Εικόνες από την εκδήλωση του ΣΕΠΕ "Ρόζα Ιμβριώτη" για την 9η Μάη

12/05/2018 - 11:51

Δελτίο Τύπου για την Εκδήλωση του Συλλόγου

9η Μάη του 1945: Σύμβολο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

9η ΜΑΗ 2018: θυμόμαστε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε…

Την  Τετάρτη 9 του Μάη πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου μας  για την 9η Μάη Μέρα Αντιφασιστικής Νίκης των λαών!

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια μικρή ενημέρωση από τον Γραμματέα του παραρτήματος Καισαριανής ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Κώστα Γαβριλάκη για τα δυο χρόνια λειτουργίας του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Καισαριανής, τονίζοντας την πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα του Μουσείου από κόσμο αλλά κυρίως από μαθητές σχολείων όλων των βαθμίδων από όλη την Ελλάδα. Μας ενημέρωσε δε ότι τώρα μπορεί κανείς να κάνει και από το σπίτι του εικονική περιήγηση του Μουσείου μέσα από τη διεύθυνση https://mea.kaisariani.gr/MEAM.html

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον ιερό  χώρο του Θυσιαστηρίου όπου γίνονταν οι εκτελέσεις  την περίοδο της Γερμανικής κατοχής και ο εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ μας μίλησε για την ιστορία του χώρου.

Μετά τη σύντομη ξενάγηση στο χώρο της εκδήλωσης πίσω από το Μουσείο ακολούθησε ομιλία από τον Πρόεδρο του Συλλόγου μας όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν:

«73 χρόνια απ΄ τη  Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Στις 9 Μάη 1945, ώρα 0.43 π.μ., στο Βερολίνο, υπογράφτηκε η άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας.

Η 9η Μάη είναι ημέρα μνήμης για τους λαούς, ημέρα που σηματοδοτεί τη νίκη απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό

Η 9η Μάη ήταν και θα είναι η ημέρα-ορόσημο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, σε πείσμα όλων όσων  προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία, για να ξεχάσουν οι λαοί, οι νεότερες γενιές την Αντιφασιστική Νίκη και κυρίως τα ιστορικά διδάγματα που απορρέουν από αυτήν.

Μέρα που οφείλει ο κάθε ΑΝΘΡΩΠΟΣ, να αποδώσει φόρο τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για τη συντριβή του φασισμού. Να φέρνει στη μνήμη του ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ιστορίας. Ιστορίας που γράφτηκε με το αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι ημέρα την οποία οι λαοί θυμούνται και τιμούν τα 50 εκατομμύρια των νεκρών τους. ......»

 

Ακολούθησε συναυλία με το εξαιρετικό συγκρότημα the worksongs project, που με τα τραγούδια της δουλειάς κάναμε ένα φανταστικό ταξίδι σ΄ όλο τον κόσμο και τους ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό!

 

Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν και όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση μνήμης για την 9η Μάη Μέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών! Θυμόμαστε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε…

 

Δείτε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας κι άλλο φωτογραφικό υλικό: https://www.sylimvrioti.gr/photografiko-yliko

Το Δ.Σ.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα