Η αποφασιστικότητα κι η ταξική αλληλεγγύη έσπασαν την τρομοκρατία «Cosco» - εργολάβων

31/05/2018 - 15:49

Η αποφασιστικότητα, η συμμετοχή και η ταξική αλληλεγγύη έσπασαν την εργοδοτική τρομοκρατία «Cosco» - εργολάβων (ΦΩΤΟ)

Με αποφασιστικότητα στο χώρο της απεργιακής συγκέντρωσης των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Ικόνιο του Πειραιά, παραμένουν από το πρωί εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού, σωματεία, λαϊκές επιτροπές και επιτροπές αγώνα, διεκδικώντας, με όπλο την ταξική αλληλεγγύη, τα δικαιώματά τους.

Από τα μεγάφωνα της απεργιακής συγκέντρωσης των ταξικών δυνάμεων στο Ικόνιο του Πειραιά ανακοινώθηκε νωρίτερα μήνυμα αλληλεγγύης που έστειλαν οι χιλιάδες διαδηλωτές στην απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα. 

Σημειώνεται  ότι η «Cosco» και οι εργολάβοι, κάτω από την πίεση, την αποφασιστικότητα και την αλληλεγγύη των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ και όλων των εργαζομένων του Πειραιά, που συμμετέχουν στην κινητοποίηση, κήρυξαν «λήξη βάρδιας» που σημαίνει πρακτικά ότι και οι λίγοι εργαζόμενοι που μπήκαν για δουλειά  «με το πιστόλι στον κρόταφο» έφυγαν από την εργασία.

Για πρώτη φορά, μετά τη λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά από την «Cosco», το λιμάνι «πάγωσε», καθώς καμία εργασία φορτοεκφόρτωσης δεν πραγματοποιείται, με τις γερανογέφυρες να έχουν σταματήσει. Οι απεργοί υποδέχτηκαν αυτούς τους εργαζόμενους με συνθήματα και χειροκροτήματα προκειμένου να τους εμψυχώσουν για τους εκβιασμούς που δέχτηκαν από «Cosco» και εργολάβους. Κάποιοι από αυτούς τους εργαζόμενους βγαίνοντας από το χώρο δουλειάς παρέμειναν συμμετέχοντας στη συγκέντρωση, ενώ κάποιοι άλλοι έφυγαν για να ξεκουραστούν για λίγο, δηλώνοντας ωστόσο ότι θα επιστρέψουν στο χώρο της συγκέντρωσης προκειμένου να ενωθούν με τους συναδέλφους τους στον απεργιακό αγώνα.

Στο μεταξύ μετά από παρέμβαση του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ έγινε επιθεώρηση σε όλους τους χώρους της «Cosco» στο λιμάνι του Πειραιά από κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας, με αφορμή τις καταγγελίες που έχουν γίνει για συχνά εργατικά ατυχήματα και έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Σύμφωνα με το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, αυτό που επιβεβαιώθηκε από τους ελέγχους είναι η 12ωρη εργασία των εργαζομένων καθώς η νυχτερινή βάρδια κρατήθηκε αυθαίρετα από την εργοδοσία 4 ώρες παραπάνω. Οι έλεγχοι του κλιμακίου της Επιθεώρησης Εργασίας μαζί με τον πρόεδρο του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά συνεχίστηκαν στους χώρους δουλειάς στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ. Όπως ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης έχει διαπιστωθεί σωρεία παραβιάσεων των μέτρων προστασίας υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Με την ολοκλήρωση των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας, ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά ενημερώνοντας τη συγκέντρωση για τα αποτελέσματά της, σημείωσε ότι η σημερινή παρέμβαση που έγινε από την Επιθεώρηση Εργασίας είναι αποτέλεσμα της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία, γιατί σε άλλες περιπτώσεις δεν παρεμβαίνει άμεσα. Τόνισε ακόμα ότι αυτό που εντόπισαν ήταν εργαζόμενοι που δούλευαν πάνω από 12 ώρες, με αποτέλεσμα μετά την παρέμβαση η εργοδοσία να αναγκαστεί να κηρύξει λήξη εργασιών. Επεσήμανε ότι αυτό που έγινε σήμερα είναι ότι το λιμάνι νέκρωσε, κάτι που είχε να γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες, γεγονός που αποτελεί παρακαταθήκη αυτού του αγώνα. Με τη σημερινή απεργία, συνέχισε ο Ν. Ξ, στέλνουμε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στην εργοδοσία, ότι η τρομοκρατία δεν μπορεί να περάσει, δεν μπορεί να σταματήσει τους εργαζόμενους όταν είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι. Αυτό που έχουν ανάγκη να κρατήσουν οι εργαζόμενοι είναι ότι χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε λιμάνι, ούτε εργοστάσιο. Το σύνθημα, «χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», είναι ο οδηγός μας, κατέληξε ο Νίκος Ξουράφης.

Από την πλευρά του ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, ανακοίνωσε από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης ότι το ΔΣ του Σωματείου που συνεδρίασε επιτόπου αποφάσισε τα εξής: Να γίνει τώρα κατάθεση των προτάσεων του Σωματείου για την υπογραφή ΣΣΕ με τους όρους εργασίας και αμοιβής που διεκδικούν οι εργαζόμενοι σε Cosco και εργολάβους. Επίσης τη  συνέχιση της απεργιακής περιφρούρησης έως τις 6 το πρωί της Πέμπτης 31 Μάη και ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δώσει η εργοδοσία της Cosco και οι εργολάβοι, θα γίνει εκτίμηση της κατάστασης προκειμένου να παρθεί απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού.

Εξάλλου, οι εργαζόμενοι παραμένουν με αποφασιστικότητα στο χώρο της συγκέντρωσης, διεκδικώντας, με όπλο την ταξική αλληλεγγύη και συμπαράσταση, τα δικαιώματά τους. Αγωνίζονται για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ένσημα με καθεστώς ΒΑΕ.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα