Σημαντική εμπειρία από τη δραστηριότητα των πρωτοβάθμιων σωματείων

29/05/2018 - 22:30

Σημαντική εμπειρία από τη δραστηριότητα των πρωτοβάθμιων σωματείων

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τρεις προέδρους συλλόγων για πλευρές της δράσης τους σε όλα τα αγωνιστικά μέτωπα

Με καθημερινή δράση σε όλα τα μέτωπα, δίνοντας το «παρών» σε όλους τους αγώνες, πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών δίνουν καθημερινά τη μάχη προκειμένου να αποτελούν πόλο συσπείρωσης των εκπαιδευτικών σε ταξική κατεύθυνση, με βάση τις πραγματικές ανάγκες, μακριά από αυταπάτες, σε συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, κάτι που δείχνει και το δρόμο για την αναζωογόνηση του κινήματος.

Για πλευρές της δράσης των σωματείων, τρεις πρόεδροι Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής μιλούν στον «Ριζοσπάστη», ενώ το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί η δράση και άλλων σωματείων εκπαιδευτικών.

Καθημερινή παρέμβαση

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», Απ. Παπαγιαννόπουλος, μας μιλά για τη δράση του σωματείου, που οργανώνει πρωτοβουλίες για τους εκπαιδευτικούς, για τους μαθητές και τους γονείς, σε συνεργασία με μαζικούς φορείς, πρωτοβάθμια σωματεία της περιοχής και άλλα σωματεία εκπαιδευτικών. «Η καθημερινή παρέμβαση στα σχολεία των εκλεγμένων του ΔΣ, η προσπάθεια επικοινωνίας σε προσωπικό επίπεδο με όσο το δυνατόν περισσότερους εκπαιδευτικούς και οι διάφορες πολιτιστικές δράσεις που προτείνονται στοχεύουν στο να γίνουν υπόθεση όλο και περισσότερων μελών οι πρωτοβουλίες», σημειώνει.

 

Από την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς γίνονται συναντήσεις με τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, που είναι από τα πρώτα θύματα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, ώστε άμεσα να έρθουν σε επαφή με το σωματείο, να συγκροτήσουν επιτροπή σε συνεργασία με το σωματείο και την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών. «Παρά τις επιμέρους συναντήσεις με τις διαφορετικές ομάδες εκπαιδευτικών το σωματείο θεωρεί πολύ σημαντικό να γίνεται ξεκάθαρο ότι τα προβλήματα έχουν κοινό παρονομαστή και προτάσσει την ενότητα δράσης στους εκπαιδευτικούς, χωρίς διακρίσεις σε μόνιμους, αναπληρωτές κ.ά., αλλά και με άλλους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μαζί με τους οποίους κινητοποιείται για ζητήματα όπως οι πλειστηριασμοί, οι άδειες μητρότητας, το μέτωπο ενάντια στην εγκληματική Χρυσή Αυγή, στον πόλεμο, η έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, στους πλημμυροπαθείς στη Μάνδρα, τα "αναπτυξιακά" συνέδρια κ.ά.», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Παράλληλα, αναπτύσσονται διάφορες πολιτιστικές δράσεις για τα μέλη του, ως ένας ακόμα τρόπος συσπείρωσής τους στο σωματείο, με δωρεάν θεατρικές παραστάσεις ή με μειωμένο εισιτήριο για τους εκπαιδευτικούς ή τα παιδιά τους. Ακόμη, οργανωμένες ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικοί περίπατοι στην πόλη της Αθήνας, μουσικές βραδιές εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια όλου του σχολικού έτους.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του σωματείου είναι η συνεργασία με τους γονείς, στους οποίους ο σύλλογος απευθύνεται με επιστολή κατά την έναρξη του σχολικού έτους και σε ένα επόμενο βήμα οργανώνονται συναντήσεις με τις Ενώσεις και συλλόγους για συντονισμό της δράσης τόσο για γενικότερα θέματα όσο και τοπικά, που παρουσιάζονται στα σχολεία.

Γίνεται επίσης προσπάθεια ώστε δράσεις του συλλόγου να απευθύνονται στους μαθητές. Για πέμπτη χρονιά, το σωματείο, σε συνεργασία με τη Λαϊκή Επιτροπή Αχαρνών, οργανώνει Λαϊκό Φροντιστήριο. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή μαθητών και γονιών στην παιδική παράσταση που παρουσίασε η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ σε σχολείο των Αχαρνών, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια η ετήσια ατζέντα του συλλόγου βασίζεται σε εργασίες μαθητών που δούλεψαν με τους εκπαιδευτικούς. Αντίστοιχα αγκαλιάστηκε η καμπάνια «Ενα τετράδιο για την Παλαιστίνη». Δεδομένου ότι στη Β' Ανατ. Αττικής λειτούργησαν Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων, έγινε κάλεσμα στους μαθητές να κάνουν ομαδικές ζωγραφιές για το καλωσόρισμα των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Στις δράσεις, σε συνεργασία με μαζικούς φορείς και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία της περιοχής, περιλαμβάνονται κινητοποιήσεις όπως στις 14 Μάρτη με αιχμή την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα στην περιοχή, παραστάσεις διαμαρτυρίας για την υποχρηματοδότηση, την επικινδυνότητα των σχολικών κτιρίων, τη φύλαξή τους, τις δυσμενείς συνθήκες μέσα στις οποίες γίνεται το μάθημα σε αρκετά σχολεία, αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Ανοίγοντας όλα τα μέτωπα

Με δράση σε όλα τα μέτωπα για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα της Εκπαίδευσης, για τα δικαιώματα όλων των εκπαιδευτικών, μόνιμων και αναπληρωτών, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» (Ν. Ιωνίας, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης) κινητοποιείται σε τοπικό επίπεδο, δίνοντας παράλληλα το «παρών» σε όλους τους αγώνες.

Οπως λέει στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρός του, Κ. Κατημερτζόγλου, ο σύλλογος έδωσε το «παρών» στα συλλαλητήρια, στις δημοσιοϋπαλληλικές πανεργατικές ή κλαδικές κινητοποιήσεις αλλά και σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα, συνδέοντάς τον με τα γενικότερα λαϊκά προβλήματα, με δικές του απεργιακές ανακοινώσεις, αφίσες και προσυγκεντρώσεις. Με κινητοποιήσεις διεκδίκησε κάλυψη των κενών, αντέδρασε στην υπολειτουργία του ολοήμερου σχολείου, στις μετακινήσεις των εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο, στην προσπάθεια κατάργησης της δεύτερης ξένης γλώσσας, στην έλλειψη ειδικοτήτων και δασκάλων στα τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης, στην Ειδική Αγωγή, διεκδίκησε τη στέγαση του διαπολιτισμικού σχολείου Αλσούπολης και συνεχίζει να προτάσσει τα τοπικά ζητήματα των υποδομών, για την εύρεση χώρων για σχολεία που αντιμετωπίζουν οξύ στεγαστικό πρόβλημα.

Ετσι, συνεχίζει με επιτυχία τη λειτουργία του σχολείου μεταναστών, με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή νέων μαθητών. Εξέφρασε έμπρακτα την αντίθεσή του στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΕΕ - ΝΑΤΟ για γενικότερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια στη Συρία και στη Μ. Ανατολή, με την πρωτοβουλία διοργάνωσης της μεγάλης συγκέντρωσης - εκδήλωσης στη Ν. Ιωνία ενόψει της Πρωτομαγιάς.

Το ΔΣ στάθηκε ιδιαίτερα σε ιστορικές επετείους με ανακοινώσεις και ιστορικό και σε σοβαρά ζητήματα που αφορούν το χτύπημα των δικαιωμάτων. Ιδιαίτερα για τους νέους εκπαιδευτικούς, με επιτυχία έγινε φέτος η συνάντηση καλωσορίσματος και γνωριμίας με τους αναπληρωτές που έφτασαν για πρώτη φορά στην περιοχή μας αλλά και η σύσκεψη για την οργάνωση κινητοποιήσεων για τη μονιμοποίησή τους.

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι πολιτιστικές δραστηριότητες του συλλόγου. Μεταξύ άλλων, τα μέλη του παρακολούθησαν 4 θεατρικές παραστάσεις, διοργανώθηκαν 2 θεατρικές παραστάσεις για τα παιδιά. Δημιουργήθηκε ομάδα χορού και σχεδιάζεται η δημιουργία θεατρικής και μουσικής ομάδας.

«Πάνω από 100 σχολεία συμμετείχαν στη δράση της ΕΕΔΥΕ το 2017. Συγκεντρώθηκαν πάνω από 100 έργα μαθητών που εκτέθηκαν σε ειδική εκδήλωση και συμμετέχουμε και φέτος στην πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ. Στους Ελληνες ποιητές και ιδιαίτερα στα ποιήματά τους που προβάλλουν τους αγώνες του λαού μας ήταν αφιερωμένο το ημερολόγιο του 2017 με τη νέα βελτιωμένη μορφή του. Στα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση και στους δρόμους που άνοιξε στην Παιδεία, στις Τέχνες, στον Πολιτισμό ήταν αφιερωμένο φέτος», είπε ο πρόεδρος του συλλόγου.

Κόντρα στη λογική τού «τίποτα δεν γίνεται»

«Ο Σύλλογός μας προσπαθεί, κόντρα στη λογική τού "τίποτα δε γίνεται", κόντρα στα εμπόδια του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, παλιού και νέου, να συσπειρώσει τα μέλη του (μόνιμους και αναπληρωτές), να αναδείξει τα προβλήματα των συμβασιούχων, να συμμετάσχει στον κοινό βηματισμό δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να εντείνει την κοινή δράση με άλλα εκπαιδευτικά σωματεία και τους γονείς και μαθητές, να συμβάλει με δράσεις να ανοίξει η συζήτηση για διάφορα ζητήματα με τους μαθητές, όπως ο πόλεμος, η προσφυγιά, η αλληλεγγύη κ.τ.λ.», λέει μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Βασ. Βατίστας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως μας αναλύει, όλο το προηγούμενο διάστημα το σωματείο:

-- Συγκρότησε, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες (λογική ανάθεσης, μειωμένες απαιτήσεις και λογική μικρότερου κακού κ.τ.λ.) Επιτροπή Αγώνα αναπληρωτών και συμμετείχε με οργανωμένο μπλοκ αναπληρωτών και μονίμων σε όλες τις πρόσφατες κινητοποιήσεις με αιτήματα που συσπειρώνουν τους συμβασιούχους.

-- Συντόνισε τη δράση του μαζί με άλλα 5 εκπαιδευτικά σωματεία στις 10 Γενάρη με κινητοποίηση στο Ειρηνοδικείο ενάντια στους πλειστηριασμούς και στις 8 Μάρτη, Μέρα της Γυναίκας, στο υπουργείο Εργασίας για τα δικαιώματα των συμβασιούχων, όπως η μητρότητα.

-- Κατόρθωσε σε συνεργασία με το γονεϊκό και μαθητικό κίνημα να αποδοθούν στα σχολεία χρόνιες οφειλές του δήμου Περάματος προς αυτά ύψους 287.000 ευρώ, δίνοντας μια ανάσα στα σχολεία που ασφυκτιούν από την υποχρηματοδότηση. Παράλληλα, διεκδικεί την απόδοση της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) στα σχολεία και την ίδρυση του 3ου Νηπιαγωγείου Περάματος που θα διευκολύνει την εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.

-- Συμμετείχε στις κινητοποιήσεις με στάση εργασίας, μαζί με γονείς και μαθητές, για να φύγουν «όλα τα καζάνια του θανάτου» των εταιρειών πετρελαιοειδών από το Πέραμα, αναδεικνύοντας πως η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται κυβέρνηση, ΕΕ, Περιφέρεια, δήμος Περάματος, προϋποθέτει την υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων και των μαθητών. Αντίστοιχα, συμμετείχε σε κινητοποιήσεις μαζί με φορείς για να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας της OIL ONE, συμφερόντων Μελισσανίδη, στην περιοχή Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

-- Στήριξε με όλες του τις δυνάμεις - και συνεχίζει να το κάνει - την ένταξη των προσφυγόπουλων στο σχολείο με ευθύνη του κράτους, χωρίς την παρέμβαση ΜΚΟ, με αύξηση της χρηματοδότησης και διασφάλιση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων. Αντιπαλεύει τη δηλητηριώδη δράση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία σε Κερατσίνι και Πέραμα και προσπαθεί με δράσεις όπως αυτές της ΕΕΔΥΕ να ανοίξει η συζήτηση με τους μαθητές για τον πόλεμο, το ρατσισμό, την προσφυγιά.

 

Μ. Κ.

 

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα