9ο ΕΠΑΛ και νηπιαγωγείων, ελεύθερων χώρων πρασίνου, αθλητικού κέντρου, καθώς και την προστασία και την ανάδειξη των κτιρίων των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου ΒΟΤΡΥΣ, χαρακτηρισμένων από το 2004 ως μνημείων.

Απαιτούμε:

  • Να προχωρήσει η δημιουργία του νέου σχολείου για το 9ο ΕΠΑΛ στο χώρο του πρώην ΒΟΤΡΥΣ.
  • Να αποφασίσει ο Δήμος Αθήνας και να υλοποιήσει ΑΜΕΣΑ την μεταφορά του σχολείου στο φυσικό του χώρο, στα Σεπόλια, προσωρινά σε συγκρότημα που θα επιλεγεί με επιστημονικά - παιδαγωγικά κριτήρια.
  • Να επαναλειτουργήσει η κυβέρνηση τον τομέα υγεία πρόνοιας.
  • Να δοθεί κάθε διευκόλυνση στις μετακινήσεις των μαθητών των Σεπολίων που απαιτούνται ή θα απαιτηθούν.

Η κινητοποίηση που οργανώνει ο σύλλογος «Αναγέννηση» Σεπολίων και οι κάτοικοι της περιοχής, την ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 (11:30 πμ – έξω από το 53ο Λύκειο, τέρμα οδού Γράμμου), ενάντια στην παράδοση του χώρου του παλιού εργοστασίου «ΒΟΤΡΥΣ» σε ιδιωτικά συμφέροντα και υπέρ της δημιουργίας κτιρίου για το 9ο ΕΠΑΛ, είναι και δική μας.

Καλούμε το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Αθήνας να αποφασίσει συμμετοχή και τον κλάδο να δώσει το δικό του «παρών» στον αγώνα.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα