Ενοχλούνται που οι θέσεις του ταξικού κινήματος βρίσκουν απήχηση στο λαό της Λέσβου και της Σάμου

11/02/2019 - 14:48

Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή τις κινητοποιήσεις σε Λέσβο και Σάμο για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό έχει ξεδιπλωθεί μια άνευ προηγουμένου επίθεση από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους συνδικαλιστές των Παρεμβάσεων στα Εργατικά Κέντρα της Λέσβου και της Σάμου που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Είναι τέτοια η πρεμούρα τους και ενοχλούνται που οι θέσεις του ταξικού κινήματος βρίσκουν απήχηση στους εργαζόμενους, στους αγρότες, στους επαγγελματοβιοτέχνες και το λαό γενικότερα που δεν διστάζουν να αναπαράγουν τις όποιες συκοφαντίες, να επιστρατεύσουν την όποια τακτική για να υπονομεύσουν τις λαϊκές κινητοποίησεις με κύρια αιτήματα τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και από τη χώρα γενικότερα, το κλείσιμο των hot spots και την πάλη ενάντια στη δημιουργία νέων hot spots.

Αναφερόνται λοιπόν με άρθρο του Γ. Κρεασίδη ότι είναι «άλλο να κλείσουν όλα τα hot spots και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης παντού, άλλο να κλείσουν μόνο στη Σάμο ή στη Λέσβο και να γίνουν αλλού!».Είναι άλλο λοιπόν το τι διαβάζει κανείς και άλλο το τι θέλει να παρουσιάσει για να διαστρεβλώσει τις θέσεις. Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε το πλαίσιο αιτημάτων του Εργατικού Κέντρου Λέσβου (όπως έχει δημοσιοποιηθεί):

  • Εδώ και τώρα να κλείσει το hot spot της Μόριας και στα άλλα νησιά. Να μην δημιουργηθεί κανένα νέο ΗΟΤ SPOT.

  • Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί με προτεραιότητα στους ασθενείς, στις ευάλωτες ομάδες και επιτέλους οι υπηρεσίες ασύλου να απεγκλωβίσουν τους πρόσφυγες στους οποίους έχει δοθεί άσυλο και παρά τη θέλησή τους κρατούνται και παραμένουν "όμηροι" στο νησί. Να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα σε κέντρα με ανθρώπινες συνθήκες και από εκεί σε όποια χώρα επιθυμούν.

  • Να μεταφερθούν οι υπηρεσίες ασύλου από το νησί στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

  • Στη Λέσβο να διατηρηθεί μόνο ένας μικρός χώρος υποδοχής, καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπου θα διαμένουν για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την έκδοση πιστοποιητικού υγείας.

  • Να καταργηθεί η συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά μας.

  • Καμιά σύνδεση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ με το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Όχι στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στη Λέσβο. Επαναφορά του σε όλα τα νησιά.

Είναι απορίας άξιο λοιπόν που ακριβώς ανακάλυψαν τη θέση να γίνουν hot spot αλλού! Τα Εργατικά Κέντρα και τα Σωματεία που συσπειρώνοται στο ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή ανέπτυξαν αγώνα να κλείσουν όλα τα hot spots και να μην δημιουργηθεί πουθενά κανένα νέο hot spot και διεκδίκησαν με τους εργαζόμενους στην κοινωφελή εργασία, για τους οποίους πουθενά δεν γίνεται λόγος από κανέναν, «να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των «hot spots (μετά το κλείσιμο αυτών) ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους».

Όμως είναι τέτοια πραγματικά η αγωνία τους που δεν διστάζουν να εκτοξεύσουν κατηγορίες ότι από τα Εργατικά Κέντρα «δεν ονοματίζονται οι ένοχοι» ξεχνώντας ότι  από την πρώτη στιγμή καλούσαμετους εργαζόμενους να καταδικάσουν τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ και την πολιτική της κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμήπροειδοποιήσαμε το λαό το τι θα σημάνει η έλευση της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις αλλά και την ιμπεριαλιστική «ειρήνη» που ξεριζώνουν τους λαούς δημιουργώντας προσφυγιά και μετανάστευση.

Τολμάνε να ταυτίσουν τις θέσεις του ταξικού κινήματος με αυτές των ακροδεξιών και δεν διστάζουν να κατηγορήσουν τα εργατικά κέντρα για «έλλειψη ενεργητικού ρόλου όταν τα πράγματα έφτασαν στα άκρα» αναφερόμενοι στη δολοφονική επίθεση στους πρόσφυγες και μετανάστες στην πλατεία Σαπφούς. Αποκρύπτουν εσκεμμένα ότι μόνο το Εργατικό Κέντρο Λέσβου κάλεσε σε συγκέντρωση ενάντια στη δολοφονική επίθεση που έγινε από φασιστικές - ακροδεξιές ομάδες την Κυριακή 22/4/2018 κατά προσφύγων και μεταναστών στην Πλατεία Σαπφούς, συγκέντρωση ενάντια στο μίσος και το ρατσισμό που καλλιεργούν φασιστικές - ακροδεξιές ομάδες.

Όσο και να κοπιάζουν, όσο μελάνι και να ξοδεύουν, όποιον αντιΚΚΕ και αντιΠΑΜΕ ρόλο αναλαμβάνουν, δεν μπορούν να βάλουν εμπόδια στον αγώνα που σταθέρα και με τις ίδιες θέσεις από την αρχή αναπτύσσεται από το ταξικό κίνημα. Θέσεις που εκφράζουν σταθερά την αλληλεγγύη, την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την απομόνωση των ρατσιστικών - φασιστικών φωνών και την πάλη για κλείσιμο των hot spots και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών.

Του Θοδωρή Ασλανίδη, προέδρου του  Εργατικού Κέντρου Λέσβου

 

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα