ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

15/12/2009 - 23:28

 

«…Αυτοί που αρπάζουνε το φαί απ το τραπέζι ---- κηρύσσουν τη λιτότητα

Οι  χορτάτοι μιλάν στους  πεινασμένους --- για τις μεγάλες εποχές που θα ‘ρθουν…» Μ. Μπέρχτ
ΟΛΟΙ  ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΛΑΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ 
 
Καλούμε τους εργαζόμενους γονείς , τους ανέργους ,τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, τους μικρούς επαγγελματίες και βιοτέχνες, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους εκπαιδευτικούς, την νέα γενιά, με την μαζική τους συμμετοχή στην απεργία της 17 Δεκέμβρη να δώσουν μια πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στον ΣΕΒ, στην Ε.Ε., στις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Να  δώσουν μια απάντηση σε όλους αυτούς, που στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης, των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, έχουν βαλθεί να μας πείσουν  να αποδεχθούμε την καταστρατήγηση των εργασιακών, κοινωνικών, ασφαλιστικών, μορφωτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, μέσα από την διαδικασία του κοινωνικού «διαλόγου», της κοινωνικής «συναίνεσης», της εργασιακής και κοινωνικής «ειρήνης» για το καλό «όλων».
Με πρόσχημα την «διαφθορά» και την οικονομική κρίση, χέρι-χέρι, κυβέρνηση, Ν.Δ., βιομήχανοι, Ε.Ε. στοχεύουν:
 • Στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την επέκταση –γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σ΄ όλους τους χώρους δουλειάς και στην εκπαίδευση
 • Τα  άνοιγμα ξανά του ασφαλιστικού, την εκ νέου αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, την ιδιωτικοποίηση και την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.
 • Το πάγωμα των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία, το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων.
 • Την πλήρη εμπορευματοποίηση της παιδείας, την υποβάθμισή της προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου και των εμπόρων της γνώσης, με στόχο να διαμορφώσει τον «ευέλικτο απασχολήσιμο» νέο, φτηνή μηχανή κερδών για τις ευρωπαϊκές πολυεθνικές στον πόλεμο με τους ανταγωνιστές τους.
ΦΤΑΝΕΙ  ΠΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ!
Σε  μια περίοδο, που καταργούνται εργασιακά  δικαιώματα, η ανεργία, η φτώχεια  και τα αδιέξοδα απελπίζουν τις οικογένειες και κυρίως τους νέους, που η οικονομική κρίση έχει γονατίσει τη λαϊκή οικογένεια, ενώ οι υπεύθυνοι για την κρίση θησαυρίζουν και επιχορηγούνται με δισεκατομμύρια, κανείς μας δεν δικαιούται να σιωπά.
Γνωρίζουμε  πολύ καλά πως :
 • Το σχολείο και η εκπαίδευση καλούνται να παίξουν ουσιαστικό ρόλο τόσο στην εφαρμογή των νέων εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού και των μεταρρυθμίσεων γενικότερα.
 • Οι σημερινοί μαθητές πρέπει να μάθουν όσο γίνεται από πιο μικρή ηλικία  να είναι αναλώσιμοι, ευέλικτοι, ευπροσάρμοστοι, να συμβάλουν “εποικοδομητικά”  στην κοινωνική συνοχή και την εργασιακή ειρήνη, να «αφιερωθούν» στην ανταγωνιστική κερδοσκοπία των άπληστων εργοδοτών τους.
 • Οι σημερινοί μαθητές και αυριανοί εργαζόμενοι πρέπει να μαθαίνουν μόνο όσα την συγκεκριμένη περίοδο εκτιμούνται, ότι είναι αναγκαία στην αγορά. Μόλις αυτά ξεπεραστούν, θα πρέπει να επανακαταρτίζονται  πληρώνοντας ξανά και ξανά για να διεκδικήσουν εκ νέου την ίδια θέση εργασίας.
 • Οι αλλαγές στην εκπαίδευση έχουν άμεση σχέση με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, της σύνταξης, της ασφάλισης και του 8ώρου, το κλείσιμο των επιχειρήσεων, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τη μερική ανεργία,  τη ντιρεκτίβα Μπολκενστάϊν, την ευρωσυνθήκη, τη «νέα τάξη», τους άδικους πολέμους
 Την ίδια στιγμή που χαρίζονται δις ευρώ στους τραπεζίτες , που τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων ολοένα και αυξάνονται, την ίδια στιγμή που ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με δις ευρώ για τις ΝΑΤΟικές  δαπάνες και την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ως τη Σομαλία και τη Βοσνία, μας καλούν να σφίξουμε κι άλλο το ζωνάρι. 
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! 
Οι εργαζόμενοι γονείς συμβάλλουμε κάθε χρόνο στα έσοδα του κράτους καταθέτοντας περίπου το 65% της «πίτας» των άμεσων φόρων, πέρα από την έμμεση φορολογία του κράτους και την άμεση φορολογία των Δήμων.
Το 1/3 των εργαζομένων δουλεύει πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα. Το 20% δουλεύει 7 μέρες την εβδομάδα. Το 30% των εργαζομένων της χώρας είναι μερικά απασχολούμενοι. Όλο και περισσότεροι αναγκάζονται να κάνουν δεύτερες και τρίτες δουλειές, όχι για να πλουτίσουν, αλλά για να ανταπεξέλθουν στις αυξανόμενες οικονομικές απαιτήσεις της «δωρεάν» εκπαίδευσης (που τα ελλείμματα της χρυσοπληρώνουμε με πάνω από 4,5 δις ευρω το χρόνο ), αλλά και της υγείας, της πρόνοιας, της ακρίβειας που καλπάζει, πάντα κάτω από τον φόβο της απόλυσης και της ανεργίας.
Τα  προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας, της παιδείας, της υγείας, του  περιβάλλοντος, του ελεύθερου χρόνου, δεν είναι εθνικά προβλήματα  είναι ταξικά.
 Δεν θα διορθωθούν με καλές προθέσεις  και διαλόγους σε προαποφασισμένα ζητήματα.
Σήμερα, περισσότερο από  ποτέ,  χρειάζεται η εργατική τάξη της  χώρας μας να καταλάβει  πως αυτή η πολιτική σημαδεύει κύρια  τη ζωή και το μέλλον των παιδιών της.
Κανείς  μας δεν δικαιούται να εθελοτυφλεί.
Οι αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες δεν απαντιούνται με τις «κοσμογονίες τους»!
Γι’ αυτό είναι ανάγκη να αγωνιστούμε  για ριζικές αλλαγές όχι μόνο εκπαιδευτικές, παιδαγωγικές, αλλά και κοινωνικές για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι το κεφάλαιο και την αύξηση της κερδοφορίας του.  
 
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ - ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ-ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ  ΓΙΑ : 
 • Μόνιμη  σταθερή δουλειά  με δικαιώματα για  όλους. Κατάργηση  κάθε μορφής ελαστικής  σχέσης εργασίας (  stage,συμβασιούχοι, ωρομίσθιοι, αναπληρωτές )
 • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης
 • Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες και στα 50 και 55 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγειινά.
 • Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.
 • Ενιαίο αποκλειστικά ΔΗΜΟΣΙΟ & ΔΩΡΕΑΝ 12χρονο, υποχρεωτικό σχολείο που θα εξασφαλίζει να κατακτούν τη βασική γενική μόρφωση όλοι οι μαθητές και θα διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες για να μπορέσουν να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους .
 • Αποκλειστικά Δημόσιες και Δωρεάν Κρατικές Επαγγελματικές Σχολές, μετά τη δωδεκάχρονη εκπαίδευση και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.
 • Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί όλων των αναγκαίων εκπαιδευτικών, με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο, ακόμα και για τις έκτακτες ανάγκες. Εκπαιδευτικοί καλά αμειβόμενοι με ενιαία εργασιακά δικαιώματα. Κατάργηση των ωρομίσθιων και αναπληρωτών. Οι εκπαιδευτικοί ανεξάρτητα από την ειδίκευση τους να είναι πτυχιούχοι πανεπιστημιακών παιδαγωγικών σχολών.
 • Μόνιμη πρόσληψη φυλάκων, καθαριστριών, επιστάτη, διοικητικού προσωπικού, βιβλιοθηκονόμων, προσωπικού σίτισης και στελέχωση της εκπαίδευσης με ειδικό επιστημονικό προσωπικό για την εκτίμηση, διάγνωση και αντιμετώπιση  των προβλημάτων των μαθητών και επαρκή στήριξη του διδακτικού έργου. 
 • Μακριά από το σχολείο οι εταιρείες και τα δήθεν ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα «αγωγής».
 • Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.
 • Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν αναβαθμισμένη υγεία και πρόνοια για όλους . Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.
 • Ίσα μορφωτικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα σε όλους τους μετανάστες
Οφείλουμε να αγωνιστούμε. Όχι μόνο για τα μορφωτικά δικαιώματα αλλά και για ριζικές ανατροπές στην οικονομία και στην κοινωνία, γιατί όσο μέτρο προόδου της κοινωνίας είναι το κέρδος, ούτε η παιδεία, ούτε η επιστήμη, ούτε ο άνθρωπος θα μπορούν να μπουν πάνω από αυτό. 
Για να προετοιμάσουμε μαζί τους νέους αγώνες, που θα απαντήσουν στις αγωνίες της νέας γενιάς κι όχι στα συμφέροντα των πολυεθνικών.   
Καμιά συνενοχή στα αντιδραστικά τους σχέδια!

 

 

Tags: 
Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα